Παρά τις προηγούμενες συστάσεις των αξιωματούχων υγείας, η μελέτη εξακολουθεί να καταδεικνύει ότι ο εμβολιασμός είναι η «ασφαλέστερη στρατηγική» κατά του κορονοϊού.
Της: Έπη Τρίμη
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 19/1 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), διαπίστωσε ότι καθώς η μετάλλαξη Δέλτα έγινε το κυρίαρχο στέλεχος του κορονοϊού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν ήταν έξι φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσουν COVID-19 από εκείνους που δεν το είχαν πράξει.
Ωστόσο, εκείνοι που είχαν μολυνθεί από μια προηγούμενη μετάλλαξη του κορονοϊού, αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί, ήταν μεταξύ 15 και 29 φορές λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό.
Παρόμοια διαφορά παρατηρήθηκε και στα ποσοστά νοσηλείας, με την προηγούμενη ανοσία να παρέχει καλύτερη προστασία από τη νοσηλεία από τον εμβολιασμό.
Παρά το μειονέκτημά του σε σύγκριση με τη φυσική ανοσία, το CDC τόνισε ότι «ο εμβολιασμός παραμένει η ασφαλέστερη επιλογή» για την πρόληψη λοιμώξεων COVID-19. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η COVID-19 για πρώτη φορά φέρει λόγω των μεταλλάξεων ελλοχεύει κινδύνους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Eli Rosenberg στο CNN. Ομοίως, η Δρ. Erica Pan, επιδημιολόγος της πολιτείας για το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, συνέστησε ακόμη και όσοι πάσχουν από προηγούμενη λοίμωξη να εμβολιαστούν για να διασφαλιστεί ότι θα λάβουν ένα επίπεδο «πρόσθετης προστασίας».
Το συμπέρασμα της μελέτης έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς κορυφαίων αξιωματούχων υγείας των ΗΠΑ. Στην αρχή της επιδημίας Δέλτα τον περασμένο Μάιο, ο Επικεφαλής Ιατρικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Anthony Fauci επέμεινε ότι τα εμβόλια «είναι καλύτερα από την παραδοσιακή απάντηση που παίρνετε από τη φυσική ανοσία». Ο Fauci έχει επίσης κατηγορηθεί από ρεπουμπλικάνους νομοθέτες ότι αγνοεί μελέτες που καταρρίπτουν τα οφέλη της φυσικής ανοσίας.
Καθώς διεξήχθη κατά τη διάρκεια της αύξησης των λοιμώξεων Δέλτα, η συγκεκριμένη μελέτη δεν προσφέρει καμία εικόνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της πλέον κυρίαρχης μετάλλαξης Όμικρον, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας rt.com.