sok-ta-3-mora-poy-vrethikan-paratimena-se-3-diaforetika-parka-anikoyn-stoys-idioys-goneis-to-ena-itan-se-tsanta-266570
20:22

Σοκ: Τα 3 μωρά που βρέθηκαν παρατημένα σε 3 διαφορετικά πάρκα ανήκουν στους ίδιους γονείς, το ένα ήταν σε τσάντα

20:22
Νίκη Μουλά

Τρία βρέφη, που βρέθηκαν πεταμένα σε πάρκα του Λονδίνου, την τελευταία επταετία, ανήκουν στους ίδιους γονείς, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, Τρίτη.

Ειδικότερα, φέτος, βρέθηκε ένα νεογέννητο κοριτσάκι, μέσα σε μια τσάντα για ψώνια, στο ανατολικό Λονδίνο και είναι το τρίτο βρέφος που εγκαταλείφθηκε από τους ίδιους γονείς, σε αντίστοιχες συνθήκες, τα τελευταία επτά χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας.

Advertisement

Το κοριτσάκι, που ονομάζεται Έλσα, εντοπίστηκε από περαστικό, ο οποίος πήγαινε βόλτα τον σκύλο του, ένα βράδυ του Ιανουαρίου, κοντά σε πολυσύχναστο σημείο στην περιοχή Νιούχαμ, όπως ανέφερε η αστυνομία.

Advertisement

Advertisement

Τα τεστ DNA που έγιναν, έδειξαν ότι το κοριτσάκι είναι αδελφή δύο άλλων μωρών, που είχαν επίσης εγκαταλειφθεί στην ίδια περιοχή.

Ο Χάρι, το πρώτο μωρό, βρέθηκε σε πάρκο στο Νιούχαν, τον Σεπτέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2019 ένα άλλο μωρό, ο Ρόμαν, ανακαλύφθηκε από περαστικούς που έκαναν βόλτα τον σκύλο τους, κοντά σε παιδική χαρά.

Advertisement

Για την υπόθεση, σήμερα, ο δικαστής στο ανατολικό Λονδίνο έκρινε ότι το θέμα έχει δημόσιο ενδιαφέρον και έδωσε στο BBC και την PA Media την άδεια να δημοσιοποιήσουν τους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των τριών εγκαταλειφθέντων παιδιών.

Όπως ανέφερε το BBC, τα δύο πρώτα αδέλφια έχουν υιοθετηθεί, ενώ η Έλσα, που εκτιμάται ότι γεννήθηκε μόλις μία ώρα πριν εγκαταλειφθεί, έχει δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια και το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία της, επισημαίνει το BBC.

Advertisement

«Αντιλαμβανόμαστε το σημαντικό δημόσιο ενδιαφέρον που θα προκύψει μετά την άρση των περιορισμών που επιτρέπουν τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας αυτής. Είναι σημαντική είδηση και η δουλειά μας επικεντρώνεται στο να προσπαθήσουμε να βρούμε τη μητέρα και να της προσφέρουμε στήριξη», σημείωσε σε ανακοίνωση ο αστυνομικός επιθεωρητής Τζέιμι Χαμ.

Τα τρία βρέφη θα έχουν επικοινωνία μεγαλώνοντας

Όπως τονίζει το BBC, το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι τα παιδιά θα μάθουν ποια είναι τα αδέλφια τους και ότι υπάρχει σχεδιασμός, προκειμένου να έχουν μεταξύ τους κάποιου είδους επικοινωνία, ενώ μεγαλώνουν.

Εγκαταλελειμμένα βρέφη: Η πραγματική μοναξιά είναι όταν κανένας δεν σε παίρνει από το μαιευτήριο

Πραγματική μοναξιά: Η εγκατάλειψη βρεφών συνδέεται με την κρίση που δέχθηκε η ελληνική οικονομία, καθώς και το πρόβλημα του προσφυγικού. Οι μητέρες αφήνουν στα μαιευτήρια, τα παιδιά τους, διότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις για το μεγάλωμα ενός παιδιού. Τα μωρά βρίσκονται σε μία ευαίσθητη περίοδο. Οι υποδομές κρίνονται ανεπαρκείς για το μεγάλωμά τους.

