Ξενοδοχείο της οικογένειας Νιάρχου – Χρήσιμες πληροφόριες: Πρόκειται για το Kulm Hotel, το οποίο είναι ηλικίας 160 ετών. Βρίσκεται στην Ελβετία, αποτελώντας το στολίδι του St. Moritz. Τα δωμάτιά του φθάνουν τα 173 στον αριθμό, ενώ οι παροχές του είναι πολυτελέστατες.
Ξενοδοχείο της οικογένειας Νιάρχου – Χρήσιμες πληροφορίες: Ο Johannes Badrutt
Η φήμη του St. Moritz και του ξενοδοχείου Kulm, ως πρώτος χειμερινός τουριστικός προορισμός στον κόσμο, ήταν αποτέλεσμα ενός στοιχήματος. Το φθινόπωρο του 1864, ο Johannes Badrutt, λίγο πριν αποχαιρετήσει και τους τελευταίους καλοκαιρινούς επισκέπτες του ξενοδοχείου του, τους κάλεσε δίπλα στο τζάκι να απολαύσουν τη φωτιά και κάποιο λικέρ. Έβλεπε το υπέροχο τοπίο με το πρώτο χιόνι στις πλαγιές των Άλπεων. Έβλεπε τον λαμπερό ήλιο στον ουρανό που ζέσταινε την ατμόσφαιρα, αναφώνησε «Ένας παράδεισος επί γης».
Εξήγησε στους επισκέπτες ότι στην περιοχή η ηλιοφάνεια και οι ήπιες θερμοκρασίες την ημέρα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, κάτι που οι ίδιοι μάλλον δεν πίστεψαν σκεπτόμενοι τους δικούς τους σκοτεινούς και κρύους χειμώνες. Το μικρό και φιλικό debate που γεννήθηκε στη συζήτηση ήταν η αφορμή για τον Badrutt να βάλει ένα στοίχημα. Πρότεινε στους τέσσερις Άγγλους να επιστρέψουν το Δεκέμβριο στο θέρετρο, και αν δεν απολάμβαναν τη διαμονή τους, θα τους πλήρωνε τα έξοδα του ταξιδιού. Οι Άγγλοι γύρισαν το Δεκέμβρη και έμειναν μέχρι το Πάσχα. Ο Badrutt κέρδισε το στοίχημά του και το μικρό αλπικό χωριό έγινε η γενέτηρα αυτού που σήμερα εμείς ονομάζουμε «χειμερινός τουρισμός».
Ξενοδοχείο της οικογένειας Νιάρχου – Χρήσιμες πληροφορίες: Το ξεκίνημα των χειμερινών σπορ
Τα νέα των χειμερινών διακοπών στο θέρετρο εξαπλώθηκαν πολύ γρήγορα και όλο και περισσότεροι Άγγλοι έφταναν στην είσοδο του Kulm ώστε να περάσουν τις διακοπές του χειμώνα στο St. Moritz. Κατά τη δεκαετία του 1890, η ανάγκη για διασκεδαστικές outdoor δραστηριότητες των επισκεπτών, οδήγησε σε νέα αθλήματα (πέραν του κλασσικού σκι και του πατινάζ) που σχετίζονταν με τον πάγο και το χιόνι. Σκι με ποδήλατο, bobsled skeleton (Έλκηθρο Σκέλετον) και πολλοί άλλοι αγώνες πραγματοποιούνταν τώρα στο τεράστιο πάρκο Kulm. Εκεί φιλοξενήθηκαν και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1928 και του 1948.
Ξενοδοχείο της οικογένειας Νιάρχου – Χρήσιμες πληροφορίες: Το πρώτο δωμάτιο της Ελβετίας, με ηλεκτρικό φως
Ο Johannes Badrutt όμως δεν θα σταματούσε εκεί. Άνθρωπος με ιδέες, ανοιχτός σε νέα πράγματα, καινοτόμος, ήθελε πάντα να εκπλήσσει τους καλεσμένους του. Το 1879, το πρώτο ηλεκτρικό φως της Ελβετίας φωτίζει το Grand Restaurant στο ξενοδοχείο Kulm. Αφού γνώρισε τον φωτισμό στην παγκόσμια έκθεση στο Παρίσι, ο Badrutt επέστρεψε με τεχνογνωσία και άφθονες ιδέες στο κεφάλι του και δημιούργησε μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας με κόστος περίπου 11.000 ελβετικά φράγκα -σημαντικό ποσό εκείνη την εποχή. Η επιτυχία της τολμηρής προσπάθειας του Badrutt τον οδήγησε να ξεκινήσει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο St. Moritz.
Ως εκ τούτου, ευγενείς και προσωπικότητες από τον κόσμο των επιχειρήσεων, της πολιτικής και του πολιτισμού από όλη την Ευρώπη, έφταναν στο ξενοδοχείο, όχι μόνο για τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και για να απολαύσουν χορούς μεταμφιεσμένων και την διάσημη Laterna Magica.
Ξενοδοχείο της οικογένειας Νιάρχου – Χρήσιμες πληροφορίες: Ο Σταύρος Νιάρχος στο St. Moritz
Ένας σημαντικός επισκέπτης έφτασε στο St. Moritz λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ο Σταύρος Νιάρχος. Η πρώτη του επένδυση (μετά τον πόλεμο) ήταν στο κύριο χιονοδρομικό κέντρο της Corviglia πάνω από την πόλη με τον ανελκυστήρα Piz Nair. Πλέον μπορούσε να φτάνει στο υψηλότερο σημείο του Corviglia, στα 3.057 μ. Το 1963 χρηματοδότησε και τον δεύτερο μεγάλο ανελκυστήρα στο St Moritz, ο οποίος έφτανε στην κορυφή Corvatsch στα 3,303 μ. Ο Σταύρος Νιάρχος ήταν εξαιρετικός σκιέρ. Είχε μάλιστα αγοράσει ένα σπίτι με θέα και ήταν ενθουσιασμένος που μπορούσε πια να κατεβαίνει το πανέμορφο βουνό.
Όταν το αγαπημένο του ξενοδοχείο, το Kulm αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες και δρομολογήθηκε η πώλησή του στο Club Med, ο Σταύρος Νιάρχος δεν έμεινε άπραγος. Το 1970 πρόσθεσε το Kulm στο χαρτοφυλάκιο της οικογένειας Νιάρχου, η οποία στη συνέχεια έγινε ο μεγαλύτερος κάτοχος ιδιοκτησίας στο St Moritz.
Ο Σταύρος Νιάρχος πέθανε το 1996, αφήνοντας μια περιουσία που εκτιμάται, σύμφωνα με την Telegraph, στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο γιος του, Φίλιππος, διαχειρίζεται τώρα τα οικογενειακά συμφέροντα στην περιοχή, στα οποία έχει προσθέσει το ξενοδοχείο Kronenhof, ενώ ελέγχει και τα τελεφερίκ στα χιονοδρομικά Diavolezza και Lagalb, βοηθώντας τα κέντρα να παραμείνουν ανοιχτά.