Βασιλικά νυφικά: Πριν από εκείνο της Μέγκαν Μαρκλ, υπήρξαν και άλλα νυφικά που έκαναν εντύπωση. Άλλωστε, υπήρξαν πολλές βασιλικές νύφες στη Μεγάλη Βρετανία. Τα νυφικά διαφέρουν το ένα από το άλλο. Όμως, έχουν κάτι ιδιαίτερο, που τα κάνει να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Είναι δηλαδή μοναδικά. Αναλυτικότερα, όλες οι πληροφορίες:
Βασιλικά νυφικά: Το νυφικό των 20΄S
Στις 23 Απριλίου 1923, η λαίδη Ελισάβετ Άντζελα Μαργκερίτ Μπόους- Λάιον παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Αλβέρτο, Δούκα του Γιορκ, στο αββαείο του Γουεστμίνστερ. Όμως, δεν γνώριζε μάλλον πως θα γινόταν μια από τις πιο hype βασιλικές νύφες στην Ιστορία. Σχεδιασμένο από την μαντάμ Xάντλεϊ Σέιμουρ. Το κλασικό 20’s νυφικό της βασιλομήτορος. Ήταν φτιαγμένο από βαρύ μετάξι μουάρ.
Ήταν κεντημένο με πέρλες και ασημοκλωστές. Η γραμμή του, ωστόσο, ήταν απλή. Ακολουθούσε το μοδάτο Σανελ στιλ της εποχής. Ίσια φούστα, χαμηλή μέση, σιλουέτα «ελεύθερη». Ήταν σχεδόν χωρίς φόρμα. Οι κριτικοί μόδας θα παρατηρούσαν, εκ των υστέρων, πως αυτό το στιλ ταίριαζε καλύτερα σε ψηλότερες, αδύνατες γυναίκες. Αδικούσε ελαφρώς τις πιο κοντές ή πληθωρικές σιλουέτες όπως της νύφης. Η τελευταία, με το ιδιαίτερο βέλο της που είχε στερεώσει με λουλούδια. Κάλυπτε και τις δύό πλευρές του κεφαλιού της, σαν καπέλο.
Θύμιζε περισσότερο τις ξένοιαστες, αντισυμβατικές flappers, της χαρούμενης εποχής της τζαζ. Λεπτομέρεια: Επειδή το φόρεμα ήταν κοντομάνικο, η νύφη, στις περισσότερες φωτογραφίες, πόζαρε με την χοντρή κάπα της. Εκείνη είχε σχεδιαστεί για να την προστατέψει από το κρύο και την υγρασία του απριλιάτικου γάμου….
Βασιλικά νυφικά: Νυφικό, με κουπόνια
Η βασίλισσα -τότε ακόμα πριγκίπισσα- Ελισάβετ παντρεύτηκε τον αγαπημένο της πρίγκιπα Φίλιππο, τον Νοέμβριο του 1947, εξ’ ού και το ύφασμα καθώς και όλα τα «πολυτελή υλικά» για το νυφικό της έπρεπε να αγοραστούν με κουπόνια (!)– ούτε η κόρη ενός βασιλιά δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από τους περιορισμούς και την προμήθεια αγαθών με δελτίο που είχε επιβάλλει στους Βρετανούς πολίτες ο Β’Παγκόσμιος Πόλεμος. Σ’αυτή την περίπτωση, όμως, η γυναικεία αλληλεγγύη αποδείχτηκε πιο δυνατή από την λιτότητα.
Εν όψει του γάμου, συγκινημένες γυναίκες, μικρές, μεγάλες, κορίτσια, μέλλουσες νύφες, από κάθε γωνιά της χώρας άρχισαν να ταχυδρομούν μαζικά τα κουπόνια τους στην πριγκίπισσα, προκειμένου να φτιάξει το νυφικό των ονείρων της, Η Ελισάβετ αναγκάστηκε να τα επιστρέψει, (σ.σ. ο νόμος της απαγόρευε να τα χρησιμοποιήσει), δέχτηκε ωστόσο 200 κουπόνια ως δώρο από την βρετανική κυβέρνηση, που της επέτρεψαν να κάνει μια εντυπωσιακή εμφάνιση.
Φτιαγμένο από ιβουάρ μετάξι σατέν, με στενό μπούστο, φαρδιά φούστα, μακριά μανίκια και μια ουρά 4 μέτρων, το νυφικό της είχε κεντημένα φλοράλ μοτίβα, εμπνευσμένα από την «Άνοιξη» του Μποτιτσέλι και ήταν διακοσμημένο με κρύσταλλα και 10.000 μαργαριτάρια τα οποία εισήχθησαν, ειδικά για την περίπτωση, από την Αμερική. Το υπέγραφε ο αγαπημένος σχεδιαστής της βρετανικής αυλής Νόρμαν Χάρτνελ, και ήταν ένα βαρύ, ηγεμονικό φόρεμα, αντάξιο μιας μέλλουσας βασίλισσας..
