Οι Συνέργειες Πολιτισμού διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Κώστα Θεωνά, το «Outreach Project 22» υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Θέατρο Vault στην Αθήνα και το Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη.
Της: Έπη Τρίμη
O Κώστας Θεωνάς μιλάει στο enimerotiko.gr για το «Outreach Project 22», στο οποίο οι συγγραφείς των 8 επικρατέστερων κειμένων που θα επιλεγούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης, θα συμμετάσχουν σε ένα τρίμηνο εργαστήρι δημιουργικής γραφής μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας όπου η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
Το Outreach Project 2, απευθύνεται σε όσους είναι απόφοιτοι θεατρικών και δραματικών σχολών, αλλά και σπουδάστριες/-στές σεμιναρίων θεατρικής γραφής. Οι ενδιαφερόμενες/-οι μέχρι την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 θα πρέπει να υποβάλλουν ένα προσχέδιο στο outreachtheatreproject@gmail.com που θα περιλαμβάνει μια εναρκτήρια σκηνή με βασικά στοιχεία πλοκής, διαλόγων και χαρακτήρων, με σαφείς επιρροές και αναφορές στη διαφορετικότητα και την αποδοχή (έως 600 λέξεις), μια μικρή σύνοψη του έργου τους (έως 300 λέξεις) και ένα σύντομο βιογραφικό.
Κύριε Θεωνά δραστηριοποιηθήκατε από νωρίς στο χώρο του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της επιμέλειας πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ποιο εκ των δύο αντικειμένων νιώθετε βαθιά μέσα σας ότι σάς ταιριάζει περισσότερο, άσχετα με το τι αποδίδει περισσότερο οικονομικά;
Ομολογουμένως και τα δυο αντικείμενα έχουν ένα τεράστιο ενδιαφέρον. Γιατί στοχεύουν στην επικοινωνία, ευαισθητοποίηση και αλληλεπίδραση σύγχρονων και καίριων ζητημάτων κοινωνικών προκλήσεων. Ωστόσο, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, με αντίστοιχες προτεραιότητες, έχουν τη δυναμική να προσεγγίζουν ένα ευρύτερο κοινό με άμεση και αποτελεσματικότερη διάχυση των κοινωνικών μηνυμάτων που διερευνούν, καθώς γεννούν τον προβληματισμό και τη διαλογική σχέση με τον κόσμο γύρω μας.
Το OUTREACH PROJECT αποτελεί μια πρόταση/πρόσκληση σε νέους και ανερχόμενους θεατρικούς συγγραφείς να επαναπροσδιορίσουν την αποδοχή της διαφορετικότητας ως κοινωνική αξία και διαχρονική πρόκληση και να προβάλλουν την ετερότητα και ποικιλομορφία ως θετική εμπειρία πολιτισμού. Πιστεύετε πως το θεατρόφιλο κοινό και κατά προέκταση η κοινωνία είναι σε θέση να δεχτούν τη διαφορετικότητα;
Η διαφορετικότητα αναφέρεται στη μοναδικότητα κάθε ατόμου και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Χαρακτηριστικά, που διαφοροποιούν το κάθε άτομο σε σχέση με αυτά που θεωρεί η κοινωνία ως συνηθισμένα, φυσιολογικά και κοινωνικά αποδεκτά. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος με τη στάση των ανθρώπων απέναντι στα άτομα ή/και τις ομάδες με κάθε είδους διαφορετικότητα. Ωστόσο, απέχουμε πολύ από την πλήρη αποδοχή με βάση τα κοινωνικώς “αποδεκτά“ πρότυπα. Έχω την πεποίθηση ότι παράμετροι που θα επηρεάσουν προς τη θετική κατεύθυνση το ζήτημα είναι η στοχευμένη παιδεία σε θέματα κοινωνικής ευαισθητοποίησης αλλά και η επαρκής ενημέρωση της κοινής γνώμης πάνω σε ζητήματα διαφορετικότητας.
Κύριε Θεωνά τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο OUTREACH PROJECT , πού στοχεύετε και τι συναισθήματα νιώθετε εργαζόμενος στο εν λόγω εγχείρημα;
Το δυσκολότερο, ίσως, ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει ένα άτομο – κατ΄ επέκταση και το project μας – το οποίο παρουσιάζει μια διαφορετικότητα δεν είναι τόσο η διαφορετικότητα αυτή καθ’ εαυτή όσο η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητά του. Η ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου και η διαφορετικότητά του είναι στενά συνδεδεμένες με την έννοια του κοινωνικού στίγματος που πολλές φορές οδηγεί το άτομο στον κοινωνικό αποκλεισμό. Το κοινωνικό στίγμα έχει ως αποτέλεσμα να μας στερεί το δικαίωμα της κοινωνικής αποδοχής και της ισότιμης συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.
Ωστόσο, πέρα από τις όποιες θετικές προσπάθειες των πολιτών στην εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού, τα απολύτως απαραίτητα βήματα για την αλλαγή νοοτροπιών, ιδεοληψιών και προκαταλήψεων είναι ο επαναπροσδιορισμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων στο επίκεντρο της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αναντίρρητα, όλοι μας έχουμε το δικαίωμα στην κοινωνική αποδοχή και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.
Ποια είναι τα προσεχή σας επαγγελματικά σχέδια;
Ευελπιστούμε τις επόμενες χρονιές να διευρυνθούν οι συνεργασίες μας, αρχικά με περισσότερα τμήματα θεατρικών σπουδών πανεπιστημίων και δραματικών σχολών για μια πιο άμεση επαφή με φοιτητές και απόφοιτους και συγχρόνως να αυξηθούν οι παρουσιάσεις θεατρικών έργων σε περισσότερες πόλεις, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, απώτερος στόχος του “OUTREACH PROJECT ” είναι η επιτυχής διάδοση και πραγμάτωση του μηνύματος που προωθεί, αυτό της διαφορετικότητας και της αποδοχής της, μέσω της ενθάρρυνσης της σύγχρονης δραματουργίας με κοινωνικές προεκτάσεις και την ανάπτυξη ενός νέου κοινού στις θεατρικές αίθουσες.