Η Μέση Ανατολή είναι σαν ένα καζάνι που βράζει, με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί με αγωνία τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και την πιθανή εισβολή του Ισραήλ. Η αντίδραση του Ιράν προκαλεί φόβο, καθώς υπάρχει η πιθανότητα στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ των χωρών. Με την επέμβαση των ΗΠΑ να αποτελεί ερωτηματικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλωματικές εντάσεις και ίσως σε μια παγκόσμια σύρραξη.
Οι ασφαλέστερες χώρες αν ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος να ξεκινήσει με μια εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη και την εμπλοκή των συμμάχων τους. Στη συνέχεια, άλλες χώρες θα εμπλακούν μέχρι που η κατάσταση θα εκτροχιαστεί. Βάσει του γεωπολιτικού κλίματος αυτή τη στιγμή, το πιθανότερο σενάριο εάν ω μη γένοιτο συμβεί κάτι τέτοιο είναι ότι οι δύο πλευρές θα χωριστούν σε ΗΠΑ-ΕΕ-Χώρες ΝΑΤΟ και η άλλη σε Ρωσία-Κίνα-Βόρεια Κορέα και τους συμμάχους τους.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αλλά είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης, πολλές χώρες θα εμπλακούν στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και οι πολίτες τους δεν θα μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις. Αντίθετα με τους προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους, τα κράτη τώρα έχουν τη δυνατότητα να επιτίθενται σε απομακρυσμένες χώρες λόγω της εξέλιξης στα πολεμικά αεροσκάφη και τη διαστημική τεχνολογία.
Λίγες περιοχές του κόσμου δεν θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις και θα μείνουν ανεπηρέαστες σε περίπτωση Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά υπάρχουν ορισμένες που θεωρούνται πιο ασφαλείς. Συγκεκριμένα, αυτές περιλαμβάνουν τα εξής:
Νησιά Φίτζι
Ακούγεται υπερβολικά καλό για να είναι πραγματικό, αλλά το θετικό με τα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ότι βρίσκονται αρκετά μακριά το ένα από το άλλο και από τα ηπειρωτικά σημεία. Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι απέραντος και αν δεν σε πειράζει το ζεστό κλίμα και η διατροφή που βασίζεται στα ψάρια και τις παραλίες, τότε τα Φίτζι είναι μια καλή και ασφαλής επιλογή για διακοπές.
Η κοντινότερη ηπειρωτική χώρα στα Φίτζι είναι η Αυστραλία, που απέχει 2.735 χιλιόμετρα. Αν και η Αυστραλία θεωρείται ως χώρα που θα εμπλεκόταν ελάχιστα ή καθόλου σε έναν παγκόσμιο πόλεμο, ακόμα και αν ο πόλεμος έφτανε στην Αυστραλία, τα Φίτζι είναι μακριά. Όσον αφορά τα ίδια τα νησιά των Φίτζι, διαθέτουν στρατό 6.000 ατόμων, δεν έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις και λόγω του μικρού τους δυναμικού, δεν θεωρούνται απειλή.
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι τα Φίτζι δεν διαθέτουν φυσικούς πόρους, όπως πετρέλαιο, που θα μπορούσαν να τους κάνουν στόχο επιθέσεων. Οι παραλίες και τα ψάρια δεν αποτελούν αντικείμενο επιθέσεων από μεγάλες δυνάμεις σε πολέμους, οπότε δεν απειλούνται. Αυτό υποδηλώνει ότι οι Φίτζι πιθανότατα δεν θα είναι στόχος σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου.
Τα νησιά των Φίτζι δεν έχουν σημασία στρατηγικής, αλλά διαθέτουν μεγάλες αποθήκες τροφίμων και εκτάσεις για γεωργία. Αποτελούν ένα σύμπλεγμα από 300 νησιά, οπότε είναι εύκολο να μετακινηθεί κάποιος με βάρκα σε περίπτωση διαμάχης με τους γείτονες. Αντίθετα, σε περίπτωση παγκόσμιας σύγκρουσης, οι τηλεπικοινωνίες θα καταρρεύσουν και δορυφόροι θα καταστραφούν από εχθρικά πυρά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέσο επικοινωνίας εκτός από τα Φίτζι. Η επικοινωνία θα γίνεται όπως παλιά, με κάποιον που βρέθηκε στο μέτωπο να μεταβαίνει στα Φίτζι για να μεταδώσει τα νέα.
Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά και θεωρείται πως τα νησιά Φίτζι δεν είναι ιδανική επιλογή, υπάρχει ακόμα το Τουβαλού, ένα ασφαλές νησί που βρίσκεται 1.050 χιλιόμετρα βορείως των Φίτζι. Το Τουβαλού είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη στον κόσμο.
