min-vgaleis-pote-kateytheian-ta-agkathia-ti-ppepei-na-kaneis-an-patiseis-achino-amp-8211-pposochi-den-einai-aplo-33070
10:11

Μην βγάλεις ποτέ κατευθείαν τα αγκάθια: Τι πpέπει να κάνεις αν πατήσεις αχινό – Πpοσοχή δεν είναι απλό

10:11
Newsroom

Αχινός: Οι αυξημένες θερμοκρασίες που έχουν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές καλοκαιριού, μας οδηγούν όλους στις παραλίες, στις οποίες όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με ορισμένους κινδύνους.

Συγκεκριμένα πέρα από τις μωβ μέδουσες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, οι πολίτες θα πρέπει αντίστοιχα να ακολουθήσουν μία σειρά από οδηγίες σε περίπτωση που πατήσουν αχινό. Στο ενδεχόμενο που πατήσετε αχινό, ο πόνος είναι οξύς στην αρχή και σε περίπτωση που τα αγκάθια του έχουν μπει βαθιά στο δέρμα, ο πόνος είναι και διαρκής μέχρι να καταφέρετε να τα βγάλετε.

Advertisement

Αχινός: Ποιοι είναι οι δύο τύποι δηλητηριωδών οργάνων

Αυτός που ίσως δεν γνωρίζατε είναι πως ο αχινός έχει δύο τύπους δηλητηριωδών οργάνων: μεγάλα αγκάθια και κάποια μικρότερα, που ονομάζονται pedicellaria. Τα μεγάλα αγκάθια δημιουργούν πληγές στο δέρμα, ενώ τα pedicellaria είναι μικρά, λεπτά και μυτερά όργανα που βρίσκονται μέσα στα μεγάλα αγκάθια και απελευθερώνουν το δηλητήριο όταν το μεγάλο αγκάθι έχει τρυπήσει το “θύμα” του.

Να αναφέρουμε πως δεν είναι όλοι οι αχινοί δηλητηριώδεις γι’ αυτό και δεν πονάνε όλοι το ίδιο, ωστόσο στην περίπτωση που συμβεί αυτό πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βυθίσετε την πληγείσα περιοχή σε ζεστό νερό, προκειμένου να μειώσετε τον πόνο και να μπορείτε πιο εύκολα να αφαιρέσετε τα αγκάθια.

Advertisement

αχινός

Advertisement

Τι πρέπει να κάνετε αν πατήσετε αχινό

Ειδικότερα:

  • Μην ξεκινήσετε να αφαιρείτε τα αγκάθια, αν πρώτα δεν βυθίσετε την πληγείσα περιοχή για 30-90 λεπτά σε νερό τόσο ζεστό, όσο αντέχετε. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να μειώσετε τον πόνο.
  • Έπειτα αφού θα έχει μαλακώσει η περιοχή χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι για να αφαιρέσετε τα αγκάθια.
  • Για να αφαιρέσετε τα pedicellaria βάλτε κρέμα ξυρίσματος στην πληγείσα περιοχή και απαλά περάστε από πάνω με ένα ξυράφι.
  • Στη συνέχεια τρίψτε την πληγή με σαπούνι και νερό και ολοκληρώστε με καλό πλύσιμο με άφθονο νερό.
  • Μην κλείνετε την πληγή με τραυμαπλάστ, ή άλλο υλικό.
  • Εάν εμφανιστούν συμπτώματα λοίμωξης, όπως πύον, ερυθρότητα, ή αυξημένη θερμότητα στο σημείο, εφαρμόστε τοπικά κάποια αντιβιοτική αλοιφή και καλέστε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά.
Advertisement