ta-4-drastika-metra-tis-choras-poy-se-40-meres-antimetopise-ton-koronoio-kai-epanilthe-stin-kanonikotita-44333
17:28

Τα 4 δραστικά μέτρα της χώρας που σε 40 μέρες αντιμετώπισε τον κορονοϊό και επανήλθε στην κανονικότητα

17:28
Newsroom

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 9,583 κρούσματα κορωνοϊού και 152 θανάτους μετρά  η Νότια Κορέα, με 5,033 ασθενείς να έχουν ήδη αναρρώσει και να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Πρόκειται για μια άξια λόγου περίπτωση επιτυχίας καθώς σε μια χώρα 51,5 εκατομμυρίων οι νοσούντες και οι απώλειες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες καθώς η Κίνα βρίσκεται σε απόσταση “αναπνοής” και ο θάνατοι σε Ιταλία και Ισπανία τρομοκρατούν.

Το άψογα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ιού

Η Κορέα κατατάσσεται στην 9η θέση στη λίστα με τις χώρες που έχουν πληγεί, έχοντας καταφέρει να σημειώσει τεράστια κάμψη σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό.

Advertisement

Στη Νότια Κορέα η έξαρση του COVID-19 ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου

Μέσα σε δύο εβδομάδες, τα περιστατικά πολλαπλασιάστηκαν επί 180. Τα ημερήσια κρούσματα άγγιξαν τα 909 στις 29 Φεβρουαρίου, κι όμως, ο αριθμός τους στις 6 Μαρτίου έγινε διψήφιος.

Η στρατηγική της εν λόγω χώρας αποδείχτηκε σωτήρια, με ολόκληρο τον κόσμο να μιλά πλέον για το «κορεάτικο μοντέλο αντιμετώπισης» που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αξίζει να αποτελέσει παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο.

Advertisement

«TRUST»: Τα 4 δραστικά μέτρα του σχεδίου που σε 40 μέρες επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα

Advertisement

Το κορεάτικο μοντέλο δε βασίστηκε στην καραντίνα

Οι πολίτες που δεν είχαν προσβληθεί ουδέποτε κλείστηκαν στα σπίτια τους. Δεν υπήρξε lock dawn ενώ έναν μήνα και δέκα μέρες μετά την έξαρση του νέου ιού, η χώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς προ covid-19.

Ποιο είναι το κορεάτικο μοντέλο Trust – Τα 4 μυστικά επιτυχίας

Ως «κορεάτικο μοντέλο αντιμετώπισης» παρουσιάζεται η στρατηγική των τεσσάρων βημάτων που στόχο είχε τον έλεγχο του ιού, η οποία κατάφερε να μειώσει σε εντυπωσιακό βαθμό τον αριθμό των ασθενών με COVID-19 χωρίς να χρειαστεί να παρθούν ακραία μέτρα.

Η κορεάτικη αυτή στρατηγική ονομάστηκε TRUST (Transparency, Robust screening and quarantine, Unique but universally-applicable testing, Strict control and Treatment) ή αλλιώς Διαφάνεια, Σκληρός έλεγχος και καραντίνα, Μοναδικές μα εφαρμόσιμες δοκιμές, Αυστηρός έλεγχος και Θεραπεία. Και η ονομασία της αντικατοπτρίζει πλήρως τη δυναμική της.

Advertisement

Η εμπειρία από τον MERS

Η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση της χώρας αντέδρασε στα πρώτα σημάδια της -αρχικά- επιδημίας έδειξε οργάνωση και στρατηγική καθώς είχε εμπειρία ήδη στη διαχείριση  του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής το 2015 (MERS)  που είχε προσβάλλει 186 πολίτες, οδηγώντας τελικά στον θάνατο τους 36 από αυτούς.

Η προετοιμασία από τις 31 Δεκεμβρίου όταν υπήρχαν 0 κρούσματα

Χρειάστηκαν μόνο τρεις μέρες για να συσταθεί μια επιστημονική ομάδα «έκτακτης ανάγκης» η οποία προετοιμαζόταν για όσα θα ακολουθήσουν έχοντας ήδη γίνει αναφορές για κάποιο «νέο είδος πνευμονίας» που παρατηρήθηκε στους κατοίκους της κινεζικής Γιουχάν.

