Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «Βγαίνουμε μια για πάντα από την κρίση στις αρχές του καλοκαιριού». Ο ίδιος συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Αυτή περιελάβανε τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν. Επίσης, περιελάβανε και τη συμμετοχή του επικεφαλής της Κ.Ο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε διαδικτυακή συζήτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «Συμμερίζομαι την αισιοδοξία της Ούρσουλας. Όντως βλέπουμε φως στο τέλος τούνελ».
«Η επίδραση των μαζικών εμβολιασμών αρχίζει να διαφαίνεται. Σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες, γεννάται σε μένα η αισιοδοξία ότι στο τέλος της άνοιξης – αρχές του καλοκαιριού θα βγαίνουμε μια για πάντα από αυτή την κρίση», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Το θέμα της συζήτησης ήταν «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία» με συντονίστρια την αντιπρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Esther de Lange, ενώ έθεσε ερώτημα και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού. «Γιατί καθώς ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός στην Ελλάδα για τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα ήθελα να συγχαρώ την Ούρσουλα για τα σχόλιά της για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Θα πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα όσο πιο σύντομα γίνεται. Στόχος είναι να διευκολύνουμε τα ταξίδια στην εποχή μετά την πανδημία», υπογράμμισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως όταν αφήσουμε πίσω την πανδημία προτεραιότητα δεν θα είναι μόνο η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, αλλά «ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας που παρατηρείται υψηλή εγγενής ανεργία, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και νέες βιώσιμες θέσεις ανεργίας που θα πληρώνονται καλά».
«Ο στόχος μας ήταν πάντα να εγγυηθούμε ότι θα παραμείνει ακέραια η παραγωγική ικανότητα της χώρας. Σκοπός είναι να μπορέσουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομική δραστηριότητα με το τέλος της πανδημίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Το έκανε, αναφερόμενος στο πλέγμα μέτρων που έθεσε σε εφαρμογή η Ελλάδα, ώστε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις που πλήττονται.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ωστόσο ότι πρώτα από όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η κρατική στήριξη δεν θα αποσυρθεί βιαστικά ή απότομα:
«Πριν να μιλήσουμε για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Θα πρέπει να αποφύγουμε το φαινόμενο της απότομης υποχώρησης (cliff-edge effect). Αυτό, διότι θα πρέπει να εγγυηθούμε πως θα άρουμε τους μηχανισμούς που έχουμε θέσει σε εφαρμογή, σε ό,τι αφορά την προστασία θέσεων εργασίας, προσεκτικά και σταδιακά».
Επ’αυτού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συμφωνήθηκε για το 2022 «Να επικαλεστούμε τη Γενική Ρήτρα Διαφυγής σχετικά με τους περιορισμούς σε θέματα προϋπολογισμού. Αυτό, διότι ήταν ξεκάθαρο για μένα πως δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε από την υφιστάμενη κατάσταση σε μια φυσιολογική με στιγμιαίο τρόπο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τη σημασία του Ταμείου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τη σημασία για τα σχέδια της χώρας μας την επόμενη μέρα.
Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε να αντλήσει η Ελλάδα 32 δισ. επιπλέον τα επόμενα 6 χρόνια. Από αυτά, τα 19 δισεκατομμύρια θα είναι άμεσες επιχορηγήσεις. Τα υπόλοιπα δάνεια τα οποία θα διοχετευτούν σε επιχειρήσεις.
«Αυτό θα έχει πολλαπλασιαστική επίδραση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Κυρίως αν συνδυαστεί με τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουμε ήδη εφαρμόσει. Στόχος είναι να καταστήσουμε πιο ανταγωνιστική τη βάση της οικονομίας μας», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν σταμάτησε ποτέ τις μεταρρυθμίσεις, ούτε εν μέσω της πανδημίας.
Σε αυτό το σημείο ανέφερε ως παράδειγμα το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, τη μείωση των φόρων, τη βελτίωση της χώρας στους δείκτες επιχειρηματικότητας.
«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο χάρτη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Γνωρίζουμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», σημείωσε.
Επίσης μίλησε για τη σημασία που έχει για την ελληνική οικονομία το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των κτιρίων, αλλά και για τη μείωση του κόστους που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Αυτό, διότι τα σπίτια θα είναι ενεργειακά πιο αποδοτικά. Αναφέρθηκε επίσης και στην απόφαση για απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία και πως θα αντικατασταθούν αυτές οι θέσεις εργασίας.
«Θα πρέπει να προσελκύσουμε στην περιοχή αυτή τη μεταποίηση, την εκπαίδευση. »Αντικαθιστούμε τα παλιά λιγνιτωρυχεία με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Κυρίως ηλιακής ενέργειας. »Και αναπτύσσουμε προηγμένη αγροβιομηχανία και τουρισμό», πρόσθεσε.
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης όλων των διαδικασιών. Σκοπός είναι να αρχίσουν να εισρέουν οι πόροι στα ταμεία των κρατών-μελών και να μην χαθούν θέσεις εργασίας στον απόηχο της πανδημίας. «Θα ήθελα ιδιαίτερα να ενθαρρύνω την Ούρσουλα. Ασφαλώς γνωρίζει τις απόψεις μας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα σχέδια θα εγκριθούν το συντομότερο δυνατόν. Έτσι, ώστε τα χρήματα το ταχύτερο δυνατό να διοχετευτούν στις οικονομίες μας.
»Εάν τα πράγματα κυλήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, θα λάβουμε 4 δισ. το 2021», είπε. «Είναι απολύτως καθοριστικό να μην υπάρξουν καθυστερήσεις αν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε ο κίνδυνος -όπως γνωρίζετε- να χαθούν θέσεις εργασίας καθώς απομακρυνόμαστε από την πανδημία θα αυξηθεί σημαντικά», υπογράμμισε.