Advertisement
ΚΑΙΡΟΣ

Επικίνδυνος Καύσωνας: Έρχονται μέρες 1987 – Οι προειδοποιήσεις Μαρουσάκη, Αρνιακού και Meteo

13:50
Newsroom

Επικίνδυνος καύσωνας: Έρχονται ημέρες που θα θυμίσουν τον καύσωνα του 1987 – Οι προειδοποιήσεις Μαρουσάκη, Αρνιακού και Meteo.

Επικίνδυνος καύσωνας: Η αναφορά του meteo

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για ένα «ακραίο κύμα καύσωνα, το οποίο θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται από σήμερα, Τρίτη, με κορύφωση μετά την Παρασκευή. Υψηλές θερμοκρασίες, που στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του κύματος καύσωνα θα είναι η εξαιρετικά μεγάλη του διάρκεια. Πιθανώς να διαρκέσει για περισσότερο από 7 ημέρες».

Advertisement

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί δεκαήμερου καύσωνα που έχουν ακουστεί, ο κ. Λαγουβάρδος τονίζει ότι «Σε αυτή τη φάση δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο θα διαρκέσει αυτό το κύμα καύσωνα. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολλή ζέστη μέχρι την επόμενη Δευτέρα,. Το ίδιο και την Τρίτη. Υπάρχουν σενάρια που δίνουν πτώση της θερμοκρασίας στη συνέχεια. Υπάρχουν άλλα που δείχνουν ότι θα κρατήσει περισσότερο».

Advertisement

Επικίνδυνος καύσωνας: Τι άλλο αναφέρει το meteo – Η πρόγνωση του Σαββατοκύριακου

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του meteo.gr, σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία την ημέρα θα σπάσει το φράγμα των 40 και 41 βαθμών Κελσίου. Το πρόβλημα, όμως, θα είναι μεγαλύτερο το βράδυ. Αυτό, διότι οι θερμοκρασίες δεν θα υποχωρούν.

Advertisement

«Οσο θα εμμένει το κύμα καύσωνα, τόσο θα ανεβαίνουν και οι ελάχιστες θερμοκρασίες. Ήδη θεωρούμε βέβαιο ότι την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αυτό θα ισχύσει ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά στο αίσθημα δυσφορίας. Κυρίως, στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα», σημειώνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Είναι ενδεικτικό ότι το μοντέλο του meteo.gr δείχνει ότι για το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία στην Αθήνα δεν θα πέσει κάτω από τους 31 βαθμούς ούτε κατά τις νυχτερινές ώρες.

Advertisement

Επικίνδυνος καύσωνας: Όσα αναφέρει στη συνέχεια το meteo

Σύμφωνα με την ομάδα του meteo.gr, υπάρχουν συγκεκριμένες διεργασίες. Αυτές θα οδηγήσουν σε αυτόν τον καύσωνα των ακραίων συνθηκών.

Η πρώτη, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση των θερμών αερίων μαζών κατά το διάστημα 25 Ιουλίου – 4 Αυγούστου σε ύψος περί τα 1.500 μέτρα:

Η δεύτερη διεργασία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά.Αυτές είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας. Συμβαίνει, λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης. Ο καύσωνας θα έχει μεγάλη διάρκεια. Αυτή η διεργασία θα οδηγεί σε περαιτέρω άνοδο των μεγίστων αλλά και των ελαχίστων θερμοκρασιών. Στον χάρτη που ακολουθεί περικλείεται με μαύρη γραμμή η περιοχή όπου η διεργασία αυτή θα έχει μεγαλύτερη επίδραση:

Advertisement

Επικίνδυνος καύσωνας: Η τοποθέτηση του Τάσου Αρνιακού

Μνήμες 1987 θα θυμίζει ο καύσωνας που έρχεται από αύριο στη χώρα μας. Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και διάρκεια αρκετών ημερών. Ο Τάσος Αρνιακός τόνισε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην έχουμε θύματα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1, την Τετάρτη θα ξεκινήσει η επέλαση του καύσωνα με 40άρια στα δυτικά, τη Θεσσαλία και τα κεντρικά της χώρας, στη Μακεδονία θα φτάσει στους 38-39 βαθμούς και στα νησιά 35-36 βαθμούς με μελτέμι που θα κατεβάζει λίγο τον υδράργυρο. Η Αθήνα θα ξεκινήσει με 34-35 βαθμούς.

Την Τετάρτη η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι στους 40-41 βαθμούς, την Πέμπτη θα ανέβει στους 41-42 βαθμούς, ενώ στα νησιά θα είναι κοντά στους 37-38 βαθμούς. Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο θα κορυφωθεί η θερμή εισβολή στους 44 βαθμούς Κελσίου. Όπως επισήμανε ο κ. Αρνιακός, αυτές οι θερμοκρασίες είναι υπό σκιά και συνέστησε προσοχή, αφού, όπως είπε, μέσα στα αυτοκίνητα θα είναι 70 βαθμοί όταν το αυτοκίνητο είναι στον ήλιο με κλειστά παράθυρα.

Η τοποθέτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

«Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα καύσωνα το οποίο θα απασχολήσει τη χώρα μας από αύριο Τετάρτη και όπως όλα δείχνουν θα έχει μια διάρκεια περί τις επτά με 10 ημέρες, θα πάμε περίπου προς τα μέσα και το τέλος της άλλης εβδομάδας. Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κοντά στους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου σε κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από τη θάλασσα όπως είναι για παράδειγμα η Θεσσαλία, η Βοιωτία, Αργολίδα, Ηλεία, Λακωνία όπου περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες».