Το Τουβαλού αποτελείται από εννέα νησιά κοραλλιογενείς με συνολικό μήκος 579 χιλιόμετρα και έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τ.χμ. Στα νησιά ζουν περίπου 11.000 άνθρωποι, αλλά η έλλειψη πόρων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το καθιστά δύσκολο σημείο για επιβίωση. Παρόλα αυτά, υπάρχει δυνατότητα μετάβασης στο νησιωτικό σύμπλεγμα με σκάφος ενώ μπορεί να γίνει και με αεροπλάνο από δύο εταιρίες αν και σε περίοδο πολέμου αμφιβάλουμε εάν θα εξυπηρετούν δρομολόγια. Το Τουβαλού είναι γνωστό για τα πλούσια θαλάσσια τρόφιμα που προσφέρει, όπως και στα Φίτζι.
Νέα Ζηλανδία
Πιθανώς να βρίσκεται λίγο πιο κοντά στην ηπειρωτική ήπειρο, αλλά η Νέα Ζηλανδία θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου. Απέχει 1.609 χιλιόμετρα από την Αυστραλία, ενώ βρίσκεται νοτίως των Φίτζι και του Τουβαλού, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο μακριά από τυχόν σημείο έκρηξης ενός παγκόσμιου πολέμου. Αφού στα επικρατέστερα σενάρια έναρξης ενός παγκοσμίου πολέμου υπάρχει η πιθανότητα αυτός να εκδηλωθεί στην Ασία, τη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.
Παρόλο που η Νέα Ζηλανδία διαθέτει περισσότερους φυσικούς πόρους από οποιαδήποτε άλλη νησιωτική χώρα, αυτό μπορεί να την καταστήσει στόχο για εισβολή. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης απόστασής της, ο κίνδυνος αυτός είναι αμελητέος. Τα εδάφη της είναι εύφορα, με άφθονους θαλάσσιους πόρους και περίπλοκο ανάγλυφο που την καθιστά πιο ασφαλή ακόμη και σε περίπτωση πολέμου.
Υπολογίζεται πως το 30% της Νέας Ζηλανδίας αποτελείται από περιοχές με πλούσιους πόρους που παρέχουν καταφύγια. Επιπλέον, ένα άλλο στοιχείο που καθιστά τη χώρα ασφαλή σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου είναι το γεγονός ότι σε κάθε κάτοικο ανήκουν δέκα πρόβατα, τα οποία παρέχουν μαλλί για ρούχα, γάλα και τροφή σε δύσκολες στιγμές.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των χωρών με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες. Αυτοί που αναζητούν μια απομονωμένη, ασφαλή, πλούσια σε πόρους χώρα με όμορφα τοπία, η Νέα Ζηλανδία αποτελεί την ιδανική επιλογή.
Ισλανδία: 100% ενεργειακή αυτονομία
Η Ισλανδία βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 1.600 χιλιόμετρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, έτσι δεν θα απειληθεί άμεσα σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης. Όπως και άλλες νησιωτικές χώρες, η Ισλανδία διαθέτει πλούσιους θαλάσσιους πόρους και εξαρτάται ενεργειακά σε ποσοστό 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που βρίσκονται εντός των συνόρων της. Η γεωθερμική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό και θέρμανση στην Ισλανδία, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την ασφάλεια των πολιτών της σε περιόδους πολέμου.
Παρότι κάποια μέρη της Ισλανδίας είναι αφιλόξενα, υπάρχει πληθώρα γλυκού νερού και ψαριών. Η χώρα διαθέτει επαρκή χώρο, καθώς ο αριθμός των κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι μικρός. Το αρνητικό της Ισλανδίας είναι ότι μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση σε περίπτωση πολέμου μεταξύ της Ευρώπης και της Αμερικής, αλλά θεωρείται ασφαλής σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου.
Ασφαλή μέρη στην Ευρώπη
Υπάρχουν και άλλοι τόποι στον κόσμο που βρίσκονται κοντά σε συγκρούσεις αλλά μπορεί να παρέχουν κάποιο είδος ασφάλειας. Για όσους προτιμούν την Ευρώπη, η Μάλτα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Αν και θεωρείται ότι θα ενταχθεί σε μια παγκόσμια σύρραξη, μέχρι σήμερα διατηρεί μια σχετική ασφάλεια.
Με μόλις 122 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, η Μάλτα δεν διαθέτει πολλούς πόρους και δεν θα αποτελέσει κύριο στόχο σε παγκόσμιο πόλεμο. Τα φρούρια που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών παρέχουν μια σχετική ασφάλεια από θαλάσσιες επιθέσεις.
