Περισσότεροι από 25 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από μονοξείδιο του άνθρακα κατά τη διάρκεια ενός δείπνου σε μια σκηνή σε κάμπινγκ στην κεντρική Ελβετία, όπως γνωστοποίησε σήμερα η τοπική αστυνομία.
Το περιστατικό συνέβη το βράδυ του Σαββάτου, όταν πολλοί καλεσμένοι σε μια ιδιωτική γιορτή στο Γκίσβιλ, στο καντόνι Όμπβαλντ, ήρθαν σε επαφή με το επικίνδυνο αέριο. Η γιορτή, στην οποία συμμετείχαν 35 άτομα, πραγματοποιήθηκε σε μια μεγάλη θολωτή σκηνή. Γύρω στις 22:30 τοπική ώρα, αρκετοί από τους συμμετέχοντες άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους, ενώ άλλοι παρουσίασαν έντονη δυσφορία. Η άμεση αντίδραση των παρευρισκομένων ήταν να βγουν έξω στον καθαρό αέρα για να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα.
Συνολικά 26 άτομα φέρονται να δηλητηριάστηκαν από το μονοξείδιο του άνθρακα, με τους 17 από αυτούς να χρειάζονται νοσηλεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Η αστυνομία του καντονιού Όμπβαλντ ανέφερε ότι οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως υπήρξε συσσώρευση του αερίου στη σκηνή, γεγονός που προκάλεσε τη δηλητηρίαση των παρευρισκομένων. Οι αρχές προχωρούν σε έρευνα για τα αίτια του περιστατικού, συνεργαζόμενες με το Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο της Ζυρίχης, προκειμένου να εξακριβώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγική αυτή περίπτωση.
Πολλές φορές μας έχει συμβεί να ξαναζεσταίνουμε ένα γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων το οποίο είτε δεν είχαμε ολοκληρώσει είτε απλά το είχαμε αφήσει στο ψυγείο για κάποια άλλη στιγμή.
Ειδικός διαιτολόγος ανέφερε πως κάποιες συγκεκριμένες τροφές δεν θα έπρεπε να ξαναζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων μιας υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι να εμφανιστούν θανατηφόρα βακτήρια.
Οι κίνδυνοι από την αναθέρμανση του φαγητού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βλάβη των νεφρών. Η διαιτολόγος Harini Bala μοιράστηκε στο TikTok τις τρεις τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε να ξαναβάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο φούρνο.
Η Bala εξηγεί ότι αυτό οφείλεται στο ότι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται οξαλικό οξύ, το οποίο είναι καλό να τρώγεται όταν είναι ωμό, αλλά αν το ξαναζεστάνετε, το οξαλικό οξύ μπορεί να γίνει «επικίνδυνο».
«Εάν τρώτε πολύ ξαναζεσταμένο σπανάκι και προσλαμβάνετε το οξαλικό οξύ σε υψηλές δόσεις, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Περιέχει επίσης νιτρικά άλατα και αυτά θα μετατραπούν σε νιτρώδη όταν ξαναζεσταθεί κάτι που δεν πρέπει να συμβεί».
Δεν είναι ένα τρόφιμο, αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξαναζεσταίνουν το τσάι τους. Σύμφωνα με την Bala, αν το ξαναζεστάνετε, «κάθε είδους αδρανή βακτήρια μπορούν να ενεργοποιηθούν».
Σύμφωνα με την ειδικό, το μαγειρεμένο ρύζι περιέχει Bacillus cereus, το οποίο είναι ένα βακτήριο που συνήθως βρίσκεται στα λαχανικά και τα σπόρια και το οποίο είναι ανθεκτικό στη θερμότητα.
Το Bacillus cereus είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο το οποίο έχει την δυνατότητα να σε αρρωστήσει, αρκετά βαριά, σχεδόν με συμπτώματα μιας ίωσης.
Ωστόσο η ίδια ανέφερε: «Μπορεί να ξαναζεσταθεί, αν το αποθηκεύετε μέσα σε δύο ώρες μετά το μαγείρεμά του στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο.
«Αλλά αν μαγειρεύετε το ρύζι σας το πρωί το αφήνετε έξω και το αποθηκεύετε στο ψυγείο το βράδυ για να το φάτε την επόμενη μέρα, υπάρχει τεράστια πιθανότητα να σχηματιστεί Bacillus cereus σε αυτό».