Αναθεώρηση άρθρου στις 9 – Νοεμβρίου – 2021:
Η παρούσα εκδοχή του άρθρου πρόκειται για αναθεωρημένη εκδοχή του αρχικού άρθρου που δημοσιεύτηκε στη σελίδα μας με τίτλο «Το σημείο που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός ωκεανός σε ένα σπάνιο βίντεο», στις 31 Ιουλίου 2019.
Η αναθεωρημένη εκδοχή του παρόντος άρθρου έγινε στις 9 Νοεμβρίου 2021 και σκοπό έχει να ενημερώσει τους αναγνώστες μας ότι το αρχικό μας άρθρο με τίτλο «Το σημείο που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός ωκεανός σε ένα σπάνιο βίντεο» που ανέφερε ότι απεικονίζεται σε βίντεο το σημείο που ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός συναντώνται, είναι παραπληροφόρηση.
Ο τίτλος μας άλλαξε σε Όχι, δεν είναι αυτό το σημείο που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός ωκεανός.
Τι ισχύει πραγματικά
Το εν λόγω βίντεο που ισχυρίζεται ότι δείχνει το σημείο που ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός συναντώνται, είναι παραπλανητικό. Στην πραγματικότητα το βίντεο ελήφθη από την Maryan Pearson στον πορθμό της Τζόρτζια, όπου η εκβολή του ποταμού Frazer παίζει καθοριστικό ρόλο στο χρωματισμό των υδάτων. Κανένα από τα δύο σημεία δεν συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Το βίντεο
Tο υπό εξέταση βίντεο δημοσιεύτηκε στο YouTube το Σεπτέμβριο του 2017, και φέρει ως τίτλο τον επίμαχο ισχυρισμό, ότι δηλαδή πρόκειται απεικόνηση της συνάντησης μεταξύ των δυο ωκεανών.
Ωστόσο, το αυθεντικό βίντεο δημοσιεύθηκε στο YouTube τον Ιούλιο του 2015, ενώ στον τίτλο του γίνεται λόγος για τον ποταμό Fraser, ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά και εκβάλει στον πορθμό της Τζόρτζια, στο Βανκούβερ.
Ανάλυση των Καρέ
Σύμφωνα με την περιγραφή, το υπό εξέταση βίντεο έχει ληφθεί από το κατάστρωμα πλοίου της BC Ferries, δηλαδή της ακτοπλοϊκής εταιρείας που συνδέει το νησί του Βανκούβερ με την Βρετανική Κολομβία.
Τα παραπάνω επαληθεύονται από τις σημαίες που φέρει το εν λόγω πλοίο, οι οποίες εντοπίζονται στα ακόλουθα καρέ:
Ως εκ τούτου, η τοποθεσία λήψης ουδεμία σχέση έχει με τη Γη του Πυρός ή το ακρωτήρι Χορν, αλλά με το σημείο εκβολής του ποταμού Frazer, στη Τζόρτζια.
Το φαινόμενο
Σύμφωνα με ωκεανολόγους, η διαφορά των χρωμάτων ανάμεσα στα δύο σώματα νερού οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την εκβολή του στον πορθμό της Τζόρτζια, ο ποταμός Fraser μεταφέρει λάσπη και ίζημα. [πηγή 1][πηγή 2]
Ακολουθεί δορυφορική φωτογραφία του φαινομένου από τον Landsat 5:
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ούτε η φωτογραφία αλλά ούτε και το βίντεο που εντοπίζονται στα επίμαχα δημοσιεύματα σχετίζονται με “το σημείο ένωσης των Ωκεανών, στη Γη του Πυρός”. Η φωτογραφία ελήφθη από τον φωτογράφο Kenton Doyle Smith στον Κόλπο της Αλάσκας, ενώ το βίντεο από την Maryan Pearson στον πορθμό της Τζόρτζια, όπου η εκβολή του ποταμού Frazer παίζει καθοριστικό ρόλο στο χρωματισμό των υδάτων. Κανένα από τα δύο σημεία δεν συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό.
Για περισσότερες πληροφορίες που αποδεικνύουν την ΜΗ εγκυρότητα του άρθρου, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Όχι, αυτές οι εικόνες και αυτό το βίντεο δεν δείχνουν το σημείο που οι Ωκεανοί ενώνονται
Ζητούμε συγγνώμη από τους αναγνώστες μας για την, δημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου.
Η συντακτική ομάδα του enimerotiko.gr
Παρακάτω ακολουθεί η πρώτη και αρχική έκδοση του άρθρου η οποία δεν ισχύει, σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού διασταύρωσης ειδήσεων ellinikahoaxes.gr
Ακολουθεί το αρχικό άρθρο (δεν ισχύει μερικώς ψευδές – παραπληροφόρηση):
Ωκεανοί, εκεί που συναντιούνται ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός σε ένα απίθανο βίντεο. Εκεί που λαμβάνει χώρα ένα περίεργο φυσικό φαινόμενο όταν δύο σώματα νερού συγχωνεύονται σχηματίζοντας μια γραμμή από αφρούς.
Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για την εν λόγω συγχώνευση. Πολλοί αποκαλούν «το σημείο όπου ενώνονται δύο ωκεανοί» -ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός– ενώ χαρακτηρίζεται από πολύ έντονα θαλάσσια ρεύματα.
Η επικρατέστερη άποψη είναι πως πρόκειται για υποχώρηση που έρχεται ως συνέπεια της τήξης των παγετώνων που αποτελούνται από γλυκό νερό, που αναμειγνύεται με το νερό του ωκεανού που έχει υψηλότερο ποσοστό άλατος, με αποτέλεσμα τα δύο σώματα νερού να έχουν διαφορετική πυκνότητα και ως εκ τούτου να καθίσταται πιο δύσκολη η ανάμειξή τους.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως οι δύο ωκεανοί ενώνονται. Τα σύνορά τους όμως δεν είναι ποτέ στατικά. Μπορούν και να εξαφανιστούν τελείως ανάλογα με τα ρεύματα νερού και την κατεύθυνση του ανέμου.
Η εικόνα είναι πραγματικά εντυπωσιακή όταν βλέπεις δύο στρώματα νερού σε διαφορετικό χρωματισμό να προσεγγίζουν το ένα το άλλο και να μοιάζουν ότι δεν αναμειγνύονται.
Ο Ατλαντικός Ωκεανός και ο Ειρηνικός συναντώνται στο ακρωτήριο Χορν, το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, που βρίσκεται στη Γη του Πυρός, στη Χιλή.
Είναι η συνάντηση του Ατλαντικού με τον Ειρηνικό Ωκεανό που φαίνεται σε αυτό το απίθανο βίντεο.