Μέτρα για τους ανεμβολίαστους: Αυστηροποιούνται από σήμερα τα μέτρα για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί – Τι ισχύει για δουλειά, μετακινήσεις, διασκέδαση και άθληση.
Στην κορύφωσή της φτάνει τις τελευταίες ώρες η προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου να απευθυνθεί στους μη εμβολιασμένους πολίτες. Αυτό, δεδομένου ότι η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα εμφανίζει πτωτική τάση Μάλιστα, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό. Αυτά ανήλθαν το Σάββατο σε τετραψήφιο νούμερο.
Με δεδομένη την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να μην καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι. Δηλαδή, να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού. Εκείνη που είναι εμβολιασμένη». Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη (σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή»), συνοδεύεται από σειρά μέτρων. Αυτά θα ισχύσουν από σήμερα στην καθημερινότητα όλων όσοι επιλέγουν προσώρας να μην εμβολιαστούν.
Στην άτυπη, αυτή κυβερνητική εκστρατεία προτροπής στον εμβολιασμό, βασικό επιχείρημα για τα κυβερνητικά στελέχη παραμένει -πέρα από τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας- η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά, τα οποία δεν φαίνεται να αντέχουν έναν τρίτο χειμώνα με lockdown.
Υπό το φόβο μιας σοβαρής, δημοσιονομικής υστέρησης, «από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και άρα να πάψουν κινδυνεύουν, έχει αρθεί η ηθική υποχρέωση του κράτους να μοιράζει λεφτά και να φορτώνει χρέος τις επόμενες γενιές. Τα λεφτά που δώσαμε ήταν 41 δισ. Το σύνολο του ΑΕΠ πέρυσι ήταν 165 δισ. ευρώ» περιέγραψε την κατάσταση ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Πέρα από τα όρια και τις αντοχές των δημόσιων ταμείων ο κ. Γεωργιάγης δεν απέκλεισε και τη γενίκευση των περιορισμών στις χερσαίες μετακινήσεις. Ο ίδιος τόνισε παράλληλα πως «θεωρώ αδιανόητο να μπαίνει ανεμβολίαστος καθηγητής στην τάξη».
Παράλληλα, με σειρά νέων περιορισμών η κυβέρνηση ανεβάζει από αύριο στροφές στην επιχείρηση ενίσχυσης του εμβολιαστικού ρεύματος, θέτοντας αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις ακόμη και για απλές μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας προς τους ανεμβολίαστους.
«Τελευταίο παράδειγμα» εφαρμογής του κυβερνητικού σχεδίου συνιστούν κατά τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, «τα μέτρα δημόσιας υγείας για την εστίαση και την ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους και η αναγκαία διάκριση μεταξύ επιχειρήσεων αμιγούς χρήσης, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες από COVID-19, και μικτής χρήσης, για όλους τους πολίτες με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τους ανεμβολίαστους». Η ανάγκη, δηλαδή, κανείς να υποβληθεί εγκαίρως σε διαγνωστικό τεστ ακόμη και για να απολαύσει έναν καφέ θα κάνει, κατά τη φιλοσοφία του Μεγάρου Μαξίμου, τελικά την ανάγκη φιλοτιμία, με απώτερο στόχο την εμβολιαστική ροή.
Παράλληλα, δέλεαρ για τους ανεμβολίαστους αποτελούν και οι παραλίες των νησιών, καθώς από αύριο Δευτέρα 5 Ιουλίου, οι μετακινήσεις με αεροπλάνα και πλοία προς τα νησιά προϋποθέτουν για την επιβίβαση ενηλίκων:
· πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
· πιστοποιητικό νόσησης,
· αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
· αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες,
ενώ συμπληρώνεται και το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας από κάθε επιβάτη, πριν την επιβίβασή του στα πλοία.
