Νίκος Σύψας: Στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» και την εκπομπή «Σήμερα», φιλοξενήθηκε ο γνωστός καθηγητής λοιμωξιολογίας. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του για τον COVID-19, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Αναλυτικότερα:
Ρεβεγιόν: Στις φετινές γιορτές ο κ. Σύψας τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε «καμία επίσκεψη από συγγενείς και φίλους για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Του χρόνου θα έχουμε καλύτερα Χριστούγεννα». Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να μη φτάσουμε στον Ιανουάριο και δούμε τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου από τη διασπορά. «Με 600 διασωληνωμένους είναι κακή ιδέα να ανοίξουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα», επεσήμανε.
Σχολεία: «Στις 7 Ιανουαρίου θα είμαστε σε θέση να ανοίξουν τουλάχιστον τα δημοτικά», είπε ο κ. Σύψας, αρκεί να τηρήσουμε τα μέτρα. «Τρέμουμε την πίεση στο σύστημα υγείας. Αν τα νούμερα είναι καλύτερα και έχουν πτωτική τάση, τότε θα ανοίξουμε τα σχολεία.»
Εκκλησίες: «Η εκκλησία στο δεύτερο κύμα είναι πολύ κάτω από τις περιστάσεις. Πρέπει να κάνει το καθήκον της.», είπε ο Λοιμωξιολόγος και συμπλήρωσε πως «τα γεγονότα που είδαμε δεν τιμούν την εκκλησία». Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα. Προέχει η δημόσια υγεία. Η εκκλησία να μην εκθέσει τους πιστούς σε κανέναν κίνδυνο.»
Παράλληλα, ο καθηγητής έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την διασπορά του ιού σε μικρά και μεγάλα ρεβεγιόν, επισημαίνοντας πως «τα στοιχεία μας λένε ένα πράγμα: ενδοοικογενειακή διασπορά».
«Κάθε συνάντηση οικογενειών μπορεί να επιφέρει τη διασπορά. Δεν το λέω αυτό γιατί είμαι κακός αλλά γιατί το βλέπουμε», τόνισε σχετικά, ενώ απαντώντας στο ερώτημα εάν θα πρέπει να βρίσκονται έως εννέα άτομα ή δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι, επανέλαβε ότι σε κάθε οικογένεια μπορεί να υπάρχει ένα μολυσμένο άτομο, αλλά ασυμπτωματικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, καμιά οικογένεια δεν πρέπει να θεωρείται ασφαλής. Επίσης, ο Νίκος Σύψας προειδοποιεί ότι ένα γιορτινό τραπέζι θα μπορούσε να καταλήξει με καλεσμένους αρρώστους ή ακόμη και διασωληνωμένους στο νοσοκομείο.
Ο καθηγητής χαρακτήρισε «δύσκολη περίοδο» και τον Ιανουάριο, προειδοποιώντας ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό, καθώς το σύστημα υγείας είναι ήδη στα όριά του». Βάσει των προβλέψεων, ο αριθμός των διασωληνωμένων στη χώρα μας θα πέσει σε 200, που αποτελεί έναν ασφαλή αριθμό, περί τις 15 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα, την ώρα που ο χάρτης παραμένει, μέχρι σήμερα, «κατακόκκινος» όσον αφορά τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ.