Άνεργοι ΟΑΕΔ: Πρόκειται για τη νέα εκπτωτική κάρτα, την οποία θα μπορούν να λάβουν χιλιάδες άνεργοι δικαιούχοι. Συγκεκριμένα, θα λάβουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, με εκπτώσεις και προνόμια στην υγεία. Με εκπτώσεις και προνόμια στα καταστήματα, στον πολιτισμό, στη διασκέδαση και στις υπηρεσίες. Τουλάχιστον, αυτό ισχύει σύμφωνα με το Σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων που ήδη δίνεται στους νέους. Αυτή αναμένεται να δοθεί και στους ανέργους ηλικίας ως 30 ετών. Πρόκειται για εκπτωτική και όχι πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, ισχύει για ένα χρόνο και μπορεί να ανανεώνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 30 ετών.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συνεργασία του ΟΑΕΔ με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) προκειμένου οι α) επιδοτούμενοι άνεργοι, β) οι φοιτώντες στις 49 ΕΠΑΣ Μαθητείας (6361 βάσει στοιχείων Μαρτίου 2020) και γ) οι φοιτώντες στα 29 ΙΕΚ του ΟΑΕΔ (2128 βάσει στοιχείων Μαρτίου 2020), ηλικίας έως 30 ετών αμφότεροι, να στηριχτούν έμπρακτα μέσω της παροχής Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων.
Η Ευρωπαϊκή κάρτα νέων χρησιμοποιείται ήδη από σχεδόν 6 εκατομμύρια κατόχους σε όλη την Ευρώπη στους οποίους προσφέρεται ένας κατάλογος που περιλαμβάνει περισσότερες από 100.000 προσφορές. Στην Ελλάδα, τα ενεργά μέλη της αγγίζουν τα 13.000 και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και φορείς τους 160.
Στη χώρα μας οι νέοι που είναι κάτοχοι της κάρτας έχουν πρόσβαση σε μία μεγάλη γκάμα επιχειρήσεων οι οποίοι αποτελούν το δίκτυο συνεργατών του προγράμματος. Οι συνεργάτες αυτοί καλύπτουν πολλούς και διαφορετικούς τομείς δραστηριότητας, όπως ενδεικτικά:
– Άνεργοι ΟΑΕΔ – Μεταφορές: αστικές/υπεραστικές συγκοινωνίες, σιδηροδρομικές μεταφορές, ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
– Εκπαίδευση: προγράμματα εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης ελληνικών πανεπιστημίων, Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σχολές ξένων γλωσσών, μαθήματα χορού.
– Τουρισμός: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, hostels, ενοικιάσεις αυτοκινήτων.
– Πολιτισμός: κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες.
– Καταστήματα: ρούχα, οπτικά, κομμωτήρια, κοσμηματοπωλεία, βιβλιοπωλεία, ποδήλατα, είδη σπιτιού/δώρων.
– Διασκέδαση/Φαγητό: εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες.
– Υγεία: κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, ιατροί.
– Αθλητισμός: γυμναστήρια, μαθήματα εκμάθησης σπορ, υπαίθρια σπορ.
– Ομορφιά: κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής.
– Υπηρεσίες: τηλεφωνία, internet, ασφάλειες, λογιστικά, εκτυπώσεις, επισκευές.
– Παράλληλα υπάρχουν και εκπτώσεις στο εξωτερικό μέσω του ευρωπαϊκού οργανισμού European Youth Card Association.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων διαμορφώθηκε στους 228.665 τον Φεβρουάριο ενώ τον Ιανουάριο ήταν 232.870. Η χορήγηση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στις παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας. Στο νέο πλαίσιο αναμένεται να υπάρχει στενή σύνδεση ανάμεσα στην επιδότηση ανεργίας, την κατάρτιση και την ενεργητική αναζήτηση εργασίας ενώ θα υπάρξουν και οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με το κείμενο του Ταμείου Ανάκαμψης η μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών απασχόλησης διασφαλίζει την ενεργητική αναζήτηση εργασίας από την πλευρά των επωφελουμένων από τα επιδόματα ανεργίας, δίνει οικονομικά κίνητρα για την ταχύτερη επάνοδο στην αγορά εργασίας και μειώνει τα αντικίνητρα συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.