Η μικρή πόλη Λόσοβα, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, υφίσταται βομβαρδισμό με πυραύλους από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν αξιωματούχοι.
3 rockets hit at a large UAF supply hub in #Lozova in the #Kharkiv region
The crossing of railway tracks made this area a major transshipment base for the supply of Ukrainian troops in the #Donbass pic.twitter.com/HtcKl79KE3
Advertisement
— Freedom Truth Honor (@FreedomHonor666) April 6, 2022
Advertisement
Έφυγαν 10.000 κάτοικοι
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες, σύμφωνα με ανάρτηση του δημάρχου Σερχίι Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram.
Δεν είναι σαφές ποιοι ακριβώς είναι οι στόχοι του βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού.
Πριν τρεις ημέρες, ο δήμαρχος παρότρυνε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη περίπου 55.000 κατοίκων. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, έφυγαν περίπου 10.000 τις προηγούμενες 48 ώρες.
Ανησυχία λόγω των εξελίξεων
Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, ιδίως τα πρώην κομμουνιστικά που έχουν εμπειρία ρωσικών εισβολών και κατοχής, παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να αποτελούν τους επόμενους στόχους του Κρεμλίνου. Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αισθανθεί ότι επωφελήθηκε από την εισβολή, κατακτώντας νέα εδάφη, πολιτικές υποχωρήσεις ή άλλα πλεονεκτήματα, ίσως τελικά επιχειρήσει το ίδιο απέναντι και σε άλλους γείτονές του, σημειώνουν αξιωματούχοι.
Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί εμπλέκονται σε μια ευρύτερη μάχη, εκ μέρους ολόκληρης της Ευρώπης, δηλώνουν ηγέτες του ΝΑΤΟ.
«Ελπίζω ότι θα αποδειχθούν σκληροί σαν ατσάλι. Υποστηρίζω τη μέγιστη στρατιωτική βοήθεια και τις μέγιστες κυρώσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Λετονός υπουργός άμυνας, Άρτις Πάμπριξ. «Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο και οι εγκληματίες πρέπει να δικαστούν».
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν επιχειρούν να πιέσουν την Ουκρανία να συνάψει συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, και του ουκρανού ομολόγου του, Ντμίτρο Κουλέμπα. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου διατηρούν επίσης «σχεδόν καθημερινή επικοινωνία» με την ομάδα του Κουλέμπα για το ίδιο ζήτημα.
Οι Ουκρανοί έχουν τη δική τους δύναμη, υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα επικαλούμενη τις επικρίσεις του Ζελένσκι προς τους δυτικούς ηγέτες που κατά τη γνώμη του δεν υποστηρίζουν αρκετά τη χώρα του. Σε περίπτωση που αποκάλυπτε κάποια προσπάθεια πίεσής του εκ μέρους της Δύσης για την αποδοχή κάποιου συμβιβασμού, η απόπειρα αυτή εντέλει θα γυρνούσε μπούμερανγκ. Και με τους Ουκρανούς να είναι εκείνοι που πολεμούν, επισημαίνει η Washington Post, οι αντιστάσεις τους είναι υψηλότερες από εκείνες άλλων, πιο αδύναμων κρατών.