Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών την έκθεση «Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς», παρουσία του επίτιμου προέδρου-διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου, Ζαν-Λυκ Μαρτινέζ.
Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, είναι προϊόν της επιστημονικής συνεργασίας του Μουσείου του Λούβρου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος. Όπως πληροφόρησε η υπουργός στον χαιρετισμό της, εντάσσεται στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 από την Επανάσταση του 1821 και συνδέεται στενά -στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας- με τη μείζονα επετειακή έκθεση, που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και διοργανώνεται από το Μουσείο του Λούβρου με τίτλο «Παρίσι – Αθήνα. Η γέννηση της νεότερης Ελλάδας, 1675-1919».
Η έκθεση στο Λούβρο, στην οποία τα ελληνικά μουσεία μετέχουν με εξαιρετικής σημασίας έργα, όπως για παράδειγμα η Αφροδίτη της Μήλου, θα εγκαινιαστεί την επόμενη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στον χαιρετισμό της, η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι «δεν ήταν τυχαία η εξέλιξη των Δελφών σε κέντρο του αρχαίου κόσμου, όπως δεν είναι τυχαία και η διατήρηση της αίγλης και της ακτινοβολίας τους έως σήμερα, που οδήγησε στην αναγνώριση του ιερού και του ευρύτερου φυσικού και ανθρωπογενούς του περιβάλλοντος ως παγκόσμιου πολιτιστικού αγαθού. Το Δελφικό Τοπίο συνιστά δικαίως ένα σύμβολο εξέχουσας πανανθρώπινης σημασίας, εγγεγραμμένο στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Συγχρόνως, συνιστά μία διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία, ένα brand name με σαφές αναπτυξιακό πρόσημο. Σε αυτά ακριβώς τα παγκόσμιας και διαχρονικής αξίας στοιχεία των Δελφών αποτίει φόρο τιμής η Έκθεση “Υπό το φως του Απόλλωνος: Το Λούβρο στους Δελφούς”». Η έκθεση των Δελφών περιλαμβάνει 28 σπάνια αριστουργήματα από τις συλλογές του Λούβρου -αρχαιότητες ελληνικής, αιγυπτιακής και κυπριακής προέλευσης, οι παλαιότερες των οποίων ανάγονται έως το 1400 π.Χ., καθώς και έργα τέχνης των 17ου, 18ου και 19ου αιώνα- που έχουν κατανεμηθεί σε ενότητες στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκονται σε άμεση συνομιλία με ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματά του.
«Αντικείμενο αυτής της συνομιλίας είναι οι ουμανιστικές καταβολές και οι προεκτάσεις της λατρείας του Πυθίου Απόλλωνα, η πνευματική ακτινοβολία των Δελφών διαμέσου των αιώνων, η επίδραση της απολλώνιας μυθολογίας στην ευρωπαϊκή πολιτική φιλοσοφία και τέχνη, όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από τα έργα της γαλλικής ζωγραφικής.
Συγχρόνως, αντικείμενο αυτής της συνομιλίας είναι και μία νέα επίκαιρη θεώρηση της δελφικής αρχαιολογίας, ως αφορμή για προσωπικό και συλλογικό αναστοχασμό των σύγχρονων “προσκυνητών” του δελφικού Μαντείου για το παρόν και το μέλλον του κόσμου υπό το πρίσμα του “απολλώνιου φωτός”», υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.
Η υπουργός Πολιτισμού,Λίνα Μενδώνη, δεν παρέλειψε να απευθύνει, «για το εξαιρετικά σημαντικό αυτό από επιστημονικής και αισθητικής πλευράς εγχείρημα και τη μοναδική ευκαιρία που μας προσφέρει να θαυμάσουμε μαζί στον ίδιο χώρο ορισμένα από τα πιο σημαντικά δημιουργήματα του ανθρώπινου πνεύματος», «θερμότατες ευχαριστίες και συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές, στο πρόσωπο της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Νάνσυς Ψάλτη και σε όλο το προσωπικό της Εφορείας, καθώς βεβαίως και προς τη διοίκηση του Μουσείου του Λούβρου και ιδιαίτερα τον καθηγητή Μαρτινέζ, για την παραχώρηση των θησαυρών από τις συλλογές του.
Τέλος, θερμές ευχαριστίες απευθύνονται και προς την πρόεδρο του Συλλόγου των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, κ. Δήμητρα Φιλίππου, για τη μουσική πλαισίωση της αποψινής εκδήλωσης και την εν γένει προσφορά της στους Δελφούς».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