Αποκλεισμένοι στις Μαλδίβες: Δύο νεόνυμφοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το μήνα του μέλιτος σε ένα εξωτικό μέρος. Εκείνο δεν ήταν άλλο από τις εξωτικές Μαλδίβες. Το ζευγάρι μπορεί να αποκλείστηκε σε ένα παράδεισο επί γης. Ωστόσο, δεν ήταν όλα τέλεια. Παρόλο που διέμενε σε θέρετρο πέντε αστέρων.
Η Ολίβια και ο Ραούλ Ντε Φρέιτας, ξεκίνησαν για το εξαήμερο γαμήλιο ταξίδι τους την Κυριακή, 22 Μαρτίου. Δύο βδομάδες αργότερα, εξακολουθούν να μένουν αποκλεισμένοι στον κατά τα άλλα μαγευτικό προορισμό. Το ζευγάρι αποκλείστηκε στο τουριστικό θέρετρο που είχε κλείσει για πολύ λιγότερες ημέρες. Αν και έλαβε μια σημαντική έκπτωση λόγω των συνθηκών, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να ξοδεύει μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών του.
Είναι πολίτες της Νότιας Αφρικής. Οι δυο τους έλαβαν επανειλημμένως διαβεβαιώσεις πως μπορούσαν να προχωρήσουν κανονικά με το ταξιδιωτικό πρόγραμμά τους. Παρά τις δικές τους ανησυχίες για τους περιορισμούς που εφάρμοζαν αρκετές χώρες, η μία μετά την άλλη, εξαιτίας του νέου κορωνοϊού Sars-CoV-2.
Σύμφωνα μάλιστα με τους New York Times, ο ταξιδιωτικός πράκτορας των νεόνυμφων τους καθησύχαζε ότι μπορούσαν να απολαύσουν την διαμονή τους. Αυτό, προσθέτοντας πως, ανεξαρτήτως αλλαγής πολιτικής στις πτήσεις, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Νότια Αφρική.
Οι Μαλδίβες, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στον Ινδικό Ωκεανό είναι από τους δημοφιλείς προορισμούς για νεόνυμφους. Ένας λόγος είναι ότι διαθέτει λευκές παραλίες με ψιλή άμμο και πολυτελή ξενοδοχεία. Οι Ντε Φρέιτας τώρα απολαμβάνουν το τοπίο σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα. «Όλοι λένε ότι θέλουν να ξεμείνουν σε ένα τροπικό νησί. Αυτό συμβαίνει μέχρι να κολλήσουν στην πραγματικότητα», λέει η 27χρονη Ολίβια, μιλώντας στους NYT. «Ακούγεται καλό. Επειδή ξέρεις ότι μπορείς να φύγεις».
Την Τετάρτη, 25 Μαρτίου, ελάχιστες ημέρες μετά την άφιξή τους, οι δύο νέοι ενημερώθηκαν ότι τα αεροδρόμια της Νότιας Αφρικής θα έκλειναν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Εκ των πραγμάτων ήξεραν πως ήταν αδύνατον να επιστρέψουν εγκαίρως. Έπρεπε πρώτα να κανονίσουν για ένα ταξίδι 90 λεπτών με πλοιάριο μέχρι το πλησιέστερο αεροδρόμιο.
Στη συνέχεια θα έπρεπε να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο για μία πεντάωρη πτήση έως την Ντόχα του Κατάρ και να περιμένουν τουλάχιστον τρεις ώρες για την δεύτερη, 9ωρη πτήση έως το Γιοχάνεσμπουργκ. Και όλα αυτά ενώ ήταν εντελώς απροετοίμαστοι για αυτή την εξέλιξη και τα δρομολόγια δεν θα είχαν την ιδανική ανταπόκριση.
Επικοινώνησαν με το προξενείο της Νότιας Αφρικής στις Μαλδίβες, καθώς και με την πλησιέστερη πρεσβεία στην Σρι Λάνκα, ζητώντας βοήθεια. Ένας εκπρόσωπος τους ενημέρωσε, μέσω WhatsApp ότι ήταν δύο από τους 40 Νοτιοαφρικανούς που είχαν αποκλειστεί στην περιοχή, συμβουλεύοντας τους να μισθώσουν όλοι μαζί ένα τζετ, με κόστος 104.000 δολαρίων. Όμως πολλοί αρνήθηκαν να πληρώσουν το μερίδιό τους που αντιστοιχούσε στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2.600 δολαρίων και τελικά τα σχέδια για αυτό το σενάριο ναυάγησαν.
Την τελευταία εβδομάδα, ο Ραούλ και η Ολίβια ήταν οι μοναδικοί θαμώνες του θερέτρου πέντε αστέρων “Cinnamon Velifushi Maldives”, απολαμβάνοντας την προσοχή του προσωπικού, που διατήρησε την δουλειά του εξαιτίας της παρουσίας τους. Οι κανονισμοί της τοπικής κυβέρνησης επιβάλλουν σε όλους τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών από την ώρα που όλοι οι πελάτες θα αποχωρήσουν. Σύμφωνα με τους Times, όλοι οι υπάλληλοι θα πληρωθούν κανονικά για όλο αυτό το διάστημα, όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση.
Χωρίς άλλους θαμώνες, το προσωπικό εστίασε στους μοναδικούς πελάτες, διοργανώνοντας για χάρη τους ρομαντικά δείπνα στην παραλία, δίνοντας ακόμα και μικρές παραστάσεις για τους αποκλεισμένους νεόνυμφους. Ο Ραούλ συχνά παίζει με το προσωπικό ποδόσφαιρο τα απογεύματα.
«Αρχίσαμε να παίζουμε πολύ πινγκ πονγκ και σνούκερ», λέει η Ολίβια. Κοιμούνται πολύ, κάνουν καταδύσεις και κολυμπούν στην πισίνα. Η Ολίβια Ντε Φρέιτας αναγνωρίζει πώς μέσα στην ατυχία τους, η κατάσταση έχει παραδόξως και τα «καλά» της, τρόπον τινά. «Είναι εξωφρενικό ότι έχουμε όλο αυτόν τον επιπλέον χρόνο», λέει, αν κι η παραμονή εξακολουθεί να κοστίζει σημαντικά στον 28χρονο κρεοπώλη και την 27χρονη δασκάλα.
Το ζευγάρι έλαβε μια γενναιόδωρη έκπτωση για το κατάλυμα του, που κανονικά κοστίζει 750 δολάρια την βραδιά, αλλά για να καλύψουν το κόστος χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις που είχαν για την πρώτη δόση του σπιτιού τους. Την περασμένη Κυριακή, η πρεσβεία τους ειδοποίησε μέσω WhatsApp ότι είχαν μία ώρα να μαζέψουν τα πράγματά τους, να αποχαιρετήσουν το φιλικό προσωπικό και να επιβιβαστούν σε ένα ταχύπλοο με προορισμό ένα άλλο θέρετρο πέντε αστέρων, όπου ήταν συγκεντρωμένοι ακόμα 24 Νοτιοαφρικανοί, επίσης αποκλεισμένοι στις Μαλδίβες.
Η τοπική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αναλάβει ένα μεγάλο μέρος του κόστους διαμονής τους. Αν και η Νότια Αφρική έχει προγραμματίσει άρση του lockdown στις 16 Απριλίου, το χρονοδιάγραμμα ενδέχεται να αλλάξει εξαιτίας των νεότερων δεδομένων για την πανδημία. Μέχρι σήμερα, το ζευγάρι δεν έχει μάθει πότε θα επιστρέψει από τις Μαλδίβες στην πατρίδα του.