Βιτριόλι: Πριν ακριβώς από τρία χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 2017 έλαβε χώρα ένα θλιβερό γεγονός. Μία γυναίκα που κάθισε σε ένα παγκάκι, ένιωσε ένα υγρό να πέφτει πάνω της. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, οι πόνοι έγιναν αφόρητοι. Είχε δεχθεί βιτριόλι από ένα μπουκάλι στο πρόσωπο, τα χέρια και σε άλλα σημεία.
Βιτριόλι – Αληθινή ιστορία: Μεταφορά στο νοσοκομείο
Η 47χρονη Τζόαν Ραντ, νοσοκόμα σε ανθρώπους με άνοια, θα μεταφερθεί με εκτεταμένα εγκαύματα στο ‘Στόουκ Μάντεβιλ’ του Μπάκιχαμσάιρ, το νοσοκομείο της πόλης της. Δεν θα τα καταφέρει όμως. Έντεκα ημέρες αργότερα θα πεθάνει από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια, σύμπτωμα της σηψαιμίας που της προκάλεσαν τα βαριά εγκαύματα.
Υπεύθυνος για τη δολοφονία της ήταν ένας έφηβος μπλεγμένος με συμμορίες, ο 17χρονος Ζένεραλ Ιμιούρου (Γουέμπστερ), και ο οποίος κατά το παρελθόν είχε δεχτεί και ο ίδιος επίθεση με οξύ. Στο δεξί μέρος του προσώπου του τα σημάδια θα είναι ακόμα εμφανή. Θα συλληφθεί και θα αποδειχτεί ότι είχε κάνει το ίδιο και σε μία ακόμη γυναίκα, μερικούς μήνες νωρίτερα. Τότε το θύμα του απλώς περίμενε σε μια ουρά έξω από έναν κινηματογράφο. Η Νίτα Βαϊντία, δέχτηκε το υγρό στα πόδια της, νομίζοντας αρχικά ότι πρόκειται για καφέ.
Σύντομα το κάψιμο προχώρησε, οι γαλάζιες κάλτσες της έλιωσαν κι εκείνη άρχισε να ουρλιάζει. Και οι δύο γυναίκες, είχαν ένα ακόμη κοινό, πέρα απ’ την πανομοιότυπη επίθεση: δεν ήταν οι ίδιες ο αρχικός στόχος. “Βρέθηκαν τη λάθος ώρα, στη λάθος στιγμή”, όπως θα πει και ο δικηγόρος της Βαϊντία. Στην περίπτωση της πρώτης γυναίκας, ο Γουέμπστερ προσπαθούσε να κλέψει το ποδήλατο ενός άλλου άντρα, ο οποίος όμως αντιστεκόταν. Ο Γουέμπστερ δεν μπορούσε να το αποσπάσει απ’ τα χέρια του.
Έβγαλε τότε απ’ την τσάντα του το μπουκάλι, άνοιξε το καπάκι και άρχισε να φωνάζει στον άντρα ότι θα του ρίξει βιτριόλι στο πρόσωπο, αν δεν τον αφήσει να φύγει με το ποδήλατό του. Ο άντρας, πάνω στον πανικό του, χτύπησε το μπουκάλι με το χέρι του και το υγρό εκτινάχθηκε στο πρόσωπο της άτυχης νοσοκόμας. Έτρεξε σε ένα παρακείμενο κατάστημα φαστ φουντ, έριξε νερό στο πρόσωπό της για να ανακουφιστεί απ’ τους πόνους και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπως είπαμε και προηγουμένως.
Βιτριόλι – Αληθινή ιστορία: Κάλεσμα προς την κυβέρνηση
“Ο άντρας που πάλευε με τον Γουέμπστερ αντέδρασε λογικά”, θα πει αργότερα ο εισαγγελέας. “Ο Γουέμπστερ είναι υπεύθυνος για τον θάνατο της Τζοάν. Αν δεν σκόπευε να τραυματίσει τον άλλον άντρα, τότε η Τζοάν θα ήταν ακόμη εδώ μαζί μας, ζωντανή”. Ο Γουέμπστερ απ’ τη μεριά του αρνήθηκε ότι ήθελε να κλέψει το ποδήλατο και ισχυρίστηκε ότι o δεύτερος άντρας ήταν βαποράκι. Προσπάθησε να τον κλέψει σε μία συναλλαγή. Κάμερες στους δρόμους όμως έπιασαν τον ίδιο να φεύγει με το ποδήλατο που άνηκε στο δήθεν βαποράκι, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του.