«Το άσχημο βέβαια είναι ότι και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν θα πέφτει πολύ η θερμοκρασία». «Δεν αποκλείεται και στην Αθήνα να βλέπουμε θερμοκρασίες κοντά στο 32 με 34 βαθμούς Κελσίου το βράδυ ή νωρίς τοπρωί, άρα ο ανθρώπινος οργανισμός δεν θα προλαβαίνει να πάρει αυτό που λέμε ανάσα για να αντιμετωπίσει την επόμενη θερμή ημέρα. Αυτό το κύμα καύσωνα θυμίζει το 1987 που είχαμε τον φονικό καύσωνα στη χώρα μας. Βέβαια, σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές οι δομές, σήμερα έχουμε συστήματα ψύξης, κλιματισμούς σε πολλούς χώρους σε σπίτια και αυτοκίνητα, άρα δεν θα έχουμε να κάνουμε με το κακό που μας είχε βρει τότε».

Επικίνδυνος καύσωνας: Πώς έκλεισε την τοποθέτησή του, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

«Αλλά θα πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας και κάθε φορά να ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη του φαινομένου που από ότι φαίνεται θα έχει μια μεγάλη σχετική διάρκεια».

«Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι το Σαββατοκύριακο και οι αρχές της άλλης εβδομάδας, Δευτέρα και Τρίτη. Εκεί θα δούμε τον υδράργυρο στις πιο υψηλές τιμές, θα προσεγγίσει δηλαδή τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι πιο χαμηλή, λόγω και της θαλάσσιας αύρας, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα έχουν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη υγρασία. Μπορεί δηλαδή οι 35 ή 36 βαθμοί να μοιάζουν με 41 ή 42 όπου βέβαια δεν φυσάει. Θα φυσάει στο Νότιο Αιγαίο, από τις Κυκλάδες και πιο νότια, αλλά εκεί θέλει προσοχή και στον κίνδυνο πυρκαγιάς».

«Για την Αττική οι δυσκολότερες ημέρες θα είναι από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα, κατά κανόνα σε κλειστές περιοχές, δηλαδή στην Ελευσίνα, Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί που συνηθίζουμε να βλέπουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες. Στις περιοχές αυτές, θα προσεγγίσουμε τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου όπως δείχνουν τα προγνωστικά στοιχεία. Καλύτερα βέβαια θα είναι οι συνθήκες κοντά στη θάλασσα, όπου ο υδράργυρος θα είναι κοντά στους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου με τη βοήθεια και του Βοριά προς τα ανατολικά, αλλά και της θαλάσσιας αύρας από την πλευρά του Σαρωνικού».

Οι μέρες του 1987

Ο καύσωνας, που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες και θα κρατήσει για περίπου 10 μέρες, εκτός από διάρκεια θα έχει και μεγάλη ένταση, με το θερμόμετρο να φτάνει από τους 43 έως τους 45 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης είπε ότι το σφοδρό κύμα ζέστης θα θυμίσει κάτι από τον καύσωνα του 1987, επισημαίνοντας βέβαια ότι το 2021 θα τον περάσουμε πολύ καλύτερα καθώς οι υποδομές του κράτους είναι τελείως διαφορετικές σε σχέση με 34 χρόνια πριν.

Τι συνέβη όμως τότε που έχει μείνει στην Ιστορία; Για 8 μέρες (20-28 Ιουλίου) το θερμόμετρο έδειχνε 44 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.300 άνθρωποι. Την κατάσταση περιέγραφε γλαφυρά δημοσίευμα των New York Times: «Τα νοσοκομεία έστειλαν παραγγελίες για πάγο από την ψαραγορά για να ψύξουν τα σώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επικίνδυνος καύσωνας: Κι άλλες λεπτομέρειες για τον καύσωνα του ’87 – Το απόκομμα της εφημερίδας

Τα διαμερίσματα-κλουβιά μετατράπηκαν σε φούρνους, όπου έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες, ηλικιωμένοι κυρίως, άνθρωποι. Καθώς πολλές οικογένειες είχαν ήδη ξεκινήσει τις διακοπές τους, συνέβαινε το εξής απίστευτο: τα δελτία ειδήσεων καλούσαν ονομαστικά εκατοντάδες οικογένειες που βρίσκονταν σε διακοπές να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία για «σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση». Αφορούσε κάποιον δικό τους άνθρωπο που είχαν αφήσει πίσω και δεν άντεξε τον καύσωνα. Τα νεκροτομεία ήταν γεμάτα και άνοιξαν για το κοινό και εκείνα του Στρατού.

Με αποκαλυπτική διάθεση η «Ελευθεροτυπία» έγραφε: «Είναι η μοίρα μας να πεθάνουμε όταν υπάρχει ένα κύμα καύσωνα, να πνιγόμαστε όταν βρέχει, να παραλύουμε όταν συμβαίνει κάτι ασυνήθιστο». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι έλιωσαν ακόμα και οι ράγες στις γραμμές του ΗΣΑΠ.

Καύσωνας του 1987 – Το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο

Μέσα σε όλη την τραγική αυτή κατάσταση ήρθε και το αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση. Όπως γράφει στο μπλογκ του ο γνωστός μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος που εκείνη την περίοδο ήταν στην ΕΡΤ: «Στην οδό Πανεπιστημίου, συμπατριώτες μας πουλούσαν στους ταλαίπωρους διαβάτες νερό σε πλαστικά ποτήρια, σε απίστευτα υψηλές τιμές». Τότε δεν υπήρχαν τα μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού.

* Πηγές: iefimeridanewsbeastcnn dikaiologitika

TAGS:
Advertisement