plirosan-oi-goneis-soy-gia-na-i-aparadekti-antidrasi-antra-stin-anakoinosi-gynaikas-oti-einai-egkyos-245002
22:12

“Πλήρωσαν οι γονείς σου για να…”: Η απαράδεκτη αντίδραση άντρα στην ανακοίνωσή γυναίκας ότι είναι έγκυος

22:12
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Μια γυναίκα αποκάλυψε τη σοκαριστική αντίδραση ενός άνδρα συναδέλφου της, αφού ανακοίνωσε ότι είναι έγκυος και σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media.

Σε ένα viral βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok, η χρήστης Martha Rosey (@martharoseyy) τόνισε τις δυσκολίες του να εργάζεσαι ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο τομέα, όταν περιέγραψε την αντίδραση του συναδέλφου της στην εγκυμοσύνη της.

Advertisement

«Είπα σε όλους στη δουλειά σήμερα ότι είμαι έγκυος. Εργάζομαι σε έναν κλάδο ανδροκρατούμενο ως μηχανικός και στο εργαστήριό μας υπάρχουν κυρίως άντρες. Πριν καν σκεφτώ να μείνω έγκυος είχε συμβεί αυτό», είπε η Rosey ξεκινώντας το βίντεό της, το οποίο έκτοτε έχει προβληθεί περισσότερες από δύο εκατομμύρια φορές.

«Υπάρχει αυτός ο τύπος, ο οποίος μία μέρα μου μιλούσε. Εργάζομαι σε έναν χώρο μόνη μου και ήρθε και είπε: “Πλήρωσαν οι γονείς σου τις σπουδές σου στο πανεπιστήμιο;”. Εγώ απάντησα αρνητικά και συνέχισε: “Είχαν κάνει οικονομίες και σε βοήθησαν;”, “όχι” του απάντησα και τότε με ρώτησε: “Μα καλά, πώς πλήρωσες το κολέγιο;”».

Advertisement

Η κοπέλα τού εξήγησε πως πήρε υποτροφίες και οικονομική βοήθεια από τράπεζες, την οποία ξεχρεώνει ακόμα. «Εκείνος, ωστόσο, δεν πτοήθηκε και συνέχισε προτείνοντάς μου να ανοίξω έναν συνταξιοδοτικό λογαριασμό, επειδή αν ήθελα να κάνω παιδιά θα έπρεπε ήδη να έχω αποταμιεύσεις. Δεν καταλάβαινα γιατί μου τα έλεγε όλα αυτά και για να σταματήσω την κουβέντα του είπα πως δεν θα κάνω παιδιά. Αυτό δεν ήταν η επιθυμία μου, ήταν απλώς ένας τρόπος για να μην του δώσω λαβή για περαιτέρω συζήτηση», συνέχισε στο video η νεαρή, αποκαλύπτοντας την ειρωνεία του, όταν ανακοίνωσε την εγκυμοσύνη της.

Advertisement

«Σήμερα, όταν είπα πως είμαι έγκυος, με κοίταξε με ύφος και μου είπε ειρωνικά: “Φαίνεται το πόσο δεν θέλεις παιδιά”», ανακάλεσε στη μνήμη της η TikToker και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος συνάδελφός της της πρότεινε να γυρίσει πίσω στο κολλέγιο και να βρει μία άλλη, «αληθινή» δουλειά, παρά το ότι εκείνη δουλεύει ήδη ως μηχανικός.

@martharoseyy Also told me i need to go back to school to get a real job (im an engineer) #workdrama #pregnant #workplaceproblems ♬ original sound – Martha Rosey

Χιλιάδες άτομα που είδαν το video της σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν για την αντίδραση του συναδέλφου της Rosey στην ανακοίνωση της εγκυμοσύνης της και διερωτήθηκαν πώς μπορεί να επιτρέπεται μια τέτοια συζήτηση σε ένα εργασιακό περιβάλλον.

Advertisement

Η ίδια διευκρίνισε στην ενότητα των σχολίων ότι ήταν «πολύ σοκαρισμένη για να απαντήσει» στον άνδρα, ενώ την ίδια ώρα πολλοί την προέτρεψαν να υποβάλει καταγγελία στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της.

«Το θράσος που είχε να κάνει τέτοιες ερωτήσεις εξ αρχής είναι ανήκουστο» σχολίασε ένας TikToker. Ένας άλλος χρήστης αναρωτήθηκε με ποιο δικαίωμα και από ποια ανάγκη ορμόμενος ο άντρας ρώτησε τη γυναίκα για τα οικονομικά της και για τις σπουδές της: «Όπως και να ‘χει, πώς τον αφορά το πώς πληρώθηκε το κολέγιο;».

Ένα τρίτο άτομο σχολίασε: «Είναι σκόπιμα αγενής ή απλά δεν είναι συναισθηματικά έξυπνος; Δούλευα κι εγώ μόνη μου σε ένα εργαστήριο με αρκετούς άντρες και συνάντησα και τις δύο περιπτώσεις».

Το viral βίντεο της Rosey έδωσε την ευκαιρία σε άλλες γυναίκες να ανοιχτούν για τις αρνητικές εμπειρίες τους από την εργασία τους σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο.

Advertisement

«Το παλιό μου αφεντικό, μηχανικός, αναφερόταν στην εγκυμοσύνη μου ως “δική μου κατάσταση” καθ’ όλη τη διάρκειά της. Το να είσαι γυναίκα στον χώρο του STEM είναι ωραίο», σχολίασε σαρκαστικά μία χρήστης.

«Ένας άνδρας συνάδελφος μού είπε ότι είμαι πολύ νέα και ανεύθυνη και ότι θα έπρεπε να μετακομίσω στους γονείς μου για να μεγαλώσουν το μωρό μου», αποκάλυψε μια άλλη γυναίκα.

«Όταν έλεγα στους συναδέλφους μου για την εγκυμοσύνη μου, ένας από τους άνδρες συναδέλφους με ρώτησε αν το μωρό το ήθελα και αν έμεινα έγκυος κατά λάθος», είπε ένα ακόμη άτομο, επιβεβαιώνοντας πως οι περιπτώσεις αγενών ανθρώπων, οι οποίοι θεωρούν δικαίωμά τους να σχολιάζουν το σώμα και τις επιλογές μίας γυναίκας, παραμένουν πολλές σε αριθμό και στους χώρους εργασίας.