Η Μάλτα έχει αποκρούσει αρκετές επιδρομές και αποτελεί επίσης έναν ασφαλή προορισμό για όσους επιθυμούν να φτάσουν στις Αζόρες. Η τοποθεσία και οι πόροι των Αζόρων κάνουν το μέρος πιο ασφαλές από την ηπειρωτική Ευρώπη σε εποχές παγκόσμιων συγκρούσεων, καθώς διαθέτουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θαλάσσιους πόρους.
Χιλή
Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος προφανώς θα επηρεάσει το βόρειο ημισφαίριο, μακριά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Η Χιλή θα θεωρηθεί η πλέον ασφαλής χώρα σε περίπτωση σύγκρουσης. Το Πουέρτο Γουίλιαμς είναι η νοτιότερη πόλη, ενώ η Χιλή διαθέτει αφθονία φυσικών πόρων και θεωρείται το πιο αναπτυγμένο μέρος της νότιας Αμερικής. Οι Άνδεις είναι το ασφαλέστερο μέρος σε περίπτωση πολέμου, με κοινότητες που υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Επιπλέον, η Χιλή βρίσκεται κοντά στην Ανταρκτική, όπου ο πόλεμος θεωρείται απίθανος. Αν και ο καιρός είναι σκληρός στα νότια, η πρόσβαση στον ωκεανό είναι εύκολη και παντού φυτρώνουν πατάτες.
Το προφανές
Σε περίπτωση παγκόσμιου πολέμου, ίσως η Ανταρκτική να φαντάζει το πιο ασφαλές καταφύγιο όσο νομίζεις. Ωστόσο αν για κάποιο λόγο βρεθείς εκεί η αν είσαι εκεί ως επιστήμονας και μείνεις παγιδευμένος λόγω έλλειψης πόρων, μπορεί να έρθεις αντιμέτωπος με την εξάντληση του φαγητού λόγω της αδυναμίας τροφοδοσίας.
Η χώρα με τη «θωρακισμένη» πόλη
Στη Νότια Αφρική, μια χώρα με πλούσιους φυσικούς πόρους, βρίσκεται το 10% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας σε φυτά, πουλιά και ψάρια. Το Κέιπ Τάουν, μια ασφαλής πόλη σε περίπτωση πολέμου, λόγω της απόμακρης θέσης της και των φυσικών εμποδίων που την περιβάλλουν, όπως τα βουνά και η παραλία, προσφέρει εύκολα ψάρεμα και προστασία από εχθρικές επιθέσεις.
Ασφάλεια στην παγωνιά της Γροιλανδίας
Η Γροιλανδία εκτείνεται σε τεράστια έκταση και επικρατεί ψύχρα σε αυτή την περιοχή, ωστόσο θεωρείται ως μια ασφαλής περιοχή. Είναι προβληματικό να φτάσεις εκεί και δύσκολο να μετακινείσαι εσωτερικά, καθώς δεν υπάρχουν δίκτυα οδικών αρτηριών που συνδέουν τις πόλεις. Μια ασφαλής επιλογή είναι η πόλη Κάαναακ στο βορειο τμήμα, εντός του Αρκτικού Κύκλου. Όπως και στην Ανταρκτική, επίσης στη Γροιλανδία δεν υπάρχει προοπτική για πόλεμο. Η χώρα δεν έχει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο και η μόνη στρατιωτική παρουσία που μπορεί να παρατηρηθεί σε ενδεχόμενο παγκόσμιο πόλεμο είναι αεροπορικές πτήσεις.
Αν ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αρχικά θα είσαι ασφαλής σε μια από τις προαναφερθείσες χώρες. Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, η ραδιενέργεια θα μολύνει το νερό και ο πλανήτης θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό.
Η χρήση πυρηνικών όπλων θα δημιουργήσει ραδιενεργό χειμώνα, με τη θερμοκρασία να πέφτει λόγω της στάχτης στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τον πλανήτη να αντιμετωπίζει καταστροφικές συνέπειες.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν πυρηνικά, το ασφαλέστερο μέρος θα είναι στο διάστημα. Έτσι, οι αστροναύτες στο Διαστημικό Σταθμό θα είναι οι μόνοι που θα είναι ασφαλείς, παρακολουθώντας την καταστροφή του πλανήτη από εκεί, μέχρι να εξαντληθούν οι προμήθειες τους.
Ας ελπίσουμε να μη χρειαστεί ποτέ κανείς να αξιολογήσει τον βαθμό κατά τον οποίο ισχύουν τα παραπάνω επί της πράξης και μακριά από πολέμους.
Όλο το Ίντερνετ μιλά για τον Τάσο Δούση: Είπε για το Ισραήλ όσα δεν τόλμησε κανείς και αποθεώθηκε
Με μία ανάρτησή του στα social media ο Τάσος Δούσης θέλησε να μοιραστεί με τους ακόλουθούς του τη σκέψη του για τον πόλεμο στο Ισραήλ, τονίζοντας πως «αν το Ισραήλ γίνει Χαμάς με δολοφονίες αθώων δεν υπάρχει γυρισμός για τα επόμενα 50 χρόνια».
