Ελαστικό ωράριο: Πώς ανοίγει ο δρόμος για την 4ημερη εργασία, μέσω αλλαγής στα εργασιακά – Οι όροι και οι προϋποθέσεις που οφείλετε να γνωρίζετε. Αναλυτικότερα:
Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί το προσεχές διάστημα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της κυβέρνησης.
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Πρόκειται για αυτό που προωθεί η κυβέρνηση. Αποτελεί μια προτεραιότητα στο μεταρρυθμιστικό πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του. Επίσης, όπως τονίζεται, γίνεται προσπάθεια να δοθεί ο πρώτος λόγος στους εργαζόμενους για το συμφέρον και την ανάπτυξη του τόπου.
Όπως ανέφερε χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο πρωθυπουργός: «Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια. Συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας. Όχι, με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν. Συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής, με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου».
Πρόκειται, όπως είπε, «για το νέο χάρτη για την εργασία. Ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Έλληνα εργαζόμενο. Τι προβλέπει, τι προστατεύει, ποιον προστατεύει από καταχρήσεις των εργοδοτών σχετικά με απλήρωτες υπερωρίες ή αδήλωτη εργασία καθώς στην ψηφιακή του κάρτα θα δηλώνει ο ίδιος το πόσο δούλεψε.
Θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα. Επίσης, δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι. Κατοχυρώνει -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι συχνά δίνεται άλλοθι υπέρ απασχόλησης. Έτσι, θέτει, επιτέλους, ένα πλαίσιο ασφάλισης, αλλά και ασφάλειας για όσους εργάζονται σε εργασίες delivery και κούριερ.
Παράλληλα όπως είπε «επιτέλους εξισώνεται η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπολοίπων υπαλλήλων. Ένα πάγιο αίτημα του Κομμουνιστικού Κόμματος πραγματοποιείται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση. Για αυτό το νομοσχέδιο θα μιλήσει σε λίγο εκτενέστερα ο Υπουργός. Θα τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση ώστε να διαλυθούν και μύθοι, όπως αυτός που καλλιεργείται περί οκταώρου».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει. Εκείνο που προστίθεται είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος.
Το νέο νομοσχέδιο για την εργασία προβλέπει τη δυνατότητα 4ήμερης εργασίας, αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει να δουλεύει 10 ώρες τις υπόλοιπες ημέρες. Δηλαδή μπορεί ένας εργαζόμενος να επιλέξει, αντί 8 ώρες την ημέρα επί 5θήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να έχει τριήμερο ανάπαυσης.
Ακόμα δεν έχει κλειδώσει ο τρόπος και οι όροι βάσει των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζόμενους το μέγιστο έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετες αποδοχές ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς οι παραπάνω ώρες που θα δουλεύει ο εργαζόμενος θα καταχωρούνται σε «τράπεζα χρόνου» και μέσα σε διάστημα έξι μηνών θα δίνονται πίσω στον εργαζόμενο με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας.
Το σημαντικό είναι πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θεμελιώδη αρχή των 40 ωρών απασχόλησης σε εβδομαδιαία βάση.
Όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αν κάποιος δουλέψει επί 10 ώρες ημερησίως για 4 μέρες μια εβδομάδα , κάποια άλλη εβδομάδα θα εργαστεί 32 ώρες ώστε να διατηρηθεί ο μέσος όρος των 40 ωρών εβδομαδιαίως για 5ήμερη απασχόληση.
Επομένως οι εργαζόμενοι που θα επιλέξουν να εργαστούν 2 ώρες παραπάνω την ημέρα είστε να συμψηφίσουν τις υπερωρίες τους θα μπορούν να έχουν εβδομάδα τεσσάρων εργάσιμων ημερών, όποτε θα διατηρηθεί ο κανόνας των 160 ωρών εργασίας το μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες για τη 10ωρη απασχόληση θα είναι αναγκαία η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου, ενώ καθοριστικό παράγοντα θα αποτελεί η εποχικότητα του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, η οποία θα είναι υποχρεωμένη να αποδείξει πως το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της το πραγματοποιεί συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οπότε καθίσταται αναγκαίο να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους εργαζόμενους.
Αναφορικά με τους συμψηφισμούς των υπερωριών, την ευθύνη θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο θα προσφεύγει ο εργοδότης στην περίπτωση που δεν δύναται να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση που να προβλέπει τη διευθέτηση. Το ΑΣΕ, αφού θα μελετά όλες τις πτυχές της σύμβασης θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει την αίτηση.
Από την άλλη πλευρά ο εργαζόμενος που θα συμφωνήσει στην εφαρμογή του ελαστικού ωραρίου θα υπογράφει ατομική σύμβαση στην οποία θα αναφέρονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων.