Μία δασκάλα δημοτικού από τη Βρετανία, η Margo McDaid, εγκατέλειψε τη θέση της, πριν από δέκα χρόνια, μετά την τραγική δολοφονία μιας μαθήτριάς της και κυνήγησε το όνειρο της ζωής της, να γίνει καλλιτέχνης.
Μετακομίζοντας από το κέντρο του Λονδίνου στην ακτή του Κεντ, η McDaid δεσμεύτηκε να δημιουργεί τουλάχιστον έναν πίνακα κάθε μέρα. Με το όνομα «Margo in Margate», από τότε έχει πουλήσει πάνω από 16.000 έργα τέχνης, χαρούμενα και γεμάτα χρώματα, με στόχο να εμψυχώνει τις γυναίκες.
«Κάποιος είπε ότι η δουλειά μου είναι αδικαιολόγητα γυναικεία και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαι πραγματικά περήφανη», υπογράμμισε, όπως αναφέρει το BBC.
Η ηθοποιός Ντρου Μπάριμορ είναι μία από τους διάσημους θαυμαστές της και τα έργα της McDaid εμφανίζονται εβδομαδιαία στο Celebrity Gogglebox, ενώ η τέχνη της έχει βρει ακόμη και θέση στο σαλόνι παικτών στο Brighton and Hove Albion Football Club.
Παρά το γεγονός ότι μέχρι την προηγούμενη χρονιά, το περισσότερο που είχε πουλήσει μια φωτογραφία ήταν 250 λίρες, αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς η Margo ανοίγει μια σόλο έκθεση στην Helm Gallery, στο Μπράιτον.
Μιλώντας στο στούντιό της, κρατώντας ένα πινέλο στο χέρι, η Margo εξομολογήθηκε ότι το τραύμα που βίωσε ως δασκάλα, το 2006, άλλαξε τη ζωή της για πάντα.
«Υπήρχε ένα κοριτσάκι στην τάξη μου και δυστυχώς, δολοφονήθηκε, μαζί με τη μαμά της, από τον φίλο της μαμάς της, την ημέρα που βγήκε από τη φυλακή. Αυτό άλλαξε πραγματικά τη ζωή μου» επεσήμανε.
Αρχικά σκέφτηκε ότι το αντιμετωπίζει καλά, αλλά τρεις μήνες αργότερα, φοβήθηκε ότι παθαίνει εγκεφαλικό, τονίζοντας «τότε κατάλαβα ότι πρέπει να έχεις έναν λόγο για να ζεις – κάτι που θα σε κάνει να θέλεις να σηκώνεσαι από το κρεβάτι κάθε πρωί – γιατί το είχα χάσει. Δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι. Πραγματικά ήμουν εντελώς κομμάτια από αυτό που είχε συμβεί».
Η τέχνη έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ανάρρωσή της. Τη δεκαετία του 1990, είχε μετακομίσει Βόρεια Ιρλανδία, όπου σπούδασε στο Camberwell Art College και μετά την τραγωδία, αποφάσισε να επιστρέψει στο αρχικό της πάθος, αναφέροντας «συνειδητοποίησα ότι η ζωή κυλούσε πολύ γρήγορα. Ήμουν 44 και σκέφτηκα ότι έπρεπε να επιστρέψω στα πράγματα που αγαπώ».
Άρχισε να σχεδιάζει μικρές εικόνες, σε ένα γραφείο, στην κρεβατοκάμαρά της, κάθε βράδυ, ενώ το 2013, ξεκίνησε να ζωγραφίζει έναν πίνακα τη μέρα, κάτι που συνεχίζει μέχρι σήμερα.
Το 2016, άνοιξε το πρώτο της pop-up κατάστημα στο Μάργκεϊτ, χρησιμοποιώντας το όνομα Margo, γιατί όπως σημειώνει «είναι υπέροχο να έχεις την ελευθερία να είσαι διαφορετικός άνθρωπος. Είμαι η Margo McDaid. Δουλεύω ως Margo στο Μάργκεϊτ και μετά τα πάντα είναι πιθανά. Έχω τόση ελευθερία ως καλλιτέχνης να κάνω ό,τι θέλω και να είμαι δημιουργική».
Το επόμενο έτος, η Turner Contemporary, γκαλερί τέχνης στο Μάργκεϊτ, άρχισε να πουλά τα έργα της στο κατάστημά της.
Τώρα, πολλά από τα τοπικά καταστήματα, κρεμούν τα έργα της στους τοίχους τους και τα πουλάνε και για κάποιους οι πίνακες αυτοί έχουν και θεραπευτικό ρόλο.
Όπως για την Kara, όταν έχασε τη μαμά της από καρκίνο, εξηγώντας ότι, μετά τον θάνατο της μαμάς της, «το να έχω τη δουλειά της Margo στο σπίτι, μου έδινε αυτοπεποίθηση και δύναμη να συνεχίσω. Με βοήθησε πραγματικά να αντιμετωπίσω τη θλίψη μου. Ήταν μια ιδιαίτερη πηγή παρηγοριάς».
Η νέα ατομική έκθεση της Margo περιλαμβάνει 126 φωτογραφίες γυναικών και η 54χρονη πρώην δασκάλα δημοτικού, μητέρα δύο αγοριών, είναι πολύ συγκινημένη για όσα έχει καταφέρει και δεν σκοπεύει να τα παρατήσει.