Υπερπανσέληνος με ολική έκλειψη καταγράφηκε την Τετάρτη, η μεγαλύτερη πανσέληνος για φέτος, ενώ είχε αρχίσει να γίνεται ορατή στη Γη ήδη από το βράδυ της Τρίτης.
Η υπερπανσέληνος έφθασε στην κορύφωση της το μεσημέρι της Τετάρτης, αλλά νωρίτερα, η Σελήνη βρέθηκε στην κοντινότερη απόσταση της από τη Γη (357.311 χιλιόμετρα), δημιουργώντας ένα υπέροχο θέαμα.
Πως φάνηκε η υπερπανσέληνος από διάφορα μέρη του πλανήτη
Η υπερπανσέληνος στην Αυστραλία
Η εικόνα του φεγγαριού στη Χονολουλού
To Super Blood Moon στην Ινδονησία
Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.
Ολική έκλειψη Σελήνης στις Βρυξέλλες
Η ολική έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ολόκληρη μέσω της σκιάς της Γης και το φεγγάρι παίρνει έτσι μια πιο σκούρα κοκκινωπή ή «ματωμένη» απόχρωση και η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη από τον Ιανουάριο του 2019.
«Super Blood Wolf Moon» στην Κολωνία
Η ολική έκλειψη της Τετάρτης ήταν ορατή μόνο από τον Ειρηνικό Ωκεανό και τμήματα της Ανατολικής Ασίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας-Νέας Ζηλανδίας, Κεντρικής, Νότιας και Βορειοδυτικής Αμερικής, όπως ανέφερε η NASA.
Οι αλλαγές του φεγγαριού πάνω από το Μεξικό
Η εικόνα του φεγγαριού από την Πράγα
Όμορφες εικόνες και από την περιοχή της Ναυπάκτου
Η εντυπωσιακή υπερπανσέληνος φωτίζει με μοναδικό τρόπο τα ιστορικά σημεία της Αθήνας, δεσπόζει πάνω από την Ακρόπολη και τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο, προσδίδοντας μια μαγική νότα.
Η επόμενη τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος του 2021, η οποία θα είναι λιγότερο εντυπωσιακή από τη δεύτερη, θα συμβεί στις 24 Ιουνίου.
Το επόμενο αξιόλογο αστρονομικό φαινόμενο θα είναι μία δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη στις 10 Ιουνίου. Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει, όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι. Αυτή η έκλειψη θα είναι εν μέρει μόνο ορατή από την Ευρώπη.