Λεπτομέρεια: Το πρωί, λίγες ώρες πριν από τον γάμο, που έγινε στο αββαείο του Γουέστμινστερ, η νυφική διαμαντένια τιάρα της Ελισάβετ έσπασε (!). Επιστρατεύτηκε η ψυχραιμία και ένας διαθέσιμος βασιλικός κοσμηματοπώλης, που έκανε μια συγκόλληση της τελευταίας στιγμής, ωστόσο αν κοιτάξει κανείς προσεκτικά τις φωτογραφίες, μπορεί να διακρίνει ένα μικρό, ασύμμετρο κενό, στο κέντρο του κοσμήματος.
Βασιλικά νυφικά: Μίνιμαλ πριγκίπισσα
Σε αντίθεση με τη αδελφή της, την Ελισάβετ, το νυφικό που φόρεσε η πριγκίπισσα Μάργκαρετ, το 1960, στο γάμο της με τον φωτογράφο Άντονι Άρμστρονγκ – Τζόουνς, έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο απλό νυφικό στην σύγχρονη ιστορία της βρετανικής αυλής». Ο σχεδιαστής του Νόρμαν Χάρτνελ, είχε επιλέξει να δώσει έμφαση στο ράψιμο. Δηλαδή, στόχευε το fitting και τα υλικά.
Είχε πανάκριβη μεταξωτή οργάντζα, στενή μέση, φαρδιά φούστα, με ελάχιστες διακοσμητικές λεπτομέρειες. Επιπλέον, η επιβλητική Poltimore τιάρα, επέτρεψαν να αναδειχθεί η ντελικάτη ομορφιά της νύφης. Λεπτομέρεια: Θρυλείται πως το concept του νυφικού ανήκε στον γαμπρό. Δηάδή, ανήκε στον εκκεντρικό καλλιτέχνη λόρδο Σνόουντον. Ο γάμος της πριγκίπισσας Μάργκαρετ και του λόρδου, ήταν ο πρώτος βρετανικός βασιλικός γάμος στην ιστορία, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Βασιλικά νυφικά: Προσοχή στα μανίκια
Στις 14 Νοεμβρίου 1973 πριγκίπισσα Άννα, η κόρη της Ελισάβετ παντρεύτηκε τον αξιωματικό του βρετανικού στρατού Μαρκ Φίλιπς. Αυτό έγινε μπροστά σε ένα τηλεοπτικό «κοινό» 500 εκατομμυρίων ανθρώπων. Το μεταξωτό νυφικό της είχε ψηλό γιακά, σε στιλ Τυδόρ, με φαρδιά μανίκια μεσαιωνικού τύπου. Είχε σχεδιαστεί από την Μορίν Μπέικερ. Χαρακτηρίστηκε «πολύ ταιριαστό» με την προσωπικότητα της νύφης. Δηλαδή, χαρακτηρίστηκε λιτό, σοφιστικέ, ιδιαίτερο, με ενδιαφέρουσες δραματικές λεπτομέρειες..
Βασιλικά νυφικά: Νυφικό του 20ου αιώνα
Το νυφικό της μικρής, ντροπαλής λαίδης Σπένσερ, είχε χαρακτηριστεί ως «το πιο καλά κρυμμένο μυστικό στην ιστορία της μόδας». Κανείς δεν ήξερε τίποτα για το σχέδιο. Αυτό αποκαλύφθηκε πανηγυρικά, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της γαμήλιας τελετής με τον πρίγκιπα-διάδοχο της Ουαλλίας. Ο γάμος τελέστηκε στις 29 Ιουλίου 1981, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου. Το φόρεμα ήταν μια «πληθωρική δημιουργία» του ζεύγους Ντέιβιντ και Ελίζαμπεθ Ιμάνιουελ.
Το «νυφικό του 20ου αιώνα», έμοιαζε περισσότερο με θεατρικό κοστούμι ή με την αρχετυπική «ιδέα» του πριγκιπικού νυφικού. Ίδια με αυτή που θα συναντούσες σε ένα παραμύθι. Η Νταϊάνα είχε μόλις καταλάβει πως αν ήθελε να είναι πριγκίπισσα, έπρεπε να αρχίσει να ντύνεται κατάλληλα για τον ρόλο. Λεπτομέρεια: Το υπερβολικά μακρύ φόρεμα της πριγκίπισσας δεν χωρούσε μέσα στην άμαξα που την μετέφερε. Το αποτέλεσμα ήταν να διπλωθεί άτσαλα και εκείνη να φτάσει στην εκκλησία με τσαλακωμένο νυφικό.
