symbainei-topa-ichnsav-ta-tympava-toy-polemoy-amp-8211-kokkivos-syvagermos-kai-katastasn-ektaktoy-avagkns-323514
13:25

ΣYMBAINEI TΩPA: Ήχnσαv τα Tύμπαvα του Πoλέμoυ – «Kόκκιvoς» Συvαγερμός και Kατάστασn Eκτάκτoυ Avάγκnς

13:25
Δημήτρης Δημόπουλος

Ο πόλεμος μεταξύ ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία συνεχίζεται κανονικά και με αμείωτους ρυθμούς με τις εξελίξεις να τρέχουν καθημερινά και να είναι πολύ σοβαρές και σημαντικές.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η Ρωσία πέρασε σ’ άλλες τακτικές πλέον, καθώς εκτόξευσε για πρώτη φορά διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς την Ουκρανία.

Advertisement

Παγκόσμιος συναγερμός: Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο προς την Ουκρανία

Η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην Ουκρανία.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα τέτοιο ισχυρό και μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο στην Ουκρανία.

Advertisement

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα μέσω της Πολεμικής Αεροπορίας ότι η Ρωσία εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από την περιφέρεια του Αστραχάν στη διάρκεια πρωινής επίθεσης.

Advertisement

Είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα τέτοιο ισχυρό και μεγάλου βεληνεκούς πύραυλο στη διάρκεια του πολέμου.

Η εκτόξευση έγινε αφού η Ουκρανία χρησιμοποίησε αυτή την εβδομάδα αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους μέσα στη Ρωσία, κάτι που η Μόσχα προειδοποιούσε επί μήνες ότι θα θεωρηθεί μείζων κλιμάκωση.

Η ρωσική επίθεση είχε στόχο επιχειρήσεις και κρίσιμης σημασίας υποδομές στην κεντροανατολική πόλη Ντνίπρο, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία, σε μια φάση κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Advertisement

Δεν είναι σαφές από την ανακοίνωση ποιος ήταν ο στόχος του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου ούτε αν προκάλεσε οποιαδήποτε ζημιά.

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές χιλιάδων χιλιομέτρων και μπορούν να φέρουν πυρηνικές, αλλά και συμβατικές κεφαλές.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε έξι πυραύλους κρουζ Kh-101 στη διάρκεια της επίθεσης.

«Συγκεκριμένα ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιφέρεια του Αστραχάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία αναφέροντας τους τύπους των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση.

Advertisement

Δεν έκανε γνωστό τι είδους διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύθηκε.

Απάντηση στο χτύπημα της Ουκρανίας

Το χτύπημα αυτό, εάν επιβεβαιωθεί, έρχεται ως αντίποινα αφότου η Ουκρανία εκτόξευσε την Τρίτη για πρώτη φορά αμερικανικούς πυραύλους ATACMS εντός ρωσικού εδάφους ενώ χθες εκτόξευσε και βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow.

Η Βρετανία είχε αναφέρει προηγουμένως ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους κρουζ Storm Shadow εντός του ουκρανικού εδάφους, αλλά η κυβέρνηση πίεζε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δώσουν άδεια ώστε να επιτραπεί η χρήση τους για την προσβολή στόχων εντός της Ρωσίας εδώ και αρκετούς μήνες.

Οι πύραυλοι Storm Shadow της Βρετανίας είναι ικανοί να αποφεύγουν τις αντιαεροπορικές άμυνες – γεγονός που τους καθιστά ισχυρό όπλο επίθεσης.

Οι πύραυλοι αξίας 800.000 λιρών χρησιμοποιούν τεχνολογία GPS για να ανατινάξουν με ακρίβεια τους στόχους και μπορούν να ταξιδέψουν στον αέρα με ταχύτητα 965 χιλιομέτρων/ώρα.

Η άδεια της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Κρεμλίνου που ανακοίνωσε αλλαγές στο πυρηνικό του δόγμα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο πληθαίνουν οι αναφορές ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός – χωρίς να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις – ενόψει της ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από τον Τραμπ που έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τον πόλεμο χωρίς ωστόσο να έχει εξηγήσει με ποιους όρους.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν τρέχει τις τελευταίες ημέρες να στηρίξει την Ουκρανία και με εφοδιασμό νέων όπλων, όπως οι νάρκες κατά προσωπικού αλλά και ανακοινώνοντας διαγραφή χρέους περίπου 4,7 δισ. δολαρίων σε μια «προσπάθεια να ενισχυθεί η Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας».

Στο βήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έστειλε στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά.