Επαφή με κρούσμα: Κάποια μέλη οικογενειών πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα προφύλαξης για να προστατεύονται ενάντια στον κορωνοϊό, όπως τα παιδιά που δεν είναι ακόμη σε ηλικία για να εμβολιαστούν, αλλά και οι άνθρωποι με ανοσοανεπάρκεια.
Επαφή με κρούσμα: Τι ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους
Οι Ιατροί από την Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τις νεότερες συστάσεις του Center of Disease Control των ΗΠΑ.
Πλήρως εμβολιασμένος θεωρείται κάποιος που έχει εμβολιαστεί με τη δεύτερη δόση ενός εμβολίου δύο δόσεων όπως της Pfizer και της Moderna ή μετά τη μία δόση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, αφού όμως έχουν περάσει 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
Όποιος δεν είναι πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να συνεχίζει να τηρεί τα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στα άτομα άνω των δύο ετών. Η χρήση της μάσκας δεν είναι απαραίτητη σε εξωτερικούς χώρους, αλλά συστήνεται σε περιοχές με πολλά κρούσματα ή σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν στενή επαφή με μη εμβολιασμένα άτομα. Τα άτομα με συννοσηρότητες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους ή λαμβάνουν κάποια αγωγή που τους καθιστά ανοσοκατεσταλμένους, μπορεί να μην είναι προστατευμένοι ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τους άλλους, ύστερα από επαφή με ύποπτο κρούσμα είναι η τήρηση 14 ημερών καραντίνας.
Κάποιος όμως που είναι πλήρως εμβολιασμένος και δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου δεν χρειάζεται να μείνει σε καραντίνα. Όσοι εμφανίσουν σοβαρότερα συμπτώματα της λοίμωξης κατ’ οίκον μπορεί να χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα και πάνω από 10 μέρες, φτάνοντας έως και τις 20 μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Πηγή: dikaiologitika.gr