Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ

Λαμία, Ιαματικές πηγές Υπάτης & Θερμοπυλών: Στο βασίλειο της λήθης! (Ρεπορτάζ)

14:30
Newsroom

Με τις ιαματικές πηγές ανά τον κόσμο να αποτελούν σύμφωνα με το Global Wellness Institute (GWI), σε έκθεσή του, τον Οκτώβριο του 2019, τις επενδύσεις του μέλλοντος για ιδιοκτήτες και κατασκευαστές πολυτελών θερέτρων, αλλά και για τους ανθρώπους του real estate,  στην Ελλάδα του 2019, η ευρύτερη περιοχή της Λαμίας που διαθέτει περισσότερες από μια τέτοιες πηγές, έχει περάσει από τον μαρασμό, στο βασίλειο της λήθης!

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά μεγέθη (έσοδα) της Ιαπωνίας, που αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων “παικτών” στον τομέα των ιαματικών – ζεστών πηγών μαζί με την Γερμανία και την Κίνα, εκτιμάται ότι έφθασαν τα 9 και κάτι δισεκατομμύρια δολάρια, μόνο για το 2020. Τα έσοδα αυτά, που ήταν μειωμένα λόγω της πανδημίας,  παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο του 2022, σε έκθεση της εγχώριας αγοράς, της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, για το διάστημα 2017-2020 και παρουσιάστηκαν στο κορυφαίο site: “Statista” στις 4 Απριλίου του 2022.

Advertisement

Να υπογραμμίσουμε εδώ πως σύμφωνα με τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα από την έρευνα για τα έσοδα της  εγχώριας αγοράς της Ιαπωνίας στις ιαματικές πηγές τα αντίστοιχα έσοδα για το 2019, έφθασαν τα δεκατέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια και το 2017, τα 18 δισεκατομμύρια δολάρια!

Advertisement

 

Το αντίστοιχο διάστημα στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των Ιαματικών Λουτρών της Υπάτης, πόρτες, παράθυρα και μαρμάρινες μετόπες, ξηλώνονται βίαια από τον “σκελετό” του μικρού ιστορικού “Ξένια” της περιοχής, που έχει περιφραχθεί πρόχειρα, ενώ στο πάρκο των Ιαματικών πηγών, δεν μπορεί κανείς να περπατήσει από τη δυσωδία.

Advertisement

Σε άλλη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την TUI, τα έσοδα που αποκόμισαν οι χώρες παγκόσμια από τον ιαματικό τουρισμό έφθασαν τα πενήντα δισεκατομμύρια δολάρια το 2013, ενώ παρά την ραγδαία μείωση του 36% λόγω της πανδημίας που σημειώθηκε στις ιαματικές πηγές παγκοσμίως το 2020 , η Ευρώπη κρατά την πρωτιά  στα έσοδα σημειώνοντας κέρδη της τάξεως των 25,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και όταν φυσικά εννοούμε Ευρώπη, μιλάμε για χώρες όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Αγγλία.

Αντιθέτως στη χώρα μας, το ίδιο διάστημα, ιαματικές πηγές όπως των λουτρών της Υπάτης, του Πλατυστόμου και των Θερμοπυλών, έχουν βγει παντελώς από το χάρτη που περιλαμβάνει εκείνες των : Πόζαρ, Καμμένων Βούρλων (ιδιωτικές εγκαταστάσεις και όχι κρατικές- δημόσιες), Αιδηψού, Μεθάνων, Λαγκάδα στη Θεσσαλονίκη, Κρινηδών στη Καβάλα, Αγίας Παρασκευής στη Χαλκιδική, Καϊάφα και Λέσβου.

Advertisement

Βάσει των τελευταίων στοιχείων σχετικά με την έρευνα μας  για τις ιαματικές πηγές στο εξωτερικό να τονίσουμε εδώ πως οι τιμές για μια απλή επίσκεψη φθάνει και τα δέκα ευρώ, στις περισσότερες χώρες με μέτριες εγκαταστάσεις. Ενώ πιο οικονομικές ως πακέτο είναι αυτές των Λουτρών στην Αγγλία με κάρτα που κοστίζει 38 λίρες από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή και 43 λίρες για Σάββατο και Κυριακή.

