Μετάλλαξη Δέλτα: Πρόκειται για μία μετάλλαξη, η οποία «μολύνει» τον ελληνικό τουρισμό. Μάλιστα, «Κρύος ιδρώτας» πιάνει τους ξενοδόχους.
Μετάλλαξη Δέλτα: Λεπτομέρειες για την κατάσταση
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις που προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού στην παγκόσμια κοινότητα. Ο τουρισμός κάνει αναπόφευκτα βήματα προς τα πίσω.
Μέσα από διάφορα εμπόδια, τα οποία αυξάνονται όσο μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, φαίνεται ότι περνάει αυτή τη στιγμή ο ελληνικός τουρισμός. Για ακόμη ένα καλοκαίρι υπακούει αναγκαστικά στις εξελίξεις της πανδημίας. Οι ξενοδόχοι πάντως αναφέρουν και άλλα προβλήματα που δρουν ανασταλτικά στην αύξηση της τουριστικής κίνησης. Εκτός από τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα την προβληματική εικόνα που δίνουν σύμφωνα με τους ίδιους τα χερσαία περάσματα στη χώρα μας.
Μετάλλαξη Δέλτα: Υπάρχει ανησυχία
Ενδεικτική πάντως της ανησυχίας που έχει σπείρει η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι η απόφαση της Γερμανίας να επιβάλλει 14 ημέρες καραντίνα στις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτή την καραντίνα πρέπει να υπακούσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. Σημειώνεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα έχει οδηγήσει ξανά σε αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων. σε επίπεδο μάλιστα ανάλογο με του περασμένου Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, πριν από τέσσερις ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προχώρησε στην εκτίμηση πως στις αρχές Αυγούστου το 70% των κρουσμάτων στην Ε.Ε. και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο θα αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα. Ποσοστό που μέχρι το τέλος του συγκεκριμένου μήνα θα έχει φτάσει στο 90%.
Μετάλλαξη Δέλτα: Κρήτη στο «πορτοκαλί», με εκατοντάδες ακυρώσεις
Το ότι από τις 25 Ιουνίου, οι νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου μπήκαν στο πορτοκαλί επίπεδο είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη για το νησί της Κρήτης σύμφωνα με τον Μιχάλη Βλατάκη πρόεδρο των τουριστικών και ταξιδιωτικών πρακτόρων του νησιού.
Όπως λέει ο ίδιος στο newsit.gr: «Η άποψη ότι η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει στην Κρήτη είναι λανθασμένη. Έχουμε 19 κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε σύνολο 600 κρουσμάτων τις τελευταίες 35 ημέρες. Η διασπορά τέτοιων πληροφοριών με τρομολαγνικό τρόπο μόνο κακό μας κάνει. Στο δια ταύτα, μπήκαμε στο πορτοκαλί επίπεδο, εδώ και τέσσερις ημέρες. Οι ακυρώσεις των κρατήσεων είναι εκατοντάδες. Οι ακυρώσεις προέρχονται κυρίως από τουρίστες από Γερμανία, Αυστρία, Πολωνία και Γαλλία».
Κατά τον κο Βλατάκη ένα από τα ζητήματα που κάνουν κακό στην Κρήτη είναι και ο χαμηλός ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι εμβολιασμοί. Αρνητικός παράγοντας είναι και τα όσα συνέβησαν με τα πολλαπλά περιστατικά με το εμβόλιο της Astrazeneca στο νησί. Τα τελευταία σύμφωνα με τον κο Βαλτάκη έκαναν μέρος του κοινού διστακτικό με τα εμβόλια.
Μετάλλαξη Δέλτα: Τι είπε αρχικά, ο πρόεδρος της ΠΟΞ
«Όλα τα χερσαία περάσματα στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προβλήματα» λέει στο newsit.gr o Γρήγορης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) αλλά και Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και συνεχίζει να εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή, 24ωρη είναι μόνο η είσοδος στον Προμαχώνα αλλά και εκεί οι ουρές είναι πολύ μεγάλες. Περιμένουμε τώρα την υπόσχεση που μας έχει δοθεί, ότι θα προστεθούν δηλαδή άλλες τρεις λωρίδες στον Προμαχώνα για την αποσυμφόρηση των αυτοκινήτων».
