Φουντώνουν όλο και περισσότερο οι φήμες που θέλουν τυν υφήλιο να είναι αντιμέτωπη με έξαρση της ηπατίτιδας και κυρίως σε παιδιά.
Συναγερμός έχει σημάνει στη διεθνή ιατρική κοινότητα για τις ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις – ανεξήγητης έως τώρα – σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά.
Προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων διεθνώς για τις ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις ανεξήγητης έως τώρα σοβαρής ηπατίτιδας (φλεγμονής του ήπατος) σε μικρά παιδιά έως 10 ετών, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία), αλλά και στις ΗΠΑ.
Σχετικές ανακοινώσεις ή προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC).
Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ έκανε λόγο για 74 περιστατικά περιστατικά μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αυτό που ανησυχεί κυρίως τους επιστήμονες είναι πως εργαστηριακοί έλεγχοι αποκαλύπτουν πως η συγκεκριμένη ηπατίτιδα δεν αντιστοιχεί σε κάνεναν από τους γνωστούς τύπους (Α, Β, C, E και D).
Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος παιδιού από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα, αρκετά έχουν εμφανίσει οξεία ηπατική ανεπάρκεια και έχουν χρειαστεί νοσηλεία ή και μεταμόσχευση ήπατος.
Ο ΠΟΥ αναφέρει, ακόμη, πως διερευνάται η συσχέτιση της βαριάς ηπατίδας με σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό ή άλλο αδενοϊό.
«Συναγερμός» και στον ΕΟΔΥ για την έξαρση της ηπατίτιδας
Στο πλαίσιο της παγκόσμια ανησυχίας, σε εγρήγορση έχει τεθεί κι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για πιθανά κρούσματα και στη χώρα μας.
Ήδη έχει ενημερώσει τις επιστημονικές εταιρίες που σχετίζονται με το ήπαρ, καθώς και τους ιατρικούς συλλόγους και τους παιδιάτρους, ζητώντας εάν αντιληφθούν παρόμοια περιστατικά και στην Ελλάδα να τα δηλώσουν στον ΕΟΔΥ.
Εως και χθες, ωστόσο, δεν είχε δηλωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.
Ενδεικτική της ανησύχιας που επικρατεί, πλέον, και στην Ελλάδα είναι η ανάρτηση του Θεόδωρου Λύτρα, Επίκουρου Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Συρροή κρουσμάτων **βαριάς** ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στη Σκωτία.
Advertisement
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: όποιος ιατρός τυχόν δει κρούσμα μη ιογενούς ηπατίτιδας με τρανσαμινάσες >500 σε παιδί έως 16 ετών, θα πρέπει να επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ 🇬🇷 ή το Υπ.Υγείας 🇨🇾https://t.co/w2YPZlX0yv
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) April 16, 2022
Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.
Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.
Σχετικά με το πρωτοφανούς σκληρότητας lockdown στη Σανγκάη, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από τη μετάλλαξη Όμικρον, «απλά η Κίνα θέλει να ακολουθεί μια πολιτική ‘’μηδενικού Covid’’».
Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «από εκεί και πέρα, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί στα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί συγκριτικά με την υπάρχουσα μετάλλαξη της όμικρον».
Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά διεθνώς.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Προβληματισμός επικρατεί διεθνώς για τα αυξανόμενα κρούσματα ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά που καταγράφονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ήδη, ο ΕΟΔΥ, με ανακοίνωσή του, ενημέρωσε για την κατάσταση στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κρούσμα.
Κάλεσε ωστόσο τους γιατρούς να είναι σε επαγρύπνηση για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως και 16 ετών που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας χωρίς σαφή αιτιολογία, αλλά και να ενημερώνουν άμεσα τον Οργανισμό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με:
-την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν έρθει σε επαφή, κατά κάποιο τρόπο, με κόπρανα ατόμου που πάσχει από ηπατίτιδα Α. Αυτό εξηγεί τον όρο «κοπρανο-στοματική» οδός μετάδοσης της ηπατίτιδας Α και το γιατί η νόσος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιοχές χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, με ανεπαρκές δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και σε ομάδες ατόμων με πτωχή ατομική υγιεινή.
-τη στενή επαφή με άτομο που έχει ηπατίτιδα Α ή με σεξουαλική (στοματο-πρωκτική) επαφή.
σπανίως με αίμα (χρησιμοποίηση συριγγών σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών) κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της νόσου που ο ιός βρίσκεται για λίγες μέρες στο αίμα των ασθενών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ηπατίτιδας
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.