Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες της Μόσχας με την Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.
«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, μου λένε οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας», είπε ο Πούτιν σε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».
Ο Πούτιν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά είπε στις τηλεοπτικές δηλώσεις ότι θα αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες με τον Λουκασένκο, όπως αναφέρει το Reuters.
Σε συνάντηση του Κρεμλίνου με τον Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν τη ρωσική ανάπτυξη και ότι η Ρωσία θα καταλήξει ισχυρότερη.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι ουκρανικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται σχεδόν καθημερινά.
«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, μου λένε οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας», δήλωσε ο Πούτιν. «Θα τα συζητήσω όλα αυτά αργότερα».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκαν στην Τουρκία την Πέμπτη στις συνομιλίες υψηλότερου επιπέδου από την έναρξη της σύγκρουσης. Δεν έγινε καμία ανακάλυψη.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχει εκτοπίσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει φόβους για ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Πράκτορες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει εκπλαγεί από τη δύναμη της ουκρανικής αντίστασης και από τη σοβαρότητα των οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι αλλάζει πορεία.
Ο Λουκασένκο είπε στον Πούτιν ότι και οι δύο προέρχονταν από σοβιετικές γενιές που είχαν υποστεί κυρώσεις και ότι η Σοβιετική Ένωση είχε αναπτυχθεί καλά.
«Έχεις δίκιο», είπε ο Πούτιν. «Η Σοβιετική Ένωση ζούσε όλη την ώρα υπό κυρώσεις, αλλά αναπτύχθηκε και έκανε κολοσσιαία επιτεύγματα».
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα τερματιστεί όταν η Δύση αναλάβει δράση σχετικά με τις επανειλημμένες ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με τη δολοφονία αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
«Πρέπει να βρούμε λύση σε αυτά τα δύο ερωτήματα. Η Ρωσία διατύπωσε συγκεκριμένα αιτήματα προς την Ουκρανία για επίλυση αυτών των ζητημάτων». δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς μπορεί να τερματιστεί η κρίση, ο Πεσκόφ ανέφερε τη θέση της Ρωσίας και ανέφερε ότι πιστεύει ότι η Ουκρανία συζητά τα αιτήματα της Μόσχας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ας ελπίσουμε. Αυτό πρέπει να γίνει. Τότε όλα θα τελειώσουν».
Ρώσοι αξιωματούχοι δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «εισβολή» και αναφέρουν ότι τα δυτικά ΜΜΕ δεν έχουν αναφέρει αυτό που θεωρούν ως «γενοκτονία» των ρωσόφωνων ανθρώπων στην ανατολική Ουκρανία. Η Δύση έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτές τις ανησυχίες.
Ο Πούτιν αναφέρει ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ρωσική ασφάλεια μετά τη διεύρυνση της ένταξης των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας και την υποστήριξη φιλοδυτικών ηγετών στο Κίεβο.
Η Ουκρανία αναφέρει ότι αγωνίζεται για την ύπαρξή της, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι και Ασιάτες σύμμαχοί τους έχουν καταδικάσει τη ρωσική εισβολή. Η Κίνα ζήτησε ηρεμία.