Σύμφωνα με τον κο Τάσιο, η Χαλκιδική αυτή τη στιγμή έχει μια μέση τουριστική πληρότητα της τάξης του 45%. Οι αγορές με τις οποίες κινείται η περιοχή για την ώρα είναι οι: Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια. Πρόκειται για επταήμερες διακοπές που κλείνονται από το ένα Σάββατο στο άλλο. Κατά τον κο Τάσιο θα μπορούσαν να συνεισφέρουν πολύ στην άνοδο της Χαλκιδικής. Κι αυτό, με την προϋπόθεση όμως ότι θα σταματήσει η κακή εικόνα με τις πολύωρες ώρες αναμονής.
«Η καθυστέρηση είναι πολύωρη. Φτάνει και τις 5 ώρες» λέει χαρακτηριστικά ο κος Τάσιος. Ο ίδιος σημειώνει πως ακόμα πιο ρευστή και ολοένα πιο δύσκολη φαίνεται πως γίνεται κι η είσοδος της Ρωσίας στο φετινό ελληνικό καλοκαίρι.
Όσα ανέφερε στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΟΞ
«Και ενώ υποτίθεται ότι οι πτήσεις προς τη χώρα μας από Ρωσία θα ξεκινούσαν από 28 Ιουνίου και έπειτα, το τεστ που θα ζητάμε τώρα στους πολίτες αυτής της χώρας, και μιλάμε και για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, είναι αναντίρρητα μια κακή εξέλιξη»
Σημειώνεται πάντως εδώ ότι η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει πλήρως, αποτελώντας το 99% των νέων κρουσμάτων. Όπως το θέτει και ο κος Τάσιος: « η μετάλλαξη του κορονοϊού δυστυχώς μεταλλάσσει και την πορεία του τουρισμού».
Όσο για την προέλευση των τουριστών στη Χαλκιδική, εκτός από τους Βαλκάνιους οι οποίοι αποτελούν και το βασικό «καύσιμο» της περιοχής, κρατήσεις υπάρχουν για φέτος και από Γερμανία, Πολωνία και Γαλλία. Κατά τον κο Τάσιο βέβαια πρόκειται ακόμα για έναν πολύ αργό ρυθμό κρατήσεων. Όπως καταλήγει ο ίδιος: «Από 15/7 έως 20/8 η κατάσταση μοιάζει να είναι σαφώς βελτιωμένη. Όμως, η εικόνα που δίνουμε προς τα έξω, και μιλάω για τον τρόπο εισόδου στη χώρα, πρέπει να αλλάξει».
Μετάλλαξη Δέλτα: «Μπορούμε να ανέβουμε αν λειτουργήσουν καλύτερα τα περάσματα»
«Μεσοσταθμικά οι κρατήσεις μας είναι στο 30% με 35%. Φυσικά, αν συνυπολογίσουμε και τις κρατήσεις και στα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής» μας λέει με τη σειρά του και ο πρόεδρος ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.
Όπως συνεχίζει να περιγράφει ο ίδιος: «Οι τουρίστες που έχουμε εδώ έρχονται από Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, λίγοι Πολωνοί και λίγοι Ούγγροι. Θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμα και στο 70% της πληρότητας. Αυτό, διότι περνάμε στους high season μήνες. Όμως. αυτό απαιτεί καλή εξυπηρέτηση στα χερσαία σύνορα. Για εμάς τα προβλήματα δεν έχουν για την ώρα να κάνουν με την μετάλλαξη Δέλτα. Τα προβλήματα έχουν να κάνουν, με τους υποστελεχωμένους σταθμούς στα διασυνοριακά περάσματα. Το ότι οι Εύζωνες κλείνουν από τις 23.00 ως τις 07.00 είναι ένας αναχαιτιστικός παράγοντας για την τουριστική άνοδο μας. Το πέρασμα της Νυμφαίας επίσης λειτουργεί με προβλήματα».
Δύσκολο καλοκαίρι, δύσκολες και οι προβλέψεις
«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το ποσοστό των τουριστών που θα φτάσουν στη χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ούτε και για το από πού θα μας έρθουν» μας λέει τέλος και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδας, Αλέξανδρος Βασιλικός. Όπως συνεχίζει να δίνει τη δική του θέση για το ζήτημα: «Ούτε για το πώς θα συμπεριφερθεί η μετάλλαξη Δέλτα μπορούμε να κάνουμε πρόβλεψη. Μας ανησυχεί βεβαίως. Μέχρι το 2019 το παιχνίδι στον τουρισμό το ορίζαμε εμείς. Τώρα, προχωράμε σε κινούμενη άμμο. Επίσης, μέρα με τη μέρα περιμένουμε τις εξελίξεις και τις αποφάσεις των ειδικών και των κυβερνήσεων κάθε χώρας».
* Πηγή: newsit – Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου – Φωτογραφίες: Reuters / Intime