Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Self test γλειφιτζούρια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αυστρίας

07:42
Νίκη Μουλά

Self test γλειφιτζούρια εφαρμόζονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Αυστρία, προκειμένου να εξετάζονται τα μικρά παιδιά για κορονοϊό.

Ένα απλό γλειφιτζούρι που το κρατάει το παιδί στο στόμα για 90 δευτερόλεπτα είναι ο τρόπος που χρησιμοποιείται σε ορισμένους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αυστρίας για να εξετάζονται τα μικρά παιδιά εάν είναι θετικά στον κορονοϊό, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωσή του.

Advertisement

 

Ειδικότερα, σε ένα νηπιαγωγείο της Βιέννης, τα μικρά συμμετέχουν σε αυτό το ανώδυνο πείραμα, το οποίο έχει άμεσα αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά.

Advertisement

 

Advertisement

Για να αποτραπεί η αύξηση των κρουσμάτων ανάμεσα στα νήπια, που δεν εμβολιάζονται, ένα αυστριακό εργαστήριο στο νοσοκομείο Κάιζερ-Φραντς-Γιόζεφ της Βιέννης είχε την ιδέα να αναπτύξει αυτήν τη νέα τεχνική. Μάλιστα, το ίδιο εργαστήριο είχε προτείνει, την προηγούμενη χρονιά, ένα τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με γαργάρες, μέθοδος πολύ διαδεδομένη σήμερα στην Αυστρία.

 

Self test γλειφιτζούρια πιλοτικά σε πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς

 

Advertisement

Προς το παρόν γίνεται μια μελέτη σε πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε παιδιά 1-6 ετών, για να καθοριστεί κατά πόσο είναι αξιόπιστη η νέα μέθοδος, σύμφωνα με εκπρόσωπο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περιφέρεια του Μπούργκνλαντ, μία ώρα μακριά από την αυστριακή πρωτεύουσα, έχει ήδη παραγγείλει 35.000 τεστ.

 

Advertisement

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρότερος στα παιδιά, η παραλλαγή που κυκλοφορεί σήμερα στην Αυστρία πλήττει εξίσου μικρούς και μεγάλους, σύμφωνα με τους ειδικούς, γι’ αυτό στόχος είναι να εντοπίζονται οι μολύνσεις μέσω μίας εναλλακτικής μεθόδου, αντί για τη λήψη δειγμάτων από τη μύτη και τον λαιμό.

 

Οι αρχές ενημέρωσαν τους γονείς μέσω επιστολών ότι αυτά τα τεστ θα δίνονται τρεις φορές την εβδομάδα στα μικρά παιδιά και οι αντιδράσεις ήταν σε γενικές γραμμές θετικές.

 

«Είναι λογικό να έχουμε πιο αυστηρούς ελέγχους στον τομέα της Παιδείας», υπογράμμισε ο Ντόμινικ Κρότσεκ, ο μπαμπάς ενός τρίχρονου αγοριού και πρόσθεσε «δεν υπάρχει πρόβλημα: το κάναμε και σήμερα και λειτούργησε καλά» ελαφρώς απογοητευμένος επειδή τα γλειφιτζούρια μοιάζουν με «χοντρή μπατονέτα», αντί για καραμέλες με δελεαστικά χρώματα.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι ονειρεύονται δωρεάν γλυκά, καλό θα είναι να το ξεχάσουν, γιατί τα self test γλειφιτζούρια δεν έχουν ζάχαρη και είναι εντελώς άγευστα.

TAGS:
Advertisement