Τη νόσο Lyme ή βορρελίωση, που μεταδίδεται από τσιμπούρια, έχει ή είχε το 14% του πληθυσμού της Γης, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που βάσισε τις εκτιμήσεις της στην παρουσία αντισωμάτων στο αίμα.
Οι ερευνητές, οι οποίοι προχώρησαν στη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health», ανέλυσαν στοιχεία από 137 έρευνες έως το 2021, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 158.287 ανθρώπους. Η παρουσία αντισωμάτων κατά της νόσου στο αίμα εκτιμήθηκε στο 14,5%, ένα ποσοστό υψηλότερο από το αναμεςνόμενο.
Η λοίμωξη από το βακτήριο Borrelia, γνωστότερη ως νόσος Lyme, είναι η συχνότερη μορφή νόσου μεταδιδόμενης από τα τσιμπούρια, με βασικά συμπτώματα το πρήξιμο και την ερυθρότητα στο σημείο του τσιμπήματος από το τσιμπούρι, ενώ η μόλυνση μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί σε άλλους ιστούς και όργανα του ανθρώπινου σώματος, επηρεάζοντας το νευρικό σύστημα, τις αρθρώσεις, την καρδιά και το δέρμα.
Η νόσος συνεχίζει να εξαπλώνεται διεθνώς, αλλά οι επιστήμονες δεν συμφωνούσαν σχετικά με το πόσο συχνή είναι παγκοσμίως ή ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου (όποιος πάντως έχει τσιμπηθεί από τσιμπούρι στη ζωή του, ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου).
Η νέα έρευνα δείχνει ότι οι περιοχές μεγαλύτερης εξάπλωσης είναι η Κεντρική Ευρώπη (21% του πληθυσμού), η Ανατολική Ασία (16%) και η Δυτική Ευρώπη (13,5%), ενώ η μικρότερη εξάπλωση καταγράφεται στην Καραϊβική (2%), στη Νότια Ασία (3%) και στην Ωκεανία (5,5%), ενώ πλήττει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών, σε μη αστικές περιοχές.
Η εξάπλωση της νόσου – με βάση την παρουσία των αντισωμάτων στον πληθυσμό – ήταν μεγαλύτερη κατά την τελευταία δεκαετία 2010-2021, συγκριτικά με την προηγούμενη, λόγω των μικρότερων και πιο μικρών καλοκαιριών, των λιγότερων βροχοπτώσεων, των συχνότερων μεταναστεύσεων των ζώων, της ολοένα πιο κατατμημένης καλλιεργήσιμης γης και του περισσότερου χρόνου επαφής των ανθρώπων με τα όλο και περισσότερα κατοικίδια ζώα.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι «η παγκόσμια εξάπλωση της νόσου είναι σχετικά μεγάλη, αλλά η Lyme δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής παγκοσμίως».