Σe ανακοινώσεις προχώρησε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής 26/03 όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και τα νέα μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας και το άνοιγμα της επόμενης μέρας.
Αν και οι περισσότεροι ελπίζαμε να ακούσουμε μέτρα χαλάρωσης του lockdown, ωστόσο αυτό το σενάριο έδειξε από νωρίς μέσα στην ημέρα να απομακρύνεται, με τις πιθανότερες ημερομηνίες για «άνοιγμα» σε σχολεία και λιανεμπόριο να μετατίθενται, πλέον, για 5 και 12 Απριλίου αντίστοιχα.
Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει 1.496 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, με την Αττική να «στενάζει» για ακόμα μια μέρα, καταγράφοντας 637 νέες μολύνσεις.
Μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά είναι και η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ως συνήθως ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας για εικόνα σταθεροποίησης πρώτη φορά σήμερα, μετά από επτά εβδομάδες. Ιδιαίτερα στάθηκε στον δείκτη θετικότητας, ο οποίος μετά από αρκετό διάστημα σταθεροποιήθηκε την τελευταία εβδομάδα στο 6%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
«Στη χθεσινή εφημερία είδαμε μια μείωση των εισαγωγών», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου για τη χθεσινή μέρα στο Αττική, χαρακτηρίζοντας το στοιχείο αυτό ως ένα «δειλό δείγμα αισιοδοξίας».
Το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία είναι υψηλό με 3.000 ενεργά κρούσματα, επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πιεστούν τα νοσοκομεία στη συμπρωτεύουσα.
«Συζητείται η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή δραστηριότητες υψηλού κινδύνου», είπε ακόμη, δείχνοντας πως το επόμενο διάστημα θα χρησιμοποιηθούν όλα τα «όπλα» ώστε να έρθει το πολυπόθητο άνοιγμα δραστηριοτήτων.
Έκανε, τέλος, αναφορές στα ατομικά τεστ, τονίζοντας πως ήδη χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ. «Το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή ή ασυμπτωματικά άτομα», είπε ενώ τόνισε πως θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ με τα τεστ αντιγόνου.
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας πως «στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, στο βαθύ κόκκινο, παραμένουν Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια εκτός του δήμου Σκύρου, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Θεσπρωτία, Ηράκλειο, Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Χίου, Ανωγείων, Χανίων, Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Αμφίπολης, Σκιάθου, Καρδίτσας και Καστοριάς και Ορεστίδος».
Και συνέχισε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι Ευρυτανία, Αρκαδία, Χίος, Ανώγεια και Σκιάθος εμφανίζουν σαφή βελτίωση της επιδημιολογικής τους εικόνας, εξέλιξη που αν συνεχιστεί θα επιτρέψει να βγουν από το βαθύ κόκκινο την άλλη βδομάδα.
Επίσης, στο βαθύ κόκκινο εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από αύριο το πρωί στις 06.00 οι ακόλουθες περιοχές:
Η Κοζάνη, που εμφάνισε αύξηση 81,8% στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες.
Η Πέλλα που εμφάνισε αύξηση 101,9% (!) στα ενεργά κρούσματα σε 10 ημέρες.
Στο βαθύ κόκκινο εντάσσεται και ο δήμος Γρεβενών που τα ενεργά κρούσματα σχεδόν τετραπλασιάστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και ο δήμος Κιλκίς που παρουσίασε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων 129,4% τις τελευταίες 10 μέρες. Τέλος και ο δήμος Βέροιας, όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσίασαν αύξηση 116,2% τις τελευταίες 10 μέρες.