Κορωνοϊός – Φως στο τούνελ αρχίσει να φαίνεται όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι λοιμωξιολόγοι. Ο δείκτης θετικότητας δείχνει να παρουσιάζει μικρή μείωση γεγονός που κάνει τους ειδικούς να είναι αισιόδοξοι και να μιλούν για πτωτική τάση του ιού σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει μία ακόμη καθιερωμένη σύσκεψη με τον Σωτήρη Τσιόδρα, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ προκειμένου να εξετάσουν τα μέχρι τώρα δεδομένα αλλά και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα μέχρι την Μεγάλη Εβδομάδα. Το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, η επαναλειτουργία των Mall και η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων είναι τρία ζητήματα για τα οποία θα ληφθούν αποφάσεις πιθανότατα στα τέλη της εβδομάδας.
Κορωνοϊός – Τα κρούσματα σταθεροποιούνται
Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν πως τα κρούσματα υπάρχει σταθερότητα με πτωτική τάση. “Είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά σιγά και στη Θεσσαλονίκη”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Η άποψη αυτή του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ επιβεβαιώνεται και από τα λύματα στην Αττική που παρατηρήθηκε μείωση 33% στο ιικό φορτίο. Σταθερός δείχνει να είναι ο Κορωνοϊός στην Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, ενώ η ίδια εικόνα ισχύει και για την Πάτρα. Βεβαίως η κατάσταση στα νοσοκομεία εξακολουθεί να είναι δύσκολη με τον αριθμό των διασωληνομένων να αυξάνεται, όπως και η μακάβρια λίστα με τους πολίτες που έχασαν την ζωή τους από την νόσο. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, η αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας θα πηγαίνει με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς.
Κοντά στο 5% ο δείκτης θετικότητας
Η μικρή μείωση του δείκτη θετικότητας από το 5,7% στο 5,3% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα παρά τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων δείχνει πως η έξαρση της πανδημίας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Αξίζει να σημειωθεί πως το όριο συναγερμού είναι το 4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σε 76.000 χιλιάδες τεστ (αριθμός ρεκόρ) που έγιναν χθες καταγράφηκαν 4.033 κρούσματα, ενώ μια εβδομάδα πριν είχαν ανακοινωθεί 4.309 κρούσματα σε 75.182 χιλιάδες τεστ που διενεργήθηκαν.
Η πτωτική πορεία των κρουσμάτων
Από τις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αρχίζει να υπάρχει μικρή μείωση στο αριθμό των κρουσμάτων. Η σύγκριση γίνεται ανά μία εβδομάδα καθώς είναι διαφορετικός ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται τις καθημερινές και σαφώς μικρότερος τα Σαββατοκύριακα.
Στις 12 Απριλίου καταγράφηκαν 1606 κρούσματα σε σχέση με τις 5 Απριλίου που ανακοινώθηκαν 1866. Την Κυριακή 11 Απριλίου τα κρούσματα ήταν 1718 ενώ μια εβδομάδα πριν ήταν 1955.
Σημαντική μείωση υπήρξε το περασμένο Σάββατο 10 Απριλίου που καταγράφηκαν 2801 κρούσματα σε σχέση με τις 3 Απριλίου που ήταν 3232. Ίδια εικόνα επικράτησε και στις 9 Απριλίου που είχαν ανακοινωθεί 2747 κρούσματα ενώ στις 2 Απριλίου έφτασαν τα 3080.