Είκοσι δύο άνθρωποι – μεταξύ των οποίων τρία παιδιά – φέρεται να σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Σούμι της Ουκρανίας. Ο περιφερειακός κυβερνήτης της πόλης, Dmytro Zhyvytskyi, είπε στο BBC ότι η Ρωσία βομβάρδισε μια κατοικημένη περιοχή στα βορειοανατολικά της πόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατηγορώντας τους για «μαζική δολοφονία».
«Τρεις βόμβες σε ένα βράδυ… Ήταν μια τρομερή νύχτα» είπε στο BBC Ukrainian.
Εννέα άτομα σε ένα μόνο σπίτι φέρεται να σκοτώθηκαν, έξι σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και περίπου 20 ακόμη μερικώς.
Δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τις ζημιές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε ότι στοχοποιήθηκαν μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός σιδηροδρομικού σταθμού, ενός κτιρίου εκτελεστικής επιτροπής και τοπικών πολυκαταστημάτων.
Ο Zhyvytskyi είπε ότι η πόλη είναι χωρίς ρεύμα και νερό.
Ουκρανία: Συνεχίζεται η εκκένωση της πόλης Σούμι – 5.000 άνθρωποι έφυγαν χθες με λεωφορεία
Περίπου 5.000 άνθρωποι έφυγαν με λεωφορεία από τη βορειοανατολική πόλη την Τρίτη, αφού η Μόσχα και το Κίεβο συμφώνησαν για τον διάδρομο διαφυγής των αμάχων.
Ο Zhyvytskyy είπε ότι περίπου 1.000 αυτοκίνητα μπόρεσαν επίσης να φύγουν, προχωρώντας προς την πόλη Πολτάβα.
Η επιτυχής εκκένωση έρχεται μέρες αφότου οι δημοσιογράφοι των New York Times είδαν ρωσικό χτύπημα όλμου στην πόλη Ιρπίν, που σκότωσε τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων μια μητέρα, ο έφηβος γιος και η οκτάχρονη κόρη της, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το Κίεβο.
Αντίστροφη μέτρηση για τη ρωσική εισβολή στο Κίεβο
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει να κυκλώνουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας ενώ στο Κίεβο εδώ και μέρες προετοιμάζονται για να «υποδεχθούν» τους Ρώσους στρατιώτες.
Η πόλη του Κιέβου έχει οχυρωθεί, στρατιώτες βρίσκονται σε καίρια σημεία ενώ ο κόσμος έχει εξοπλιστεί με όπλα και βόμβες μολότοφ προκειμένου να αποκρούσει μία πιθανή επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων.
Χθες, σήμανε συναγερμός, όταν κορυφαίο αμερικάνικο στρατιωτικό thinktank, του Ινστιτούτου Πολεμικών Μελετών, προέβλεψε ότι τη χθεσινή νύχτα θα γινόταν το μεγάλο χτύπημα στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Οι εικόνες που κατέγραψε ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης, αποτυπώνουν το κλίμα του πολεμικού πυρετού και της τελικής σύγκρουσης, που όλοι νιώθουν πως είναι πια πολύ κοντά…
Το ύψος ενός εκ των οχυρών που έχουν χτιστεί ξεπερνά τα δύο μέτρα και έχει ένα άνοιγμα, ώστε οι στρατιώτες που θα το επανδρώσουν να μπορούν να πυροβολούν τους Ρώσους που θα επιχειρήσουν να εισβάλουν στην πόλη του Κιέβου. Όλοι είναι έτοιμοι για τη μεγάλη μάχη.
Το ρωσικό σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου δείχνει ότι πλησιάζει η ώρα μηδέν.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του MEGA στο Κίεβο, στον ουκρανικό στρατό έχουν την αίσθηση ότι οι Ρώσοι δεν έχουν ούτε τη δυνατότητα, ούτε τη δύναμη πυρός, αλλά ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό για να πραγματοποιήσουν μια κατά μέτωπο επίθεση στο Κίεβο αυτή τη στιγμή.
Ουσιαστικά, θεωρούν πως έχουν προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλες φθορές τόσο στα οχήματα, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό του ρωσικού στρατού, ούτε ώστε να καταφέρουν να αποτρέψουν μια τέτοια προσπάθεια.
6χρονη έχασε τη ζωή της από αφυδάτωση
Η 6χρονη Τάνια εντοπίστηκε από συνεργεία διάσωσης μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού της. Νεκρή, όχι από κάποιο χτύπημα λόγω του βομβαρδισμού, αλλά από αφυδάτωση. Δεν είναι γνωστό πόσες ώρες ή μέρες πάλεψε για τη ζωή της. Ο δήμαρχος της πόλης, Vadim Boychenko, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για το τραγικό συμβάν.
Στον θάνατο της 6χρονης αναφέρθηκε χθες σε ομιλία του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιο συμβάν είχε να γίνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Στη Μαριούπολη, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, μάλλον έπειτα από την εισβολή των ναζί, ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση. Ακούστε με σήμερα, αγαπητοί εταίροι. Ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση. Το 2022», ανέφερε ο Ζελένσκι.
Ανησυχία στο Τσερνόμπιλ
Να θυμίσουμε πως η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία το 1986.
Ο ΔΟΑΕ χρησιμοποιεί τον όρο «εγγυήσεις» όταν αναφέρεται σε τεχνικά μέτρα που εφαρμόζονται όσον αφορά την πυρηνική δραστηριότητα, με σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με τον έγκαιρο εντοπισμό καταχρηστικής εκμετάλλευσης των πυρηνικών υλικών.
Χιλιάδες θύματα
Επισήμως, 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη το 1986. Όμως, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.