Προδοσία του Ιούδα: Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, τα αργύρια, σημαίνουν «αργυρά νομίσματα». Η χρήση τους ήταν για εμπορικές συναλλαγές. Μάλιστα, αυτό συνέβαινε κατά τη χρονική περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την προέλευση από τα συγκεκριμένα νομίσματα, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκδοχές.
Η πρώτη εκδοχή θέλει τα αργύρια να ήταν “τυριανά σέκελς” (νομίσματα της Τύρου), με την επιστημονική κοινότητα να κλίνει προς αυτή τη θεωρία. Η δεύτερη λέει πως τα νομίσματα ήταν “στρατήρες” της Αντιόχειας, η τρίτη “τετράδραχμα” των Πτολεμαίων και η τέταρτη “αθηναϊκά τετράδραχμα”.
Λαμβάνουμε υπόψιν την πρώτη εκδοχή, που είναι και η πιο πιθανή, ότι τα 30 αργύρια ήταν “τυριανά σέκελς”. Ωστόσο, στην επιστημονική κοινότητα οι απόψεις διίστανται ξανά για την αξία που θα είχαν σήμερα αυτά τα νομίσματα, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.
Οι εκτιμήσεις λένε πως η σημερινή αξία ενός “τυριανού σέκελ” (που ισούται με τέσσερις δραχμές), λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, καθώς και την περιεκτικότητα σε άργυρο, κυμαίνεται από 300 έως και 500 ευρώ. Επομένως, τα 30 αργύρια ισούνται με το σημερινό ποσό των 9.000 έως 15.000 ευρώ