Πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο μετά την τρίτη δόση, εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου, προκειμένου το πιστοποιητικό εμβολιασμού να ισχύει, υπογράμμισε ο Θάνος Πλεύρης, σήμερα, Παρασκευής, στον ΑΝΤ1.
Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, δεν αποκλείεται, από τις αρχές του 2022, το πιστοποιητικό εμβολιασμού να έχει «ημερομηνία λήξης», με την τρίτη δόση του εμβολιασμού να μην είναι απλώς αναμνηστική, αλλά κάτι πολύ περισσότερο.
Σύμφωνα με στοιχεία και επιστημονικές έρευνες, μετά το πέρας του εξαμήνου, η ανοσία φθίνει και η τρίτη δόση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση του τείχους ανοσίας σε βάθος χρόνου, διαφορετικά, από τις αρχές του χρόνου, το πραγματικό ποσοστό εμβολιασμένων σταδιακά θα αρχίσει να μειώνεται.
Την πρόταση να πάψει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, έκανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και αντιμετωπίζεται θετικά από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την πρόσφατη συνέντευξή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο MEGA.
Την απόφαση για το αν η τρίτη δόση θα απαιτείται, προκειμένου να εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν μπορεί να την πάρει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να περιμένει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή συζήτηση, για να μην αδρανήσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, το ερχόμενο καλοκαίρι.
Πάντως, η Καθημερινή αναφέρει ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε συζητηθεί σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ το θέμα θα τεθεί αναλυτικά στη σύνοδο των υπουργών Υγείας, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.
Το κλίμα, πάντως, που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση που φαίνεται πιθανό να ληφθεί στο μέλλον, καθώς ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης για τους πολίτες.
Άλλο ένα «αγκάθι» για το αν θα είναι απαραίτητη τη τρίτη δόση για να εκδοθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι και το ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς αρχίζει και φθίνει η ανοσία.