Πραγματική μοναξιά: Ανέτοιμο κράτος και εθελοντισμός

Η αύξηση αυτών των εγκαταλείψεων στις μέρες μας βρίσκει το κράτος μας ανέτοιμο να ανταπεξέλθει σε όσα οφείλουμε προς τα παιδιά, δηλαδή προς κάποιους από τους ενήλικες του αύριο. Υπάρχουν απλοί πολίτες που επιθυμούν να συνεισφέρουν αλλά δεν ξέρουν τι επιλογές έχουν και δεν γνωρίζουν τους κατάλληλους φορείς. Πρόσεξα μια μεγάλη κινητοποίηση στο facebook σχετικά με μια ανακοίνωση του μαιευτηρίου του ‘ΓΝΑ Αλεξάνδρα’, όσον αφορά τη δυσκολία τους να περιποιηθούν το μεγάλο αριθμό νεογέννητων που κατά καιρούς «ξεμένουν» εκεί.

Στο άρθρο γινόταν έκκληση για βοήθεια και παρότρυναν τον κόσμο να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της Νεογνολογικής Μονάδας του νοσοκομείου (τηλ. 213-2162231). Ήρθα σε επαφή μαζί τους και ρώτησα ‘Πώς μπορώ να βοηθήσω;’. Απάντησαν ‘Στέλνοντας πάνες νούμερο 3 και 4, κρέμες για συγκάματα και βρεφικά αφρόλουτρα’. Συχνά η απάντηση που ψάχνουμε είναι απλώς ένα τηλεφώνημα μακριά.

Άλλος τρόπος να προσφέρετε είναι η εθελοντική προσφορά εργασίας. Ο οργανωμένος εθελοντισμός, πολλαπλασιάζεται στην Ελλάδα σήμερα, πιθανόν λόγω της συνειδητοποίησης ότι η αλλαγή ξεκινάει από το καθένα ξεχωριστά και ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε καλύτερα. Υπάρχουν πολλές ΜΚΟ, που χρειάζονται «χέρια» να προσφέρουν ό,τι μπορούν, όπως βοήθεια στις δράσεις τους ή τη φροντίδα των παιδιών.

Πραγματική μοναξιά: Χρήσιμα τηλέφωνα

– «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τηλ. για την Αθήνα 2103306140.

– «Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ», τηλ. 2132015702.

– «Κιβωτός του Κόσμου», τηλ. 210 5141953.

Πραγματική μοναξιά: Ώριμες και συνειδητοποιημένες μανούλες

Η κοινωνική υπηρεσία του μαιευτηρίου (μέσω του τηλ. Κέντρου 213-2162000) με ενημέρωσε ότι το ‘Κέντρο Φροντίδας Παιδιού Μητέρα’ και το ‘Αναρρωτήριο Πεντέλης’, που είναι τα αρμόδια ιδρύματα για τη φιλοξενία εγκαταλελειμμένων βρεφών, σε κάποιες φάσεις δεν έχουν δυνατότητα να αναλάβουν περισσότερα παιδιά. Ένας τρόπος να ελαττωθεί ο αριθμός των παιδιών εκεί είναι να πληθύνουν οι υιοθεσίες και οι ανάδοχες οικογένειες.

Σύμφωνα με έρευνες, η πρόωρη επαφή με τη στέρηση και την απουσία, καθώς και η ανεπαρκής κάλυψη των ψυχοκοινωνικών αναγκών του παιδιού στη συνέχεια, ελλοχεύει κινδύνους για τη μελλοντική του ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, δεν αρκούν οι υπερ-προσπάθειες από τις μαίες. Τα μωρά και τα παιδιά χρειάζονται ώριμες και συνειδητοποιημένες μανούλες και οικογένειες. Από την άλλη μεριά, πολλά άτομα σήμερα δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και παλεύουν με τεχνητά, πανάκριβα και επικίνδυνα μέσα για να τα καταφέρουν.

