Όπως επισημαίνει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζόμενων της ΓΣΕΕ, οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους…
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Αυτό σημαίνει:
Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Αν η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου Πάσχα.
Η αναλογία δώρου Πάσχα υπολογίζεται ως ακολούθως:
Όπως αναφέρει το ΚΕΠΕΑ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.
Ολόκληρο δώρο Πάσχα θα λάβουν όσοι έχουν εργαστεί από 1 Ιανουαρίου έως και 30/4 του τρέχοντος έτους, δηλαδή του 2022. Εάν κάποιος έχει εργαστεί λιγότερο διάστημα παίρνει αναλογία.
Αναφορικά με όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή, για κάθε μήνα το δώρο θα καταβληθεί από το κράτος, για το υπόλοιπο διάστημα καταβάλει ο εργοδότης την αναλογία.
Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται έως τη Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου. Ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.