Χαράλαμπος Γώγος: Ο Καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε στην τηλεόραση του «Mega» και την εκπομπή «Mega Γεγονότα». Ο ίδιος πήρε θέση για τα κρούσματα, αλλά και τη δική του πρόταση για την κυκλοφορία. Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του:
Η αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην χώρα και ειδικά στην Αττική, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Αυτό ισχύει τόσο στους ειδικούς, όσο και στην κυβέρνηση. Μάλιστα, πηγαίνει πίσω οποιαδήποτε σκέψη υπήρχε για ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση του lockdown. Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος, το άνοιγμα των σχολείων αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή.
Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτό, διότι «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση». «Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη». Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.
Η αύξηση των κρουσμάτων η οποία παρατηρείται είναι αναμενόμενη λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως είπε λοιπόν ο Χαράλαμπος Γώγος, αναφορικά με τα μέτρα που ισχύουν: «Πρέπει να ελεγχθούν από την πολιτεία στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Αν όμως κάτι αλλάξει, δεν είναι δηλαδή ελεύθερη η πρόσβαση στα μαγαζιά και είναι μόνο με click away αναμφισβήτητα αυτό θα παρασύρει και την κινητικότητα στους δρόμους», είπε ο ίδιος.
Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στον κόσμο να κυκλοφορεί. Πρέπει να γίνεται έλεγχος και να ελέγχονται όλα αυτά που υπάρχουν ήδη, τα SMS και αυτά… Πιο έξυπνες λύσεις μπορούν να συζητηθούν φυσικά… Ας πούμε σε σχέση με το ποιοι βγαίνουν τη μία μέρα και ποιοι βγαίνουν την άλλη, ανάλογα με τον αριθμό ταυτότητας. Να περιορίσουμε τον αριθμό της κυκλοφορίας».
Σε εκείνο το σημείο ξεκαθάρισε πως αυτό αποτελεί μία σκέψη που έκανε, τονίζοντας οτι δεν έχει πάρει την μορφή πρότασης.