Εντός του πλοίου, η πληρότητα στα επιβατηγά θα πρέπει να μην ξεπερνά το 80% της χωρητικότητάς του (και 85% αν υπάρχουν καμπίνες), ενώ σε ποσοστό 50% ανέρχεται η επιτρεπόμενη κάλυψη στο κατάστρωμα. Επιπλέον, οι ανήλικοι 12-17 ετών μπορούν να ταξιδεύουν έχοντας πραγματοποιήσει self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
1. Όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test,
2. Επιβάτες σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test, σε εβδομαδιαία βάση, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
3. Όσοι μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, για τους οποίους παραμένει ενεργή η δυνατότητα μετακίνησης με self-test 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Ειδικά για τις πτήσεις εσωτερικού προς τα νησιά, δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών θα πραγματοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές στα κατά τόπους αεροδρόμια, ενώ οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, υποχρεούνται να επιδεικνύουν στα σημεία ελέγχου την ηλεκτρονική φόρμα Passenger Locator Form (PLF), η οποία εκδίδεται μέσω της διαδικτυακής πύλης https://travel.gov.gr.
Ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξακολουθούν τα μέτρα για περιορισμένες πληρότητες προς αποφυγή συνωστισμού, που ανέρχονται σε 65% στα λεωφορεία δημόσιας χρήσης και 85% στα υπεραστικά ΚΤΕΛ και τον σιδηρόδρομο. Με την ίδια πληρότητα θα κινούνται και τα τουριστικά λεωφορεία, αλλά και τα λεωφορεία για την ξενάγηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Στο δημόσιο τομέα εξακολουθεί το μέτρο της εξυπηρέτησης του κοινού με ραντεβού (με αναλογία 1 άτομο ανά 16τμ), ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικό χώρο, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα τήρησης αποστάσεων. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία υποχρεούνται σε self test μια φορά την εβδομάδα. Την ίδια υποχρέωση έχουν και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, όπως και οι στρατιωτικοί δικαστές.
Υπενθυμίζεται ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα υποχρεούνται σε self test έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που προσέρχονται στην εργασία τους με φυσική παρουσία. Επιπλέον, σταθερή παραμένει η υποχρέωση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων για τη διενέργεια self test μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση στον τόπο εργασίας, το οποίο θα ισχύει για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του.
Το ίδιο σύστημα εισόδου παγιώνεται και για την προσέλευση στο σινεμά, αφού κατά την είσοδο θα απαιτείται:
•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
•πιστοποιητικό νόσησης,
•αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή
•αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες πριν την προβολή,
αλλά και με self test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προβολής.
Σε λειτουργία παραμένουν μόνο τα ανοιχτά (υπαίθρια) κέντρα διασκέδασης. Αυτά επανεκκίνησαν στις 2 Ιουλίου, εφόσον περιορίσουν την πληρότητά τους στο 25%, με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο:
•πιστοποιητικό εμβολιασμού (με παρέλευση 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
•πιστοποιητικό νόσησης ή
•βεβαίωση αρνητικού rapid test εντός 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα προσέλευσης.
Στο νέο πλαίσιο, παραμένουν η υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο από το προσωπικό, όσο και από τους θαμώνες, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά τραπέζι.
Με πληρότητα 50% θα λειτουργούν και οι αθλητικοί χώροι, στους οποίους η είσοδος θα επιτρέπεται με:
· πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
· πιστοποιητικό νόσησης
· αρνητικό αποτέλεσμα self-test εντός 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα.
Πράσινο φως για τη διεξαγωγή τους. Ωστόσο, θα το λαμβάνουν μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δηλαδή, σε περιοχές που το ποσοστό του εμβολιασμού του πληθυσμού 14 ημέρες μετά από την πρώτη δόση θα υπερβαίνει το 50%.
Στο εξής η συγκεκριμένη μορφή ψυγαγωγίας θα είναι προσβάσιμη εφόσον στην είσοδο επιδεικνύεται πιστοποιητικό νόσησης. Εναλλακτικά, οι πολίτες θα μπαίνουν, αν έχουν αρνητικό rapid test τις τελευταίες 24 ώρες. Τέλος, μπορούν να μπαίνουν και όσοι έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του εμβολίου.