Και η γυναίκα στο σινεμά, θα δεχτεί το οξύ που προοριζόταν για έναν άλλον άντρα. Ο Γουέμπστερ πάλι απειλούσε κάποιον, μάλωνε δίπλα της και το βιτριόλι έπεσε στο λάθος άτομο, σε αυτήν τη μητέρα στο δυτικό Λονδίνο. Στο δικαστήριο δεν θα δείξει κανένα αληθινό ίχνος συμπάθειας προς τα θύματα του. Η γυναίκα που πέθανε, άφησε πίσω της δύο κόρες. Η μία θα πει στο δικαστήριο: “Δεν έχασα μόνο μια μαμά, έχασα την καλύτερη μου φίλη. Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί κάποιος να έκανε κάτι τόσο άκαρδο και διαβολικό”.
Και κοιτώντας τον Γουέμπστερ, θα του πει κατά πρόσωπο: “Εσύ είσαι αυτός που την πήρε από μας, είχαμε τόσα πολλά σχέδια για το μέλλον”. Εκτός δικαστηρίου, θα καλέσει την κυβέρνηση να θεσπίσει αυστηρότερες ποινές για όσους χρησιμοποιούν βιτριόλι. “Νομίζω ότι η αγορά του πρέπει να περιοριστεί, αλλά ακόμη και εάν κάποιος το πάρει, θα πρέπει να φοβάται ότι θα έρθει αντιμέτωπος με αυστηρότερες ποινές, στην περίπτωση που το χρησιμοποιήσει”.
Βιτριόλι – Αληθινή ιστορία: 17 χρόνια κάθειρξη
Μία από τις αδελφές του θύματος, δήλωσε ότι η Τζοάν υπέφερε πολύ τις έντεκα ημέρες που προηγήθηκαν μέχρι να καταλήξει. “Ήταν πολύ φοβισμένη και στενοχωρημένη. Το οξύ της είχε φάει το δέρμα της μέχρι τους μυς της”. Αυτή ήταν η δεύτερη τραγωδία που χτυπούσε την οικογένεια. Η πρώτη ήταν όταν η Τζοάν έχασε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα την τρίτη κόρη της, τον τάφο της οποίας επισκέφθηκε λίγη ώρα πριν δεχτεί την επίθεση με το βιτριόλι. Ο Γουέμπστερ ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια στο δικαστήριο.
Ο δικηγόρος του, Μπρένταν Κέλι, θα πει ότι ο πελάτης του είχε μεγαλώσει πολύ δύσκολα, σε ένα προβληματικό περιβάλλον και ότι από πολύ μικρός είχε πέσει θύμα κακοποίησης. Δεν θα πείσει όμως την δικαστή, που θα πει ότι “αυτό το έγκλημα είναι κάτι πολύ διαφορετικό, κάτι πολύ περισσότερο από ένα χτύπημα στο πλαίσιο της κουλτούρας των συμμοριών. Εσείς και οι ενέργειές σας έχετε την ευθύνη για τον τραγικό θάνατό της Ραντ”.
Ο Γουέμπστερ θα καταδικαστεί σε 17 χρόνια κάθειρξη, και θα είναι ο πρώτος στην ιστορία του βρετανικού δικαστικού συστήματος που θα καταδικαστεί για “δολοφονία με βιτριόλι”. Θα του φανούν πολλά και τη στιγμή που θα φεύγει απ’ την αίθουσα αλυσοδεμένος, θα φωνάξει στους δικαστές: “oι περισσότεροι από σας θα έχετε πεθάνει μέχρι να βγω εγώ έξω. Άντε γαμηθ@#$%”.
Βιτριόλι – Αληθινή ιστορία: Νέα επίθεση και ισόβια κάθειρξη
Δεν θα τελειώσει όμως εκεί η δράση του. Λίγους μήνες αργότερα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2018 θα επιτεθεί σε έναν φρουρό μέσα στις φυλακές που θα κρατείται. Θα προσπαθήσει να γυρίσει στο κελί του την ώρα που ο προαυλισμός για τους κρατούμενους είναι υποχρεωτικός. Ο 50χρονος φρουρός θα προσπαθήσει να τον σταματήσει.
Τότε εκείνος θα ανέβει πάνω σε ένα δίχτυ ασφαλείας, θα σκαρφαλώσει ψηλά και θα πηδήξει πάνω του. Θα τον ρίξει στο έδαφος, και θα τον πατήσει και με τα δύο πόδια στο κεφάλι. Στη συνέχεια θα τον κλωτσήσει στην κοιλιά και στο κεφάλι (ξανά) μέχρι να τον σταματήσουν. Ο φρουρός θα χάσει την όρασή του στο ένα μάτι και δεν θα επιστρέψει ποτέ πάλι στη δουλειά του. Αυτή τη φορά, ο 20χρονος πια Γουέμπστερ, θα καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.