mpainoyn-kameres-sto-reyma-mponoys-se-osoys-kanoyn-oikonomia-kai-amp-8230-timoria-se-autoys-poy-kaine-poly-32152
14:03

Μπαίνουν «κάμερες» στο ρεύμα: Μπόνους σε όσους κάνουν οικονομία και… τιμωρία σε αuτούς που καίνε πολύ

14:03
Newsroom

Ρεύμα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ανακοίνωσαν σήμερα οι Κώστας Σκρέκας, Μάκης Βορίδης και Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως άμεσο στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% το 2022 ενώ ως το 2030 ο στόχος ανεβαίνει στο 30%.

Advertisement

Ειδικότερα τις πρωτοβουλίες παρουσίασαν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ρεύμα: Τι ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο εδράζονται σε τρεις άξονες:

Advertisement

  • Εφαρμογή ψηφιακής πλατφόρμας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης.
  • Θέσπιση κινήτρων για τους φορείς του δημοσίου που επιτυγχάνουν τους στόχους εξοικονόμησης, με οικονομικές ενισχύσεις που θα συνδέονται τόσο με την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης όσο και με το αποτέλεσμα που θα επιτυγχάνεται.
  • Άμεσα μέτρα (συντήρηση συστημάτων θέρμανσης/ψύξης, μείωση της κατανάλωσης στον οδοφωτισμό και τα συστήματα ύδρευσης / αποχέτευσης, κ.α.)

Από την πλατφόρμα, όπως έγινε γνωστό, θα παρακολουθείται η κατανάλωση ενέργειας στα 212.000 ρολόγια του δημοσίου και εκεί θα καταγράφονται οι λογαριασμοί του ρεύματος είπε ο κ. Σκυλακάκης ανακοινώνοντας ότι με ΚΥΑ θα οριστούν υπεύθυνοι δράσεων εξοικονόμησης ανά φορέα και υπουργείο που με τη σειρά τους θα ορίσουν υπευθύνους ανά κτήριο.

Advertisement

Παράλληλα σήμερα προκηρύσσεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου, με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά στα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει. Για όσους δεν “πιάσουν” τους στόχους ή το αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν αν εξοικονομήσουν από την ενέργεια.

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος!

Advertisement