Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Το άγχος ασπρίζει απότομα τα μαλλιά και οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον τον λόγο

19:19
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Άσπρα μαλλιά: Είναι γνωστό πως το στρες είναι μια αιτία για τις λευκές τρίχες και την πρόωρη εμφάνιση τους στο κεφάλι μας. Η επιστήμη εξηγεί γιατί.

Άσπρα μαλλιά: Τα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ

Οι επιστήμονες των πανεπιστημίων Χάρβαρντ των ΗΠΑ και Σάο Πάολο της Βραζιλίας βρήκαν τον βιολογικό μηχανισμό που εξηγεί το γκριζάρισμα των μαλλιών από το απότομο στρες.

Advertisement

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Για-Τσίεχ Χσου ηταν υπεύθυνη για τα πειράματα. Έκαναν σχετικά πειράματα σε στρεσαρισμένα ποντίκια και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”. Ανακάλυψαν ότι το έντονο στρες μπορεί να ενεργοποιήσει συγκεκριμένα νεύρα. Τα νεύρα αυτα με την σειρά τους προκαλούν μόνιμη βλάβη στα βλαστικά κύτταρα των θυλάκων των τριχών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο αποχρωματισμό και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

«Ο καθένας έχει μια ιστορία να μοιραστεί για το πώς το στρες επηρεάζει το σώμα του. Ιδίως το δέρμα και τις τρίχες του, τους μόνους ιστούς που μπορούμε να δούμε απ’ έξω. Θέλαμε να καταλάβουμε αν αυτή η συσχέτιση είναι αληθινή και, αν ναι, με ποιο τρόπο το στρες οδηγεί σε αλλαγές σε διάφορους ιστούς. Το χρώμα των μαλλιών είναι κάτι που φαίνεται, συνεπώς κατάλληλο για να ξεκινήσει κάποιος», δήλωσε η Χσου.

Advertisement

Άσπρα μαλλιά: Που εστίασαν οι έρευνες;

Οι ερευνητές εστίασαν στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα που ελέγχει στον οργανισμό την αντίδραση «μάχης ή φυγής» (fight or flight). Όταν οι τρίχες αναγεννιούνται και μεγαλώνουν, ορισμένα βλαστικά κύτταρα μετατρέπονται σε τέτοια εξειδικευμένα κύτταρα που δίνουν στα μαλλιά το χρώμα τους.

Advertisement

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η επιζήμια επίπτωση του στρες στο σώμα είναι πέρα από ό,τι είχαμε φανταστεί. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες, είναι δυνατό να χαθούν όλα τα βλαστικά κύτταρα που αναγεννούν το χρώμα και από τη στιγμή που χάνονται, δεν ξαναγεννιέται το χρώμα των μαλλιών. Η βλάβη είναι μόνιμη», ανέφερε η Χσου.

«Κατανοώντας ακριβώς πώς το στρες επηρεάζει τα βλαστικά κύτταρα που αναγεννούν τη χρωστική ουσία. Θέσαμε τις βάσεις για να καταλάβουμε πώς το στρες επηρεάζει και άλλους ιστούς και όργανα του σώματος. Η κατανόηση αυτή της αλλαγής των ιστών υπό την επίδραση του στρες είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για μια θεραπεία που θα σταματήσει ή θα αναστρέψει την επιβλαβή επίπτωση του στρες. Έχουμε πάντως πολλά ακόμη να μάθουμε σε αυτό το πεδίο», πρόσθεσε.

Advertisement
TAGS:
Advertisement