Advertisement
ΚΟΣΜΟΣ

Πιάσε με αν μπορείς: Ο απατεώνας που έγινε πλούσιος “πιλότος” με πλαστά έγγραφα και υποδύθηκε ο Ντι Κάπριο

19:30
Newsroom

Ταξίδια με πλαστά έγγραφα: Μια περσόνα του κινηματογράφου ακροβατεί, με λεπτές ισορροπίες. Ισορροπεί ανάμεσα στην κωμωδία και το δράμα. Βρίσκεται μεταξύ της απόλυτης απάτης και της βαθιάς ανάγκης για τον πατρικό θαυμασμό και την αναγνώριση.

Ταξίδια με πλαστά έγγραφα: Η ιστορία του Frank Abagnale

Ο Frank Abagnale Jr. συντάραξε την αμερικανική κοινή γνώμη των Η.Π.Α. αλλά και τις αστυνομικές αρχές. Το έκανε όταν επί 6 ολόκληρα χρόνια κατάφερνε με περίσσια μαεστρία να κλέβει τεράστια χρηματικά ποσά από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη. Το έκανε μέσω πλαστών επιταγών. Εκείνες τις έφτιαχνε μόνος του στο μπάνιο του ή στα δωμάτια των υπερπολυτελών ξενοδοχείων όπου διέμενε. Έπειτα υποδυόταν τον επαγγελματία κάθε λογής ειδικότητας. Γινόταν πιλότος, ενώ μέχρι τότε δεν είχε μπει καν σε αεροσκάφος. Γινόταν χειρουργός χωρίς πτυχίο ιατρικής. Γινόταν δικηγόρος, δίχως να έχει την παραμικρή ιδέα από νομικά.

Advertisement

Η απίστευτη ιστορία του αγοριού που σε ηλικία μόλις 15 ετών κατάφερε να βάλει σε εφαρμογή μία από τις μεγαλύτερες και ευφυέστερες απάτες των τελευταίων 50 χρόνων. Αυτή έγινε τελικά ταινία («Catch me if you can») σε σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρισκόταν ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο. Αυτός μετέφερε στη μεγάλη οθόνη όλη την κωμικοτραγική ύπαρξη του ανθρώπου που άρχισε την «καριέρα» του ως ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες που είδε ποτέ η Αμερική. Έκλεψε απλά την πιστωτική κάρτα του πατέρα του. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή. Σταδιακα ξεκίνησε να υπογράφει ακάλυπτες επιταγές στον δικό του τραπεζικό λογαριασμό. Άνοιγε καινούργιους λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες. Σκοπός ήταν να του παρέχουν μετρητά. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 40.000 δολάρια. Ένα τεράστιο ποσό για τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Ταξίδια με πλαστά έγγραφα: Το τρέιλερ της ταινίας «Catch me if you can»

Advertisement

Μεγάλο όνειρο του Abangale ήταν να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Γι’αυτό υποδύθηκε τον πιλότο της θρυλικής αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Pan Am. Αρχικά, πήρε τηλέφωνο στα κεντρικά της εταιρίας. Είπε ότι ήταν πιλότος και ότι είχε χάσει την στολή του σε κάποιο ξενοδοχείο. Αφού η Pan Am του έστειλε καινούργια στολή ο Frank πλαστογράφησε την ταυτότητα πιλότου, απλά κολλώντας πάνω στην αληθινή ταυτότητα του αυτοκόλλητο της εταιρείας από αεροπλάνα μινιατούρες που κυκλοφορούσαν στην αγορά. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να ταξιδέψει σε περισσότερες από 250 πτήσεις και επισκέφτηκε συνολικά 26 χώρες έχοντας καλυμμένα όλα τα έξοδα σίτισης και στέγασης.

Advertisement

Μέσα στα επόμενα χρόνια το FBI τον είχε ήδη βάλει στο μάτι. Αφού απέφυγε την σύλληψη στο αεροδρόμιο της Νέας Ορλεάνης, αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα και να «μεταμορφωθεί» σε επόπτης ασκούμενων γιατρών σε κάποιο νοσοκομείο της Τζόρτζια, αλλάζοντας και το όνομα του σε Φρανκ Ουίλιαμς. Αντιλαμβανόμενος, όμως, ότι με τη νέα του ασχολία έθετε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές τα παράτησε σύντομα και άρχισε να παριστάνει τον δικηγόρο. Ο ίδιος αργότερα θα πει ότι αυτό ήταν το πιο εύκολο επάγγελμα που χρειάστηκε να κάνει ποτέ.

Πλαστογράφηση εγγράφων και φυλάκισηη

Μέχρι το 1969 ο Αbangale είχε πλαστογραφήσει έγγραφα σε 12 χώρες και είχε κόψει πλαστές επιταγές συνολικού ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πράκτορας του FBI Τζο Σία (τον οποίο στην ταινία υποδύεται υπέροχα ο Τομ Χανκς) ήταν εκείνος που τελικά κατάφερε να τον εντοπίσει στο Μονπελιέ της Γαλλίας σε συνεργασία με μία αεροσυνοδό της Air France με την οποία ο Frank είχε παλαιότερα σχέση. Μετά τη σύντομη δίκη του, μεταφέρθηκε σε φυλακές της Γαλλίας και αργότερα εκδόθηκε στη Σουηδία όπου φυλακίστηκε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όταν το διαβατήριο του έληξε 6 μήνες μετά ο Abangale εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κατάφερε και πάλι να εξεταπατήσει τις αρχές προσποιούμενος αυτή την φορά τον πράκτορα του FBI.

Τελικά καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών για υποθέσεις πλαστογράφησης και υπεξαίρεσης αλλά αφαίθηκε ελεύθερος μόλις 5 χρόνια μετά με τον όρο να βοηθάει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες στη σύλληψη απατεώνων. Το 1980 έγραψε το βιβλίο «Πιάσε με αν μπορείς» στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Σπίλμπεργκ. Εμφανίστηκε σε πολλά τηλεοπτικά σόου και μέχρι σήμερα εργάζεται στο FBI πραγματοποιώντας διαλέξεις στους νεαρούς πράκτορες.

Advertisement

Ταξίδια με πλαστά έγγραφα: Ένα βίντεο για την ζωή του αληθινού Frank Abagnale

TAGS:
Advertisement