Η παγκόσμια αγορά των ιαματικών πηγών, αν και κλονίστηκε, λόγω της πανδημίας φαίνεται να ανακάμπτει ταχύτατα και αυτό γιατί πλέον στο “παιχνίδι” δεν έχουν μπει μόνο τα κράτη αλλά και ολόκληρες περιοχές ιαματικών πηγών με τους επιχειρηματίες τους να συμμετέχουν σε διεθνή φόρα όπως αυτό του GWI και να προβάλλουν τον τόπο και τις επιχειρήσεις τους. Σε πολύ καλύτερη μοίρα μάλιστα φαίνεται να είναι περιοχές ιαματικών πηγών με θερμές πηγές που μπορούν να λειτουργήσουν καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Αυτό μάλιστα φαίνεται να το εκμεταλλεύεται ιδιαίτερα η Τουρκία με τις ιαματικές πηγές του Pamukkale που έχει παρουσία σε όλα τα διεθνή φόρα για την Υγεία και τον Ιαματικό Τουρισμό.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των Ιαματικών Λουτρών της Υπάτης αλλά και των Θερμοπυλών;

Απευθυνθήκαμε στον καρδιολόγο Παναγιώτη Ιακωβή να μας εξηγήσει τα οφέλη των δύο αυτών πηγών. Ο ίδιος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Θερμαλιστική υποδομή της Υπάτης είναι αναγνωρισμένη, πλούσια, με ενεργό Υδροθεραπευτήριο σχεδόν 4000 τ.μ ακόμα και με λουτήρες βαρέως πασχόντων. Η Υπάτη χαρακτηρίζεται από εξαιρετική γεωγραφική θέση, πλούσιο ιστορικό δυναμικό και υψηλού επιπέδου θερμαλιστικό και θρησκευτικό δυναμικό. Η φύση και η ιστορία της περιοχής της Υπάτης είναι ανεπανάληπτη, αλλά σε πλήρη εγκατάλειψη. Απαιτείται άμεσα ο ευπρεπισμός και η στήριξη των ήδη υπαρχουσών υποδομών ώστε να μην παρουσιάζουν εικόνα αποσάθρωσης και να διευκολυνθεί η τήρηση των προαπαιτούμενων για την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ».

 

Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες και άρθρα περιοδικών που ειδικεύονται στο “ευ ζην” ο ιαματικός τουρισμός παγκοσμίως έχει οφέλη όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο διακοπών, όπου παράλληλα με τα οφέλη των πηγών, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει και να βρεθεί πιο κοντά στη φύση. Ιδίως μάλιστα όταν οι πηγές βρίσκονται σε φυσικό περιβάλλον, χωρίς πολλές εγκαταστάσεις γύρω τους όπως συμβαίνει στην Ισλανδία, τη Τουρκία και την Ουγγαρία. Κάτι αντίστοιχο με τις δικές μας πηγές στις Θερμοπύλες που έχουν όμως υποβαθμιστεί.

Τι μπορεί να φταίει γι’ αυτό;

Ο Παναγιώτης Ιακωβής που ζει και εργάζεται στην περιοχή για κοντά τριάντα χρόνια, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Το ακίνητο των Θερμοπυλών έχει έκταση 940 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 126 στρέμματα είναι αξιοποιήσιμα. Είναι αναγνωρισμένη πηγή και εντός της περιοχής βρίσκονται δύο ξενοδοχεία και ένα υδροθεραπευτήριο. Τα ιαματικά νερά έχουν ιδιαίτερη θεραπευτική αξία και αξία ευεξίας για δερματολογικά, αγγειακά και ορθοπεδικά προβλήματα.

Στα ξενοδοχεία έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες από ετών. Το ακίνητο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και με ενέργειες του κ. Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου Υπουργείου προβλέπεται να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία εντός του 2023. Για να προχωρήσει όμως αυτή η διαδικασία απαιτείται να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα ευπρεπισμού, καθαριότητας και τήρησης της θεσμικής τάξης. Απαιτείται, φυσικά, και η μετεγκατάσταση των προσφύγων. Με την τήρηση των προαπαιτούμενων, ο χώρος των Θερμοπυλών μπορεί να αναδειχθεί ως πολιτιστικό, ιστορικό και θερμαλιστικό κόσμημα.

Η δυνατότητα των Φορέων Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν τον θερμαλιστικό πόρο στα πλαίσια της διαγωνιστικής διαδικασίας του ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρεται σαφέστατα σε άρθρο του Καθηγητή Κ. Τσαμαδιά.

 

Ευχαριστώ για την αρωγή τους τον κ. Παναγιώτη Ιακωβή & τον κ. Θοδωρή Στέφο

 

TAGS:
Advertisement