Τζιάνιο Βερσάτσε – Αληθινή ιστορία: Πριν περίπου είκοσι τρία χρόνια, ο Τζιάνι Βερσάτσε, δολοφονήθηκε. Συγκεκριμένα, το ημερολόγια έγραφε 15 Ιουλίου του 1997. Τότε, σταμάτησε ο χρόνος για τον κόσμο της μόδας. Ο κόσμος της μόδας ήταν συγκλονισμένος.
Αυτό, διότι θρηνούσε την απώλεια ενός κορυφαίου σχεδιαστή μόδας. Ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής είχε «φύγει» από τη ζωή. Το τέλος του δεν ήταν αυτό που θα ήθελε ο ίδιος. Η δολοφονία δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να φύγει κάποιος άνθρωπος από τη ζωή.
Ένας από τους πέντε μεγαλύτερους σχεδιαστές του κόσμου δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα, η Μαντόνα, ο Έλτον Τζον, ο Στινγκ, ο Πρινς, ο Τζον Μπον Τζόβι, η Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, ο Χιου Γκραντ θρηνούν. Δολοφόνος, ο Άντριου Φίλιπ Κιουνάναν, ψυχοπαθής και πρώην σύντροφός του. Ο μετέπειτα σύντροφός του, ο Αντόνιο Ντ’ Αμίκο, εκείνη την ημέρα δε συνόδευσε το σχεδιαστή στην έξοδό του από τη βίλα του, στο Μαϊάμι, για να αγοράσει εφημερίδα. Ο δολοφόνος τον εκτέλεσε εν ψυχρώ και το ‘βαλε στα πόδια. Την Πέμπτη 24 Ιουλίου 1997 αυτοκτόνησε με το ίδιο το όπλο που σκότωσε τον Τζιάνι Βερσάτσε.
«Υπήρξε ιδιοφυία με προσωπικές τεχνικές, που παρέπεμπαν σε άλλες εποχές. Μπορούσε μόνος του να φτιάξει ένα κοστούμι, κόβοντας, συγκεντρώνοντας, ράβοντας, διακοσμώντας με τεχνογνωσία και υπομονή απαράμιλλες, με χρώμα, συγκρινόμενος με τους δημιουργούς της Αναγέννησης, που αναζητούσαν το νεωτερισμό μαζί με την ομορφιά», έχει δηλώσει ο Μπεζάρ για το Ιταλό μόδιστρο.
O Βερσάτσε γεννήθηκε λίγο μετά τον πόλεμο, στις 2 Δεκεμβρίου 1946, στην περιοχή της Καλαβρίας, μια από τις πιο υπανάπτυκτες περιοχές της Νότιας Ιταλίας. Ο σχεδιαστής θα εφεύρει, αργότερα, ιστορίες για να ωραιοποιήσει την ταπεινή καταγωγή του.
Ως ένας γνήσιος οραματιστής, ξεκίνησε το 1979 μια μόνιμη συνεργασία με τον κορυφαίο φωτογράφο μόδας, Ρίτσαρντ Αβεντον. Ήταν εκείνος που πρώτος απ’ όλους χρησιμοποίησε σουπερμόντελ στα σόου μόδας του, κάτι που πρόσφερε στη δεκαετία του ’80 τις ιδανικές αντικαταστάτριες των μεγάλων παλιών σταρ του Χόλιγουντ.
Οι Έλληνες φίλοι του ήταν η Άννα Βέλτσου και ο διάσημος συλλέκτης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας. Τον Ιούλιο του 1985 βρισκόταν μαζί τους σε μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο. Ο κ. Νίκος Σταθούλης, βιογράφος του Ιόλα, που βρισκόταν στην ίδια παρέα, θυμάται τον Βερσάτσε ως έναν «εξαιρετικά απλό άνθρωπο, που τίποτα πάνω του δεν έδειχνε τη φήμη την οποία είχε αρχίσει να απολαμβάνει. Έκανε αστεία, απολάμβανε τον ήλιο, την παρέα κι έπινε μόνο χυμό τομάτας».
«Δεν πιστεύω στο καλό γούστο» είπε σε μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ενώ ακόμη βρισκόταν στο Μιλάνο. «Οπως επίσης δεν πιστεύω στο κακό γούστο. Πιστεύω στην ποιότητα και στο κέφι, στη διασκέδαση, στην ελαφρότητα. Πιστεύω σε πράγματα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και ευτυχέστερη. Μια γυναίκα που είναι εξαιρετικά σέξι και κεφάτη είναι για μένα απίστευτα πιο ελκυστική από κάποια που είναι επίσημα κομψή και σικ».
Το τραγικό τέλος του Βερσάτσε αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της σύγχρονης μόδας. Σε ηλικία μόλις 50 ετών, με μία σπουδαία καριέρα και περιουσία αμύθητη. Ο Βερσάτσε δεν έκρυψε ποτέ την σεξουαλικότητά του, και ήταν ένας από τους πρώτους διάσημους Ιταλούς που μίλησαν ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία τους. Συνεργάστηκε στενά με τον οργανισμό κατά του AIDS του Έλτον Τζον και χρησιμοποίησε την διασημότητά του για να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την αρρώστια.
Τη δολοφονία του Βερσάτσε ακολούθησε μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας παρόμοια με εκείνες που συνόδεψαν άλλους διάσημους θανάτους, όπως του Ελβις Πρίσλεϊ, της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του Τζον Κένεντι –οι οποίοι για αρκετούς ακόμη ζουν.