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται για κάποιο επίμαχο θέμα, όπως πχ για τις φωτιές που είχαν κατακάψει την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τάσος Δούσης έγραψε:
«Η πόρτα του φρενοκομείου άνοιξε το θέμα είναι ποιος θα την κλείσει και όχι ποιος θα μπουκάρει μέσα εκεί…
Μετά το σοκ για την χώρα μας δεν υπάρχουν διλήμματα. Τα εθνικά μας συμφέροντα λένε ένα πράγμα μαζί με το διεθνές δίκαιο,ίσοι απέναντι σε όλους.
Να τιμήσουμε τους συμμάχους μας στο Ισραήλ ,αλλά να τους φωνάξουμε με όση δύναμη έχουμε πως μια εξτρεμιστική αντίδραση βαμμένη στο αίμα αθωων θα είναι αυτοκαταστροφική και για το Ισραήλ αλλά και για όλο τον δυτικό κόσμο. Δεν είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι τέρατα. Άραγε η Γάζα δεν έχει καλούς ανθρώπους; Θα πρέπει να προβληματίσει πως το παντοδύναμο Ισραήλ δέχτηκε μια τέτοια εισβολή φανατικών χωρίς να πάρει χαμπάρι . Αν το Ισραήλ γίνει Χαμάς με δολοφονίες αθώων δεν υπάρχει γυρισμός για τα επόμενα 50 χρόνια.
Δεν θα βαφτεί με αίμα μόνο η Γάζα αλλά ολόκληρη η Μέση Ανατολή και ίσως η Ευρώπη και η Αμερική. Το Ισραήλ είναι σε σοκ αλλά 5 εκ Παλαιστίνιοι που ζουν περιτοιχισμένοι δεν είναι εχθροί. Θα γίνουν όμως αν δούνε μια σκληρή απάντηση με αίμα παιδιών γυναικών αθωων. Και μαζί με αυτούς εχθροί του δυτικού κόσμου θα γίνουν όλοι αυτοί που σήμερα μας βλέπουν σαν σωτήρες.
Η προπαγάνδα των φανατικών ισλαμιστών θα βρει ψυχές πονεμένες και θα ριζώσει το μίσος απέναντι σε αυτούς που δεν μίλησαν και βοήθησαν στο εγκλημα. Η Ελλάδα πρέπει να είναι με το δίκαιο ΠΑΝΤΟΥ και να προσπαθεί να κλείσει η πόρτα του φρενοκομείου όχι να ρίχνει λάδι στην φωτιά. Το Ισραήλ αν μπουκάρει στο φρενοκομείο θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα του αντισημιτισμού και στην Ελλάδα και γενικότερα στην Δύση.
Το ρέιβ της Ειρήνης και της ελευθερίας θα τελειώσει και την θέση του θα πάρει το μίσος ο ρατσισμός και ο φανατισμός παντού, το «ποτέ ξανά» δεν θα αφορά μόνο τους Εβραίους του ολοκαυτώματος αλλά και τους Παλαιστινίους στην Γάζα και στην δυτική όχθη. Το Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο και οι φίλοι Εβραίοι δεν θα είναι πουθενά ευπρόσδεκτοι. Θα κερδίσουν οι φανατικοί ισλαμιστές και οι φανατικοί Εβραίοι εις βάρος των πολλών πολιτισμένων.
Η επίθεση της Χαμάς είναι αποτρόπαια και καταδικαστέα όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη οργάνωση μετά από 130 χρόνια σκοτώνει αμάχους συνειδητά και στοχευμένα. Γιατί; Μήπως πρέπει να κατανοηθεί επιτέλους τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στην Γάζα και την δυτική όχθη; Πως νεαρά παιδιά πείθονται να σκοτώσουν βρέφη και πως με άνεση γίνονται μάρτυρες τζιχαντ!
Οι Παλαιστίνιοι από το 1947 και μέχρι σήμερα βιώνουν ένα δραμα. Η βαρβαρότητα η κατοχή η περιθωριοποίηση το οικονομικό αδιέξοδο γεννάνε φανατικούς. Η επιλογή της Χαμάς θα πληρωθεί με αίμα είναι σίγουρο. Η απάντηση του Ισραήλ με τον ίδιο τρόπο,με βαρβαρότητα και φανατισμό είναι αναπόφευκτη το καταλαβαίνουνε αλλά δεν θα βοηθήσει ΚΑΝΕΝΑΝ θα δημιουργήσει νέα τέρατα που στο μέλλον θα προκαλέσουν νέες φρικαλεοτητες. Η φωτογραφία από τον Πανάγιο Τάφο στην τότε ειρηνική Ιερουσαλήμ».