oloi-paixame-kaneis-den-anarotithike-o-pragmatikos-logos-poy-ta-playmobil-den-echoyn-mytes-i-agnosti-istoria-120541
22:04

Όλοι παίξαμε, κανείς δεν αναρωτήθηκε: Ο πραγματικός λόγος που τα Playmobil δεν έχουν μύτες, η άγνωστη ιστορία

22:04
Φώτης Γαλανόπουλος

Τα Playmobil ήταν μια επιτυχημένη σειρά παιχνιδιών για περισσότερο από 26 χρόνια και έχουν καταστεί σημαντικός ανταγωνιστής των παιχνιδιών Lego. Τα Playmobil είναι συνήθως ρεαλιστικά και παρουσιάζουν ακριβείς αναπαραστάσεις όπλων, πανοπλιών, κοστουμιών, και εργαλείων από μια άλλη χρονική περίοδο. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η σειρά Playmobil που έχουν θέμα την ζωή στην πόλη, η οποία περιλαμβάνει αυτοκίνητα, γερανούς, τραίνα, πλοία κ.λ.π.

Advertisement

Ο πραγματικός λόγος που τα Playmobil δεν έχουν μύτες

Ο Χανς Μπεκ (Hans Beck, 1929 – 2009) συνήθως ονομάζεται «Ο Πατέρας των Playmobil». Ο Μπεκ ασχολούνταν με την κατασκευή ξύλινων επίπλων αλλά ταυτόχρονα έφτιαχνε μοντέλα αεροπλάνων, ένα προϊόν τα δικαιώματα του οποίου τα έδωσε ο Μπεκ στην εταιρεία Geobra Brandstätter. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Horst Brandstätter του ζήτησε να κατασκευάσει φιγούρες παιχνιδιών για παιδιά.

Advertisement

Ο Μπεκ για τρία χρόνια εργαζόταν για να κάνει αυτό που ζήτησε η Horst Brandstätter. Ο Μπεκ διεξήγαγε έρευνα η οποία του επέτρεψε να αναπτύξει ένα παιχνίδι που δεν θα είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλά παρ’ όλα αυτά ευέλικτο. Τα χέρια των Playmobil είχαν την ικανότητα να κρατούν πράγματα. Το παιχνίδι, με 7,5 εκατοστά ύψος,

θα ταίριαζε στο χέρι ενός παιδιού και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του θα βασίζεται στις ζωγραφιές των παιδιών (μεγάλο κεφάλι, πλατύ χαμόγελο, καθόλου μύτη). “Θα ήθελα να βάλω τις μικρές αυτές φιγούρες στα χέρια τους χωρίς να λέω για το τι ήταν αυτές”, είπε ο Μπεκ. “Τα Playmobil τα δέχθηκαν με τον τρόπο που περίμενα… Δημιούργησαν μικρά σενάρια για αυτά. Δεν θα κουραστούν ποτέ να παίζουν με αυτά”. Οι παλαιότερες φιγούρες αποτελούνταν από ένα κομμάτι για τα χέρια και ένα για τα πόδια. Στις επόμενες φιγούρες τα χέρια μπορούσαν να κουνηθούν.

Advertisement

Τα Playmobil άρχισαν να πουλιούνται παγκοσμίως το 1975. Η Ελληνική εταιρία παιχνιδιών Lyra πήρε το 1976 τα δικαιώματα για την αποκλειστική κατασκευή και εκμετάλλευση για την Ελλάδα των Playmobil, παρήγαγε και αποκλειστικά δική της σειρά με το χαρακτηριστικό ‘NEW’. Το 1996 η Lyra σταμάτησε την παραγωγή των Playmobil.

Γιατί τα Playmobil δεν έχουν μύτη.

Μαζί, δημιουργούν τα Playmobil όπως τα γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα. Τα πλαστικά ανθρωπάκια με τα χαμογελαστά πρόσωπα ήταν σχεδιασμένα ώστε να προσφέρουν «τη μέγιστη δυνατή αξία παιχνιδιού με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα πλαστικού».

Ο Beck έφτιαξε τα ανθρωπάκια σε κλίμακα 1:24, ώστε να χωρούν εύκολα στα παιδικά χεράκια. «Έβαζα τις μικρές φιγούρες στα χέρια τους χωρίς να πω το παραμικρό για το τι ήταν. Και τις δέχονταν αμέσως. Έφτιαχναν μικρές ιστορίες για αυτές. Ποτέ δεν βαριούνταν να παίζουν μαζί τους»,

θα έλεγε χρόνια μετά, σε μία συνέντευξή του ο Beck.

Advertisement

Ο σχεδιαστής παρατηρούσε πολύ τις ζωγραφιές των παιδιών και αντλούσε έμπνευση από αυτές. Όπως στις παιδικές ζωγραφιές,

όπου τα πρόσωπα έχουν συνήθως μάτια και στόμα αλλά όχι μύτη, έτσι και στα Playmobil, λείπουν οι μύτες.

1300 Playmobil αποτυπώνουν ευφάνταστα την Επανάσταση του 1821

Advertisement