Άδωνις Γεωργιάδης: Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μίλησε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού και τις διαδηλώσεις. Μάλιστα, για τις διαδηλώσεις επεσήμανε πως αυτές ευθύνονται για το κύμα της πανδημίας. Αναλυτικότερα:
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε αρχικά: «Καταρχάς ο λόγος κρουσμάτων – θανάτων τώρα είναι αρκετά χαμηλότερος, ευτυχώς. Αυτό οφείλεται στην πρόοδο των εμβολιασμών, γιατί πια δεν ασθενούν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας όπως στην αρχική φάση της πανδημίας όπου η θνητότητα ήταν πολύ μεγάλη, αλλά ασθενούν νεότεροι άνθρωποι οι οποίοι, ευτυχώς, αντέχουν και γίνονται οι περισσότεροι καλά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι μεγάλη η ένταση της πανδημίας σήμερα. Είναι πάρα πολύ μεγάλη και η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πραγματικά τεράστια. Τι δεν πήγε καλά. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία.
Το κύμα της πανδημίας που βιώνουμε σήμερα είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα των διαδηλώσεων και το εξηγώ ως εξής. Έχω το παράδειγμα της Μαλεσίνας. Ένας γάμος σε ανοικτό χώρο με 200 άτομα, κατέστρεψε μια ολόκληρη περιοχή. Είναι δυνατόν να διαδίδεται ο ιός στη Μαλεσίνα σε ανοικτό χώρο και να μην διαδίδεται ο ιός στο Σύνταγμα ή στη Νέα Σμύρνη; Είναι υποκρισία να το λες αυτό. Οι γιατροί με τους οποίους μιλάω όλοι το λένε ότι φταίνε οι διαδηλώσεις. Δημόσια φοβούνται οι περισσότεροι να το πουν με την ίδια ένταση, γιατί καταλαβαίνουν τι μπούλινγκ θα δεχόντουσαν από τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Αλλά είναι απολύτως προφανές σε κάθε λογικό άνθρωπο ότι η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων για τόσες πολλές ημέρες τόσο συχνά που έρχονται από διαφορετικές περιοχές της Αττικής στο Κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες πλατείες, ήταν ο κυριότερος λόγος αύξησης της κοινωνικής κινητικότητας τις προηγούμενες 20 ημέρες. Και όπως ακριβώς μετράει η πανδημία μετά από 14 ημέρες ξεκινά η έξαρση, μετά από 14 ημέρες από τις διαδηλώσεις άρχισε η άνοδος της πανδημίας. Ήταν μαθηματικός βέβαιο ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε σε αυτό στο οποίο έχουμε οδηγηθεί σήμερα.
Όλες οι άλλες δραστηριότητες παρέμειναν ίδιες. Η καραντίνα υπήρχε. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που κατηγορούν, ήταν τα ίδια και πριν. Τα σχολεία ήταν κλειστά. Όλα ήταν κλειστά. Δηλαδή δεν υπάρχει κάτι άλλο να κλείσει το κράτος. Το μόνο που προσέθεσε η κοινωνική κινητικότητα τις εβδομάδες που μας πέρασαν ήταν οι καθημερινές διαδηλώσεις. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πάρει το ρίσκο, το πήρε και ιδού τα αποτελέσματα».
Άδωνις Γεωργιάδης – Απάντηση: «Όποιος μπορεί να σας απαντήσει με ημερομηνία σε αυτό το ερώτημα δεν του αξίζει ο ρόλος του πολιτικού ή του δημοσιογράφου ή του επιστήμονα. Του αξίζει ο ρόλος του προφήτου. Και εγώ προφήτης δεν είμαι. Δεν μπορώ να προβλέψω την εξέλιξη της πανδημίας. Με την πανδημία ως έχει σήμερα προφανώς η αγορά δεν μπορεί να ανοίξει. Προσευχόμαστε όλοι και εργαζόμαστε όλοι να μειωθούν τα κρούσματα. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Γιατί από τις διαδηλώσεις που πέρασαν για να κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα θέλει 14-20 ημέρες. Άρα από την τελευταία διαδήλωση που έγινε στην Αθήνα μετρήστε 14-20 ημέρες για να αρχίσουν να μειώνονται τα κρούσματα. Δεν γίνεται διαφορετικά».
Άδωνις Γεωργιάδης – Απάντηση: «Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων δεν πρόκειται να αρθούν αυτόματα με τη λήξη της καραντίνας. Θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και στους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης. Το ποια ακριβώς θα είναι δεν μπορώ να ανακοινώσω τώρα, γιατί είναι μια συζήτηση που γίνεται με το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Αλλά η απόφαση που έχουμε λάβει είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις πολύ κατά το διάστημα της επανεκκίνησης τους. Άρα πολλά από αυτά τα μέτρα θα ισχύσουν και μετά».
Άδωνις Γεωργιάδης – Απάντηση: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας του 2020, αλλά και του Ιανουαρίου του 2021 δείχνουν ότι η οικονομία, παρά τις καραντίνες, έχει λειτουργήσει αρκετά ικανοποιητικά. Και τα μέτρα στήριξης που εμείς δώσαμε και που θα δίνουμε στο μέλλον θα συνδυάζονται με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Νομίζω ότι στο τέλος θα δουν οι επιχειρήσεις ότι τις συμφέρει να λάβουν την κρατική στήριξη για να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζόμενων τους παρά το ανάποδο. Και επειδή πιστεύω ότι στο τέλος αυτό θα είναι συμφέρον, εκτιμώ ότι θα το ακολουθήσουν κιόλας».