Τις τελευταίες ημέρες εντείνονται τα δημοσιεύματα που μιλούν για το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί το Πάσχα σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Το σύστημα επιδότησης για το Δώρο Πάσχα θα συνυπολογίζει εισόδημα, καταθέσεις, οικογενειακή κατάσταση, ακόμα και τη σύνθεση του νοικοκυριού, προκειμένου να καταλήγει στους δικαιούχους και στο ύψος του επιδόματος.
Τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του επιδόματος προς τα ευάλωτα νοικοκυριά αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρόθεση είναι ο αριθμός των δικαιούχων να προσεγγίσει το 1.000.000, με το μηχανισμό επιλογής να διαλέγει με απόλυτη στόχευση όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Το σύστημα επιλογής θα θυμίζει τον τρόπο που επιλέχθηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος Χριστουγέννων, ωστόσο η «βεντάλια» θα πρέπει να ανοίξει περισσότερο. Γι αυτό το λόγο το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ένα ειδικό αλγόριθμο όπου με βάση αυτόν θα γίνει η επιλογή των δικαιούχων.
Στόχος είναι το επίδομα να πιστωθεί μόνο σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, γεγονός που σημαίνει ότι στην επιλογή θα πρέπει να συνυπολογιστούν αρκετοί παράγοντες. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν και επισφαλή κάθε πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα.
Μόλις ολοκληρωθεί ο αλγόριθμος, θα μπουν όλα τα στοιχεία και τότε οι αρμόδιοι θα καταλήξουν στον τελικό αριθμό των δικαιούχων, αλλά και στο τελικό ύψος του επιδόματος. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το συγκεκριμένο επίδομα δεν θα αφορά τις επιχειρήσεις και ότι η κυβέρνηση θέλει το επίδομα να έχει πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν το Πάσχα.
Με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια, το επίδομα δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ για κάθε δικαιούχο, ωστόσο και αυτό το ποσό δεν θα είναι ίδιο για όλους.
Ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών αφορά την προσπάθεια ο αλγόριθμος να είναι έτοιμος μέσα στον επόμενο μήνα προκειμένου να ξεκινήσει η επιλογή των δικαιούχων. Σε αυτή θα χρησιμοποιηθούν πολλαπλά κριτήρια προκειμένου να επιλεγούν μόνο οι πραγματικά ευάλωτοι.
Βασικό ρόλο στην επιλογή θα έχει το ύψος του εισοδήματος. Τα κριτήρια θα είναι στη βάση επιλογής των δικαιούχων και άλλων κοινωνικών επιδομάτων, χωρίς όμως να είναι το μοναδικό κριτήριο. Αυτό σημαίνει ότι το «ταβάνι» για την επιλογή θα οριστεί στο επίπεδο των 7.500 ευρώ.
Δεν θα αρκεί όμως το ύψος του εισοδήματος, αφού ο αλγόριθμος θα υπολογίζει και το είδος του. Δηλαδή, προτεραιότητα θα έχουν όσοι δεν έχουν δει καμία αύξηση στο εισόδημα τους το τελευταίο διάστημα. Αντίστοιχα βασικό ρόλο θα έχει και αν το εισόδημα αφορά, σύνταξη, μισθό, επίδομα ή προέρχεται από άλλη πηγή η οποία μπορεί να επιφέρει αυξημένα εισοδήματα.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων καθώς θα ελεγχθεί εάν στην κατοχή τους έχουν ακίνητα ή αλλά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Ενδελεχής θα είναι ο έλεγχος και στην κατάσταση των καταθέσεων. Για αυτό το λόγο θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που παρέχονται από τις τράπεζες, αλλά και οι τόκοι των καταθέσεων οι οποίοι δηλώνονται στη φορολογική δήλωση.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις 4 Μαρτίου, όταν και θα υπάρχει επίσημη εικόνα για το ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας το 2021 και την πορεία των εσόδων τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι παραμένουν πολλά σενάρια τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε παράμετρο.