Advertisement
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Ενίσχυση 400 ευρώ σε 100.000 δικαιούχους: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Κριτήρια και προϋποθέσεις

12:31
Newsroom

Επίδομα 400 ευρώ: Μέχρι το δεύτερο μισό του τρέχοντος μηνός (σ.σ. έως τις 15 Ιανουαρίου του 2021) ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το να υποβάλλουν οι πολίτες τις αιτήσεις τους. Αυτή αφορά τον επιστημονικό κλάδο και πρόκειται να μοιραστούν τετρακόσια ευρώ ανά άτομο σε σύνολο 100.000 δικαιούχων. Αναλυτικότερα:

Επίδομα 400 ευρώ: Οι δικαιούχοι και ποιοι εξαιρούνται

Το επίδομα θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 10 επιστημονικούς κλάδους. Συγκεκριμένα, σε δικηγόρους, μηχανικούς, οδοντίατρους, γεωτεχνικούς, λογιστές, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές, οικονομολόγους και κτηνίατρους.

Advertisement

Οι υποψήφιοι για να λάβουν επίδομα 400 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση με τα εισοδήματα που είχαν από τον Απρίλη έως τον Δεκέμβρη 2020. Στη συνέχεια θα γίνει διαστάυρωση των στοιχείων τους από το Taxis. Έπειτα, θα δοθεί το “πράσινο φως” για την πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς τους.

Την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, εξαιτίας των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες. Αυτό, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηριότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

Advertisement

Σε εκκρεμότητα η υπουργική απόφαση

Εκκρεμεί η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας για τον καθορισμό των δικαιούχων, του ύψους του επιδόματος, των εισοδηματικών κριτηρίων, των όρων, των προυποθέσεων της διαδικασίας κ.λπ. η οποία αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Advertisement

Η ενίσχυση, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ για το επίδομα των 400 ευρώ θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα, ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

TAGS:
Advertisement