Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο Πολ Αλεξάντερ ο άνθρωπος που προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα σε ηλικία 6 ετών και έκτοτε έζησε όλη τη του τη ζωή σε «σιδερένιο πνεύμονα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης που τον στήριζε οικονομικά ο Αλεξάντερ πέθανε τη Δευτέρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μετά την νόσησή του με πολιομυελίτιδα σε ηλικία 6 ετών ο Αλεξάντερα παρέλυσε από τον λάιμο και κάτω με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα με την ονομασία «σιδερένιος πνεύμονας», ο οποίος τον κράτησε στη ζωή από το 1952.
Παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας, όμως, ο Αλεξάντερ κατάφερε να συγγράψει βιβλία, να σπουδάσει νομική και να ταξιδέψει στον πλανήτη προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμα της αισιοδοξίας που τον διακατείχε.
Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν τον Πολ να αναπνεύσει μόνος του, αποσυνδέοντάς τον από το μηχάνημα. Σχεδόν αμέσως όμως άρχισε να μελανιάζει ώσπου λιποθύμησε.
Τελικά όμως, σύμφωνα με τον Guardian, ο Πολ κατάφερε να αναπνεύσει μόνος του αναπτύσσοντας μια πολύ δύσκολη τεχνική που λέγεται «αναπνοή του βατράχου».
Η ιατρική ονομασία για την «αναπνοή του βατράχου» είναι η «γλωσσοφαρυγγική αναπνοή» που γίνεται με την κατάποση αέρα. Η φυσικοθεραπεύτρια του Πολ, η κυρία Σάλιβαν, ήταν εκείνη που τον βοήθησε να αναπτύξει αυτή την τεχνική της αναπνοής.
Ο Πολ χρειάστηκε ένα χρόνο και μόλις κατάφερε να αναπνεύσει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπόρεσε να βγει έξω από τον σιδερένιο πνεύμονα. Καθόταν στην αρχή στη βεράντα του σπιτιού και στη συνέχεια έβγαινε στην αυλή.
Παρόλο που για να ζει έπρεπε να κοιμάται στον σιδερένιο πνεύμονα, ο Πολ άρχισε σιγά σιγά να βγαίνει και έξω από την αυλή. Στα 21 του χρόνια, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αποφοίτησε από λύκειο στο Ντάλας χωρίς να παρακολουθήσει αυτοπροσώπως τα μαθήματα.
Ο Πολ αποτύπωσε όσα έζησε στην 155 σελίδων αυτοβιογραφία του, την οποία έγραψε μέσα σε πέντε χρόνια. Ο Πολ έγραφε κάθε λέξη με ένα στυλό το οποίο ήταν συνδεδεμένο με ένα ραβδί στο στόμα του.
Η πολιομυελίτιδα σάρωνε τη Αμερική τη δεκαετία του ’40 και του ’50. Δεν έχει υπάρξει νέο κρούσμα πολιομυελίτιδας στις ΗΠΑ από το 1979, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1984, και μέχρι το 2000. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε όλη την Αμερική και τη δυτική περιοχή του Ειρηνικού απαλλαγμένη από την πολιομυελίτιδα. Σήμερα, ο ιός εμφανίζεται σε τρεις μόνο περιοχές, το Αφγανιστάν, τη Νιγηρία και το Πακιστάν, και τα κρούσματα είναι κάμποσες δεκάδες.