Κανείς δεν γνώριζε επίσης πως το φόρεμα ήταν λερωμένο (σ.σ. την τελευταία στιγμή, η Νταϊάνα είχε θελήσει να βάλει δυό σταγόνες από το αγαπημένο της άρωμα, όμως, από απροσεξία, άφησε έναν μικρό λεκέ πάνω στο μετάξι, τον οποίο προσπάθησε στη συνέχεια να καλύψει με το χέρι της) ή πως η νύφη είχε ουσιαστικά «ραφτεί» μέσα σ’αυτό. Κατά τη διάρκεια της επτάμηνης γαμήλιας προετοιμασίας η Νταϊάνα, έχανε διαρκώς βάρος -στο τέλος, η μέση της είχε λεπτύνει κατά 12,5 εκατοστά. Αφού έφτιαξαν (και πέταξαν) πέντε διαφορετικά μπούστα, την ημέρα του γάμου οι σχεδιαστές χρειάστηκε να στενέψουν κι άλλο το ένα απ’αυτά και να το προσαρμόσουν στο φόρεμα, ράβοντάς το πάνω στο σώμα της..
Βασιλικά νυφικά: Νυφικό των 80΄S
Το 1986, το ιβουάρ μεταξωτό νυφικό της Σάρας Φέργκιουσον, που θα γινόταν σύζυγος του πρίγκιπα Άντριου, θα συγκρινόταν μοιραία με εκείνο της Νταϊάνα και θα βρισκόταν «λειψό». Τα δύο ρούχα είχαν ωστόσο πολλά κοινά υφολογικά χαρακτηριστικά του στιλ των ‘80’s: υπερβολή, βαριά κεντήματα, φουσκωτά μανίκια, μακριές ουρές -αν και της Σάρας ήταν μόνο 5μέτρα.
Το σχέδιο ήταν της Λίντκα Σαϊρίκ, ενώ για την περίσταση, η νύφη φορούσε μια ολοκαίνουργια διαμαντένια τιάρα, αξίας 220.000 λιρών, δώρο της βασίλισσας. Λεπτομέρεια: Χρόνια αργότερα, στην αυτοβιογραφία της, η άτακτη δούκισσα του Γιορκ, θα περιέγραφε το νυφικό της ως «μια εξαιρετική δημιουργία, στην οποία, για να χωρέσω, έπρεπε να χάσω 12 κιλά».
Βασιλικά νυφικά: Το καπέλο της Καμίλλα
Μιας και ήταν ο δεύτερος γάμος τόσο για την Καμίλλα, όσο και για τον Κάρολο (και δεδομένης της ταραχώδους ιστορίας της σχέσης τους), το 2005, η Καμίλλα Πάρκερ, πρώην Μπόουλς, απέφυγε σοφά το παραδοσιακό, λευκό νυφικό, επιλέγοντας αντ’ αυτού ένα απλό, ίσιο μεταξωτό κρεμ φόρεμα από σιφόν, συνδυασμένο με ένα κομψό ανοιχτό γαλάζιο και χρυσό μαντό, των Robinson-Valentine.
Την παράσταση σ’αυτόν τον γάμο έκλεψε το εντυπωσιακό headpiece της νύφης σχεδιασμένο από τον μετρ Φίλιπ Τρέισι, και το πλατύ χαμόγελο των νεόνυμφων, που έβλεπαν, επιτέλους, έναν βασανισμένο έρωτα 30 χρόνων, να δικαιώνεται πανηγυρικά.
Βασιλικά νυφικά: Νυφικό iconic
Με εξαίρεση ίσως αυτό της Νταϊάνα, κανένα άλλο νυφικό στον κόσμο, δεν περιβλήθηκε με τόση αδημονία, εικασίες, στοιχήματα και αφιερώματα στα media, όσο αυτό της Κέιτ Μίντλετον. Έκτοτε, τo πανάκριβο,(σ.σ. λέγεται πως κόστισε 250.000 λίρες Αγγλίας) oνειρικό σύννεφο από μετάξι, οργάντζα και δαντέλα, της Σάρα Μπάρτον, του οίκου Αλεξάντερ Μακ Κουϊν, που χαρακτηρίστηκε “iconic” από τους κριτικούς αντιγράφτηκε από χιλιάδες νύφες σε όλο τον κόσμο.
Με εφαρμοστό μπούστο και ίσια φούστα που άνοιγε στο τελείωμα, συμβολίζοντας το λουλούδι που ανθίζει, στενά, μακριά μανίκια από δαντέλα, μικρή ουρά και πολλές αναφορές στο ‘50’s νυφικό της Γκρέις Κέλι, το φόρεμα θεωρήθηκε ένας ρομαντικός συνδυασμός «της σύγχρονης γραμμής με την παράδοση».
Λεπτομέρεια: η απλικέ δαντέλα στο μπούστο και στα μανίκια του φορέματος, είχε φτιαχτεί στο χέρι, από επιδέξιες κεντήστρες, στις οποίες -για να διατηρηθεί η μυστικότητα- είχε ειπωθεί πως δούλευαν ένα ακριβό κοστούμι, για μια τηλεοπτική σειρά. Προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι τέλειο οι βελόνες αλλάζονταν κάθε 3 ώρες, από τις δε εργάτριες είχε ζητηθεί να πλένουν τα χέρια τους κάθε μισή ώρα (!)