Βροχερός χειμώνας: Βροχερός αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας στην Ελλάδα. Η Acuweather αποτελεί μια υπηρεσία καιρικών προγνώσεων των ΗΠΑ. Η ίδια έχει επαληθευθεί και για την εποχική πρόβλεψή της για το φθινόπωρο. Δηλαδή, πως θα έχει ισχυρές βροχοπτώσεις προς τα τέλη της εποχής. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωσή του το AccuWeather αναφέρει πως ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ πιο βροχερός σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές της Μεσογείου και το μεγαλύτερο μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Η Πορτογαλία, το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας, η Ιταλία, η Ελλάδα και όλες σχεδόν οι χώρες των Βαλκανίων θα βιώσουν καιρικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επικίνδυνα. Ειδικά, αυτό ισχύει για το Βορρά της Ιταλίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Στον αντίποδα, η Κεντρική και η Βόρεια Ευρώπη θα δουν πολύ πιο ήπιες συνθήκες. Το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, αλλά και της Δυτικής Γερμανίας θα μείνουν σε σκηνικό ξηρασίας.
Ακόμα πιο άνυδρος εκτιμάται από τους Αμερικανούς μετεωρολόγους ότι θα είναι ο φετινός χειμώνας στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτή γνώρισε πέρυσι τον πιο θερμό χειμώνα όλων των εποχών. Στη Μόσχα η θερμοκρασία τον Δεκέμβριο ήταν κατά 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο για τον μήνα. Φέτος δεν αναμένεται ένα νέο ρεκόρ. Η εικόνα δε φαίνεται ότι θα απέχει πολύ από εκείνη του προηγούμενου χειμώνα.
Και αν ανυπομονείτε για το χιόνι, όσον αφορά στις συνήθεις… ύποπτες περιοχές της Ευρώπης ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται τον Δεκέμβριο. Η τάση ωστόσο εξασθενεί τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Το μεγαλύτερο μέρος και του φετινού χειμώνα θα κυλήσει σε ρυθμούς COVID-19. Αυτό σημαίνει περιορισμένες μετακινήσεις για ταξίδια αναψυχής. Τα θέρετρα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης δε φαίνεται ότι θα γνωρίσουν μέρες αλλοτινών καιρών.
Δεν παραλείπεται βεβαίως η υπενθύμιση των ιδιαίτερων συνθηκών του φετινού χειμώνα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επηρεάζουν τους επίδοξους τουρίστες. Ειδικά, εκείνους που ονειρεύονταν στρωμένες με χιόνι πίστες στα αλπικά θέρετρα. Επιπλέον, τους επιχειρηματίες σε όλους τους τομείς του τουρισμού, από τα καταλύματα ως την εστίαση. Δηλαδή, εκείνους που αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι. Ειδικά, την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Την εποχική πρόγνωση για τον φετινό χειμώνα για την Ευρώπη υπογράφουν οι μετεωρολόγοι του AccuWeather με την ομάδα τους, Τάιλερ Ρόις, Άλαν Ρέππερτ και Τζέισον Νίκολς, με τον τελευταίο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που συντάσσουν τις διεθνείς μακροπρόθεσμες καιρικές προγνώσεις, “βλέπει” τον ουρανό της Νότιας Ευρώπης και κυρίως της Μεσογείου να σκίζεται από κεραυνούς και να κυριαρχείται από σύννεφα ισχυρών καταιγίδων.
Ειδικά για τη Νότια Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών. Αναμένεται να είναι κατά πολύ πιο ταραχώδης καιρικά σε σχέση με παλαιότερα. Μεταξύ των πόλεων που φαίνεται ότι θα βρεθούν στο “μάτι” του συστήματος που θα κινηθεί στον ευρωπαϊκό Νότο, κατά τη μεταβατική περίοδο από φθινόπωρο σε χειμώνα και όλη την πιο σκληρή εποχή κάθε χρόνου, βρίσκονται η Λισαβόνα στην Πορτογαλία, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη στην Ισπανία, η Νίκαια στη Γαλλία, η Αθήνα, η Ρώμη στην Ιταλία και το Βουκουρέστι στη Ρουμανία.
Από τη μια κακά νέα, καθώς τα καιρικά φαινόμενα μπορούν να αποδειχτούν επικίνδυνα. Ωστόσο, καλά για τους υδροφορείς που “στενάζουν” τα τελευταία χρόνια και την παραγωγή, κυρίως των ελιών, που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Μεσογείου αυτή την εποχή. Για τους μετεωρολόγους, τα συστήματα που θα αναπτυχθούν στην περιοχή, θα κινούνται αργά από την Ισπανία ως την περιοχή μας. Μάλιστα, θα φτάνουν μέχρι την Ουκρανία,. Το συγκεκριμένο γεγονός τα καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα. Κάνουν πιο μεγάλο τον κίνδυνο πλημμυρών ειδικά στον ιταλικό Βορρά και τα Δυτικά Βαλκάνια.
Οι σφοδρές κακοκαιρίες δε συνεπάγονται όμως αυτομάτως καλά νέα για τους λάτρεις του χιονιού, ειδικά για τις περιοχές των Άλπεων και κυρίως στην πλευρά της Ιταλίας. Αν και το λευκό τοπίο θα κάνει την εμφάνισή του τον Δεκέμβριο, ωστόσο η τάση για χιονοπτώσεις θα μειωθεί τους δύο επόμενους μήνες, σύμφωνα πάντα με τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση του AccuWeather, δημιουργώντας επιπλέον πονοκέφαλο μαζί με εκείνον του κορωνοϊού για τον τουρισμό σε αυτές τις περιοχές. Στον αντίποδα, διαφορετική ενδέχεται να είναι η εικόνα για θέρετρα κοντά στην Αδριατική και γενικά στα Βαλκάνια.
Διαφορετικό θα είναι το σκηνικό στον ευρωπαϊκό Βορρά, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους, με την ξηρασία να προκαλεί πολλά προβλήματα κυρίως στη Βόρεια Γαλλία και μέρος της Δυτικής Γερμανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για υδροφορείς και αγροτική παραγωγή.
Στην Ανατολική Ευρώπη το μοτίβο που διακρίνεται είναι αυτό ενός ήπιου χειμώνα, που ωστόσο δε δείχνει ότι θα φτάσει τα επίπεδα του προηγούμενου, όταν οι Ρώσοι για παράδειγμα έβλεπαν με το… κιάλι το χιόνι και η κατά κανόνα παγωμένη Μόσχα γνώριζε θερμοκρασίες κατά μέσο όρο 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το συνηθισμένο για την εποχή, ως τον Φλεβάρη. Για φέτος οι μετεωρολόγοι του AccuWeather βλέπουν ένα χειμώνα πιο κοντά στο φυσιολογικό, κάτι που ισχύει και για τις άλλες χώρες της περιοχής, από τη Φιλανδία και τις Βαλτικές ως μέρη της Ουκρανίας.
Σε κάθε περίπτωση η φύση έχει τον τελευταίο λόγο και οι προβλέψεις μένει να δείξει αν θα επιβεβαιωθούν, με δεδομένο το γεγονός ότι τα μακροπρόθεσμα καιρικά προγνωστικά μοντέλα έχουν βρεθεί στη δίνη μιας έντονης “πολεμικής” τα τελευταία χρόνια μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας αναφορικά με την αξιοπιστία τους.