Κάποιοι από αυτούς θα ενδιαφέρονταν να υιοθετήσουν αλλά αποθαρρύνονται από το χρόνο αναμονής ή την πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Η κρατική διαδικασία υιοθεσίας στην Ελλάδα διαρκεί 3 με 6 έτη και στο ‘Κέντρο Φροντίδας Παιδιού Μητέρα’ (τηλ. 213-2015792) πραγματοποιείται κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα στις 11π.μ. σχετική ενημέρωση. Εκκλήσεις για συντόμευσή της αποδείχθηκαν μάταιες μέχρι στιγμής. Μόνο οι πάσχοντες από χρόνια και έντονα ψυχικά ή σωματικά νοσήματα δεν μπορούν να υιοθετήσουν. Δεν αποκλείονται υποψήφιοι θετοί γονείς με βάση την κατάστασή τους – οικονομική (όπως χωρίς ιδιόκτητη κατοικία) και οικογενειακή (όπως ανύπαντροι, διαζευγμένοι ή ήδη γονείς).

Πραγματική μοναξιά: Η υιοθεσία

Ο χρόνος αναμονής είναι πιο πολύ σύντομος σε περιπτώσεις που ο επίδοξος θετός γονέας μπορεί να βρει στα μάτια ενός «ξεχασμένου» ή ιδιαίτερου παιδιού την ολοκλήρωση της ευτυχίας του. Αν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, μπορείτε να απευθυνθείτε και στην Παιδόπολη «Άγιος Αντρέας», που φιλοξενεί παιδιά 3 έως 12 ετών (τηλ. 2109811067). Αν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε παιδί με χρόνιο νόσημα ή ειδικές ανάγκες, μπορείτε να απευθυνθείτε και στη μονάδα κοινωνικής φροντίδας παιδιού ‘Αναρρωτήριο Πεντέλης’, πρώην ΠΙΚΠΑ (τηλ. 2132059800).

Κατά πολύ συντομότερες χρονικά είναι οι ιδιωτικές υιοθεσίες που επιτρέπονται μέσω νομικών διαδικασιών. Πραγματοποιούνται μέσω άμεσης συνεννόησης φυσικού και θετού γονέα ή, συχνότερα, μέσω διαμεσολαβητών, όπως γυναικολόγων-μαιευτήρων. Σε αυτήν την περίπτωση αναφερόμαστε σε βρέφη, συνήθως από την Βουλγαρία, που δεν είναι εγκαταλελειμμένα αλλά που η μητέρα τους δεν σκοπεύει να τα μεγαλώσει. Οι διακρατικές υιοθεσίες επιτρέπονται αλλά κάποιες φορές είναι εξίσου χρονοβόρες με τις κρατικές.

Άλλη εναλλακτική είναι να γίνει κάποιος ανάδοχος γονέας, δηλαδή να φιλοξενεί προσωρινά ή μόνιμα ένα παιδί, το οποίο δεν μπορούν να φροντίσουν οι γονείς του. Στο πρόγραμμα αναδοχής του κέντρου βρεφών ‘Η Μητέρα’ (τηλ. 2132015787) αναφέρουν ότι αναλαμβάνουν κάποια έξοδα του παιδιού και η Παιδόπολη «Άγιος Αντρέας» (τηλ. 2109811067) δηλώνει ότι παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη κάθε επιπέδου για τους ανάδοχους γονείς. Το δημοτικό βρεφοκομείο «Αγ.Στυλιανός» στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310940057) καθιέρωσε την τοποθέτηση των βρεφών σε οικογένειες οι οποίες θα τα υιοθετήσουν όταν ένας από τους γονείς συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας του. Εν κατακλείδι, υπάρχουν επιλογές για όσους θέλουν να προσφέρουν με αγάπη όπως και όσο επιθυμούν. Προσφέροντας βελτιώνουμε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό μας κόσμο..

Πραγματική μοναξιά: Χρήσιμες πληροφορίες

– ΕιρήνηΠική, BSc, MA, PhD (Cand.), Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ψυχοθεραπεία

– Διευθύνσεις: (1) Ειρήνης 68, Αγ.Παρασκευή, Αθήνα – (2) Ιπποκράτους 44, Αθήνα (κέντρο)

– Professional Page: http://www.facebook.com/eirini.piki

– Τηλ. 6937132921, 2106084499, Email: [email protected]

– Skype Name: eirinipiki

– Συντάκτης: Ειρήνη Πική, Ψυχολόγος

– BSc, MA, PhD (Cand.), Ψυχολόγος με ειδίκευση στην Ψυχοθεραπεία