Ο Ιησούς Χριστός, με βάση την επικρατούσα θεωρία, ήταν ένας Καυκάσιος άνδρας, με μακριά, ίσια και ανοιχτόχρωμα καστανά μαλλιά, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα, το πρόσωπό του δεν μοιάζει στο παραμικρό σχεδόν με αυτό που έχουμε συνηθίσει.
Ειδικότερα, εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, επιστήμονες, θεολόγοι, αγιογράφοι και απλοί Χριστιανοί, προσπαθούν να βρουν μια απάντηση στο ερώτημα «ποια ήταν η πραγματική μορφή του Ιησού Χριστού», από τη στιγμή που ούτε στη Βίβλο φιλοξενείται κάποια συγκεκριμένη φυσιογνωμική περιγραφή, ούτε η μορφή του αναπαραστάθηκε ποτέ στα χρόνια βασιλείας του στη Γη.
Την αρχική θεωρία έρχεται να αμφισβητήσει μια νέα έρευνα, που έγινε από ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον συνταξιούχο εικονογράφο, Δόκτωρα Ρίτσαρντ Νιβ.
Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές ιατροδικαστικές μεθόδους και έχοντας ως βάση τρία κρανία που ανακαλύφθηκαν στο παρελθόν, από Ισραηλινούς επιστήμονες, τα οποία ανήκαν σε μέλη της σημιτικής φυλής, που έζησαν την ίδια εποχή με τον Ιησού Χριστό, ο Νιβ και η ομάδα του δημιούργησαν ένα πορτραίτο του Ιησού, που δεν μοιάζει στο παραμικρό σχεδόν με αυτό που έχουμε συνηθίσει.
Παρά το γεγονός ότι ο Νιβ ισχυρίστηκε ότι το πορτραίτο δεν απεικονίζει τον Ιησού Χριστό, αλλά έναν μέσο άνδρα που ζούσε στη Γαλιλαία, τα χρόνια της βασιλείας του, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή η εικόνα πλησιάζει πολύ περισσότερο την πραγματική, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη.
Έτσι, ο Ιησούς Χριστός, κατά τον Δόκτωρα Νιβ, είχε πλατύ πρόσωπο, σκούρα μάτια και αρκετά πυκνό μούσι, ενώ τα μαλλιά του ήταν κοντά και σγουρά και το δέρμα του αρκετά σκούρο.
Ο Νιβ, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, χρησιμοποίησε τεχνικές της εγκληματικής ανθρωπολογίας, πληροφορίες από τη Βίβλο και εξέτασε με μεγάλη λεπτομέρεια τα δείγματα των κρανίων των μελών της σημιτικής φυλής, για να δημιουργήσει αρχικά μια τρισδιάστατη απεικόνιση του κρανίου του και να δουλέψει στις λεπτομέρειες πριν τελικά καταλήξει στη συγκεκριμένη απεικόνιση του Ιησού Χριστού.
Ο Τάσος Δούσης ταξίδεψε στην Ιορδανία, με την εκπομπή του Οpen «Εικόνες» και επισκέφθηκε το σημείο όπου βαπτίστηκε ο Χριστός, στη Βηθανία.
Ειδικότερα, ο παρουσιαστής βρέθηκε στο σημείο όπου βαπτίστηκε ο Χριστός από τον Ιωάννη, ένα σημείο από όπου περνά ο Ιορδάνης ποταμός, αν και η κλιματική αλλαγή έχει ξεράνει μεγάλο μέρος αυτού.
Όπως φαίνεται στο βίντεο, στο σημείο έχει επιτραπεί να χτιστούν εκκλησίες όλων των δογμάτων.