«TRUST»: Τα 4 δραστικά μέτρα του σχεδίου που σε 40 μέρες επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα

Τα κιτ διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό επαρκούν για 135.000 ημερήσιους ελέγχους

Μια εβδομάδα μετά το πρώτο κρούσμα στη Νότια Κορέα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες ιατροφαρμακευτικές εταιρείες της χώρας εξασφάλισε στα νοσοκομεία πρωτοποριακά κιτ διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό ενώ σήμερα παράγουν διαγνωστικά τεστ που αρκούν για 135.000 ελέγχους ημερησίως!

Advertisement

Σύμφωνα δε με το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, 47 χώρες εξέφρασαν ενδιαφέρον να εισάγουν το προϊόν και άλλες 39 το ζήτησαν με μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Συστηματικός έλεγχος σε 118 διαγνωστικά εργαστήρια 

Αμέσως μετά το ξέσπασμα του ιού, συστάθηκαν 118 διαγνωστικά εργαστήρια και 633 χώροι για έλεγχο πιθανών κρουσμάτων, ανάμεσά τους προσωρινές, ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις και κλινικές στις οποίες οι πιθανοί φορείς εξετάζονται χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ειδικές μονάδες ανάλογες με το στάδιο της νόσου

Ακόμα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα νοσοκομεία, δημιουργήθηκαν ειδικές μονάδες για τους ασθενείς ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ασθένεια σε καθέναν από αυτούς. Για τον ίδιο λόγο, επιστρατεύτηκαν ξενοδοχεία και κοιτώνες για να φιλοξενήσουν ασθενείς με ήπια συμπτώματα.

«TRUST»: Τα 4 δραστικά μέτρα του σχεδίου που σε 40 μέρες επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα

Στον αγώνα ιστοσελίδες και εφαρμογές smartphones για την απομόνωση ασθενών 

Οι Αρχές επιστράτευσαν και την τεχνολογία προκειμένου να εντοπίζουν, να απομονώνουν και να έχουν υπό έλεγχο κάθε κρούσμα κορωνοϊού ενώ οι ειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης χτυπούν στα κινητά των πολιτών της Νότιας Κορέας κάθε φορά που σημειώνεται κρούσμα στην περιφέρειά τους.

Η λίστα των περιστατικών ανανεώνεται σε ιστοσελίδες και εφαρμογές από κάθε λεπτό έως κάθε μία ώρα, με τους πολίτες που έχουν την υποψία πως ήρθαν σε επαφή με φορέα του ιού να υποχρεούνται να μεταβούν στο πλησιέστερο κέντρο για εξέταση.

Εντοπισμός ασθενούς με GPS εφαρμογή

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν σε καραντίνα, επιβάλλεται να κατεβάσουν μία συγκεκριμένη εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο η οποία θα ειδοποιεί αμέσως τις αρχές στην περίπτωση που ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου απομακρυνθεί από την οικία του, με τα πρόστιμα για όσους «σπάνε» την καραντίνα να είναι “αλμυρά”.

«TRUST»: Τα 4 δραστικά μέτρα του σχεδίου που σε 40 μέρες επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα

Συνεργασία Αρχών – πολιτών

Όσο αυτονόητη και να θεωρείται η συνεργασία Αρχών και πολιτών σε περιόδους τέτοιου είδους κρίσεων, όπως αποδείχτηκε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να μην συμμορφωθούν με τους επιβεβλημένους κανόνες. Η νότια Κορέα, ωστόσο, τα κατάφερε και με το παραπάνω.

Η κυβέρνηση μοιάζει να «χτύπησε» τους πολίτες στο ευαίσθητο σημείο τους: το αίσθημα πολιτικού καθήκοντος. Τους έκανε να καταλάβουν εξαρχής τη σημασία του να υπακούσουν στα νέα μέτρα, γεγονός που αποδείχτηκε υψίστης σημασίας.

Η τηλεοπτική της καμπάνια με τίτλο «Κορέα, η χώρα των θαυμάτων;», άλλωστε, μετρά μέσα σε 10 ημέρες 3,5 εκατομμύρια προβολές στο YouTube κι αυτό μιλά από μόνο του…