Βενεζουέλα: Τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Κολομβία, κλειστά για πάνω από δυο χρόνια, παρέμεναν κλειστά χθες Τρίτη, παρά την αναγγελία που έκανε την προηγουμένη το Καράκας περί «ανοίγματός τους» για «εμπορικούς σκοπούς», διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και στις δύο πλευρές τους.
Τη Δευτέρα, ανυψωτήρες απομάκρυναν εμπορευματοκιβώτια που έκλειναν εδώ και δύο χρόνια τη γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, που συνδέει την πόλη Σαν Αντόνιο δελ Τάτσιρα της Βενεζουέλας με την Κούκουτα, στην Κολομβία. Αλλά χθες δεν είχε αλλάξει κάτι ως προς την εγκεκριμένη κυκλοφορία.
Όπως και πριν, μόνο φοιτητές και πρόσωπα με ιατρικές βεβαιώσεις επιτρεπόταν να περνούν, ενώ οι «τρότσας», τα παράνομα μονοπάτια για τη διέλευση των συνόρων, συνέχιζαν να λειτουργούν.
Το 2019 κάπου 40.000 άνθρωποι διέρχονταν καθημερινά μέσω της γέφυρας με ιδιαίτερο συμβολισμό. Το κλείσιμό της προκάλεσε ταραχές στη Βενεζουέλα.
Παρά την αναγγελία του ανοίγματος, που έγινε από την αντιπρόεδρο Ντέλσι Ροδρίγκες, το άνοιγμα στην πραγματικότητα δεν αναμένεται να γίνει παρά έπειτα από αρκετές ημέρες. Η ατζέντα του Καράκας δεν αντιστοιχεί απαραιτήτως με αυτή στην Μπογοτά. Οι ηγέτες των δύο κρατών είναι φύσει και θέσει, ιδεολογικά και πολιτικά, αντίπαλοι.
«Η διέλευση των οχημάτων από τις διεθνείς γέφυρες δεν θα εγκριθεί παρά έπειτα από τεχνικούς ελέγχους (…) με δεδομένη τη μακρά διάρκεια» της αχρησίας τους, διευκρίνισε η κυβέρνηση της Κολομβίας με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το βράδυ της Δευτέρας.
Τον Ιούνιο, η Μπογοτά άνοιξε τα σύνορα μονομερώς. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Νικολάς Μαδούρο, χαρακτήρισε τότε «άκαιρο» το άνοιγμα, ζητώντας να γίνει με «ελεγχόμενο» τρόπο.
Η Βενεζουέλα έκλεισε τα χερσαία σύνορα τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη διάρκεια του μπραντεφέρ ανάμεσα στον πρόεδρο Μαδούρο και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός νόμιμος πρόεδρος από κάπου 50 κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο, με πρώτη αυτή των ΗΠΑ.
Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Μπογοτά μετά την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως του μεταβατικού προέδρου της χώρας από την κολομβιανή κυβέρνηση.
Τα σύνορα ήταν σχεδόν τελείως κλειστά από το 2015 λόγω της έντασης ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη τα χερσαία σύνορα των οποίων εκτείνονται σε 2.200 χιλιόμετρα.
Το κλείσιμο των συνόρων συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να διέρχονται παράνομα από τη μια χώρα στην άλλη μέσω των πασίγνωστων πλέον «τρότσας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